Apple novinky: 10. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě desátém týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Média a svět
[HTML1]

Mobilní zařízení od Applu nejsou na českém internetu na chvostu

Zajímavá data ukázala zpráva společnosti Netmonitor za leden letošního roku. Hovoří se v něm mimo jiné i poměru mobilních zařízení, která uživatelé používají pro prohlížení stránek na českém internetu.

Při pohledu podle PV (ukazatel počtu prohlédnutých stránek) se zařízení od Applu používají pro přístup na české stránky v celkem 38 procentech případů (z toho jen iPad tvoří 28 procent), zařízení od Samsungu sedmadvaceti procenty, zařízení od Nokie jsou na třetím místě s osmi procenty.

Zpráva však již nehovoří o poměru jednotlivých operačních systémů, který již nebude pro Apple až tak příznivý. Zkusme si to tedy vypočíst sami. Vezměme, že minimálně společnosti Samsung, HTC a Sony Ericsson ve výše uvedeném grafu zastupují platformu Android a pokud sečteme jejich podíly, dostaneme se na čtyřicet procent podílu, tedy více, než kolik mají iOS zařízení.

Ano, mohli byste namítnout, že v koláči Samsungu mohou být i data z telefonů se systémem Bada. To mohou, ale stále zde zůstává ještě čtrnáctiprocentní podíl nazvaný jako Ostatní zařízení, ve kterých budou zastoupeny další Androidy od menších výrobců.

Apple konečně otevřel iBoookstore v Japonsku

Apple vydal tiskovou zprávu, ve které oznamuje, že spustil obchod s elektronickými knihami iBookstore také v Japonsku s knihami od předních místních autorů, jakou jsou Shyotaro Ikenami, Jiro Akagawa, Atsuko Asano a Ryu Murakami.

Knižní obchod Apple iBookstore dovoluje nakupovat knihy v celkem v 51 zemích a nabízí knihy v několika stovkách kategorií včetně knih o vaření, historii, biografií i knih pro děti. Mimo to jsou zdarma dostupné knihy k dispozici v celkem 155 zemích. Aplikace iBooks, kterou pro čtení potřebujete a která je zdarma dostupná pro iPhone, iPad i iPod touch bylo staženo již více než 130 milionů kopií.

Phil Schiller se navezl do bezpečnosti Androidu

Prezident Applu pro světový marketing Phil Schiller nepíše příspěvky na svůj účet na sociální síti Twitter příliš často, svým posledním však vzbudil pozornost. Navezl se v něm do bezpečnosti konkurenční platformy Android.

Ve svém tweetu poslat světu text „Dávejte na sebe tam venku pozor“ následovanou infografikou společnosti F-Secure, který ukazuje na nárůst počtu virových nákaz pro jednotlivé mobilní platformy v posledních třech letech. Konkrétní obrázek následují, celou zprávu ve formátu PDF si můžete stáhnout z tohoto odkazu.

Podivná loupež v Apple Store: zloděj útočil sprejem na medvědy

Policie ve Vancouveru vyšetřuje nezvykle provedenou loupež v místním Apple Store obchodě. Tři podzřelí muži vnikli do obchodu a na všech přítomných čtyřicet osob použili obranný sprej určený na zaplašení medvědů. Poté odcizili blíže neurčený počet Apple notebooků, iPadů i iPodů.

Podle článku z kanadského deníku National Post policie po pachatelích neustále pátrá Podezřelí odjeli z místa činu automobilem, postižení lidé museli být ošetřeni. Použitý sprej obsahoval jako hlavní účinnou složku pravý kayenský pepř.

Jde tak o druhou loupež v Apple Store obchodech v tomto roce. První se udála hned první letošní noc, kdy bujarou oslavu nového roku využili k loupeži v Apple Store v Paříži. Celkem zde bylo odcizeno zboží v celkové hodně jednoho milionu dolarů.

Hardwarové novinky
[HTML1]

Apple prý uvažuje o použití bezdrátového nabíjení již v tomto roce

Digitimes informují, že Apple i Samsung zvažují možnost osazení systému bezdrátového dobíjení u svých vlajkových lodí ještě v tomto roce.

Podle jejich zdrojů připravuje Samsung použití technologie indukčního dobíjení od Qi, nicméně Apple prý pracuje na svém vlastním řešení bezdrátového nabíjení. Zatímco řešení od Samsungu má být vyměnitelné (bude součástí zadního krytu jejich telefonů) podobně, jako dříve u smartphonů Palm Pre dnes již neexistující společnosti Palm. Řešení od Applu má být pevně integrován v těle telefonu, jak je u výrobků této společnosti zvykem.

Apple představil levnější iMacy určené pro školství

Společnost Apple vždy nabízela levnější modely iMaců (a dříve i přímo pro školství specializovaných eMaců) pro univerzity. Není tedy s podivem, že levnější verze těchto počítačů přichází i v případě aktuálních modelů.

Jde o jednadvacetipalcový model, který je o dvě stě dolarů (přibližně 4 000 korun) levnější, než běžně nabízená alternativa. Počítač je osazen dvoujádrovým procesorem Intel Core i3 s taktem 3,3 GHz, čtyřmi gigabajty operační paměti a půl terabajtovým pevným diskem. Oproti tomu základní komerčně nabízení iMac se stejnou úhlopříčkou nabízí čtyřjádrový Core i5 s taktem 2,7 GHz, 8 GB paměti a 1TB pevným diskem.

Apple přímo při uvedení upozornil, že tento iMac mohou objednat pouze školská zařízení a nebude k dispozici běžným zákazníkům ani těm nakupujícím prostřednictvím speciálního programu určeného pro studenty a uživatele.

   Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld, Zprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu

 Zajímá vás dění v Apple světě a tradiční týdenní Apple novinky jsou pro vás málo? Pak právě pro vás jsou zde naše nové Zprávy.SuperApple.cz!