Real Racing 3: opravdu skutečné závody [První dojmy]

Už před koncem loňského roku velká mediální kampaň představovala další díl série Real Racing s pořadovým číslem tři, který měl vzejít ze spolupráce EA a tvůrčího studia Firemonkeys. Nevím, zda to bylo záměrem, ale první zmínka o uvedení tohoto dílu do AppStrore mě přiměla zřídit si účet na tom Australském a pustit se do hraní.
WOW! To je první věc, která mě napadla. Obavy z toho, že hře nebude stačit trojkový iPad se velmi rychle rozplynuly a začal jsem si už od úvodního videa užívat skvělou retinovou grafiku a výborně zpracované detaily. Navyklý na klidnou hudbu původních dílů jsem hned poznal, že i tento bude po zvukové stránce doprovodu velmi podobný a věděl jsem, že během jízdy mě nebudou rušit žádné šílené elektronické hudební výstřelky, ale naopak poslechnu si skvěle imitovaný zvuk motoru, krásný pískot turba a občasné praskání výfuku.
Výběr prvního vozidla se neobešel bez testování ovládání. Naklánění iPadu zřetelně natáčelo kola zobrazeného Porsche. Když už jsme u ovládání, možností jak jezdit je několik. Od pouhého naklánění tabletu až po aktivaci volantu i pedálů. Fajnšmekr si může dokonce vypnou veškeré asistence a mít celé vozidlo pod svou úplnou kontrolou.
Auto jsem si zvolil a vydal se rovnou na trať prvního závodu. Navyklý z posledního dílu Need For Speed vpálil jsem do zatáčky plnou rychlostí a ostatní, evidentně reálně existující soupeře, soudě podle jmen a fotek nad vozidly, vystřelil z tratě. Ozvalo se skřípění brzd, praskání skel a všiml jsem si podivně vlajícího blatníku. Vůbec jsem tomu nevěnoval pozornost a cílovou pásku proťal jako první. Moje zděšení následovalo hned po ukončení závodu, když jsem viděl jak auto vypadá a že si budu muset jeho opravu zaplatit. Naštěstí jen vyhranými penězi. Myslím si, že pokud ale dojdou, nebudu moci jezdit. Rekapitulace stavu vozidla ukazuje nejen nutnou opravu jednotlivých poškozených částí, jejich cenu a v případě že výměnu zvolíte, také reálný čas opravy, ale také musíte hlídat pravidelné servisní prohlídky vašeho plechového miláčka. Ty nejsou nejlevnější a trvají poměrně dlouho.
Zde se dostáváme k tomu, proč je hra původně zdarma. Abyste urychlili opravu a mohli hned vyrazit na další závod, musíte zaplatit zlaťáky. Ty sice dostáváte za získané dílčí úspěchy, ale vždy jen pár, což velmi rychle utratíte. Další si pak musíte za již reálné peníze zakoupit. Vývojáři tedy sází na soutěživost a netrpělivost hráčů, která z nich vymámí úhradu vývoje celé hry. Myslím si, že takovýto způsob platby nahrává těm trpělivým, kteří si užijí skvělý herní a vizuální zážitek aniž by museli ždímat svou platební kartu.
O dokončených opravách a také o tom, zda vás některý z vašich přátel v Game Center překonal, jste informovaní pomocí notifikací. Vyhovuje mi tento způsob hraní, kdy si zajedu závod, opravím auto a můžu se věnovat něčemu dalšímu. Když mám chvíli volna a chci se odreagovat, zase si zazávodím.
Nudy se v případě Real Racing 3 určitě bát nemusíte. Spousta závodních sérií na reálných tratích v různých koutech světa vás zabaví na dlouhou dobu a vy si budete užívat nekonečné minuty vizuálních orgií, které nám grafika v kombinaci s kvalitním displejem nabízí.
Podle oficiálních informací se v našem AppStore hra objeví 28. února. S nedočkavci se potkáme na trati již mnohem dříve.

6 komentářů: „Real Racing 3: opravdu skutečné závody [První dojmy]

  • avatar
    15. 02. 2013 (08:09)
    Trvalý odkaz

    Ví někdo jestli RR3 bude použitelná na iPadu 2?

  • avatar
    16. 02. 2013 (08:47)
    Trvalý odkaz

    Hra vypadá vcelku povedená, vytkl bych pohled zevnitř vozu, když se člověk díva do zpětnych zecátek, vidí nějakě kostičky, připomínající auta (vlastním iPad 3 s retinou). Dále se mě na hře nelíbi, že když jsem odjel jeden závod a chtěl si opravit auto (nic velkého), tak jsem na opravu musel čekat 2 hodiny nebo dát své „zlaté“ helmy.

    Tudíš, jsem ji hned vymazal. Čekal jsem ma hru poměrné dlouho, ale tohle jsem bohužel nečekal a platit za nějaky helmy určitě nebudu. Kdyby hra stála 6 euro, tak by to bylo jené kafe (samozřejmě bez těch helm). Zlatej Real Racing 2!!!

    Hru ze svého subjektivního pohledu nedoporučuji.

    • avatar
      18. 02. 2013 (08:38)
      Trvalý odkaz

      Taky jsem byl nejdriv nastvany na freemium, ale chce to vydrzet a nejlepe vubec neutracet helmy. Po jednom dni hrani (asi 6h gameplay a 2h racetime) jsem mel 4 auta vcetne Porsche GT3 RS 4.0 a Mclearenu (za 65 zlatych helem) v celkove hodnote pres 500.000 r$. Jakmile mas vic aut, tak helmy vubec neutracis a pri oprave proste jedes s jinym autem. Rad bych za tuto hru zaplatil i 20 EUR, ale nakonec vubec nebudu muset. Takze jak rikam, chce to vydrzet jeden den.

  • avatar
    17. 02. 2013 (13:21)
    Trvalý odkaz

    Muzu se zeptat jak je to se zrizenim druheho uctu v jine zemi (Australie :) )? Staci jen prepnout Store ve stavajicim uctu nebo je potreba zalozit novy? Dekuju.

Komentáře nejsou povoleny.