Apple novinky: 7. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě sedmý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Média a svět
[HTML1]

Původní vývojář Xboxu považuje Apple TV s aplikacemi za hrozbu

Nat Brown, jeden z prvních vývojářů pracujících na konceptu herní konzole Xbox, vyjádřil na svém blogu názor, že pokud Microsoft neotevře svůj Xbox pro aplikace třetích stran podobně, jako to zřejmě plánuje Apple se svou Apple TV, bude to pro něj mít dalekosáhlé důsledky. Apple má schopnost svým propracovaným systémem distribuce aplikací zasadit smrtící ránu většině současných herních konzolí.

Apple TV není okrajovou záležitostí ani dnes: za rok 2012 se prodalo celých 5.3 milionů kusů, zatímco konzole Xbox pak 9 milionů kusů. A zpřístupnění aplikací by učinilo Apple TV daleko atraktivnější, než je doposud.

Samsung a Apple dominují trhu, podíl iOS však klesá

Podle poslední analýzy společnosti Gartner dominuje mobilnímu trhu za čtvrté čtvrtletí loňského roku Samsung (106 milionu kusů, podíl 22.7 procenta), druhá je Nokia (85 milionů kusů, podíl 18 procent), třetí pak Apple se 43 miliony prodanými telefonu (podíl na trhu 9.2 procenta). Pro srovnání: za stejné období roku 2011 prodal Apple 35.5 milionů telefonů a jeho tržní podíl byl 7.4 procenta. O něco hůře se daří iOS. Nejrozšířenějším operačním systémem je Android (podíl na trhu 69.7 procenta), druhý iOS opanuje 20.9 procenta. Před rokem byl tržní podíl jablečného systému 23.6 procenta.

Dvě nové Apple reklamy na iPad

Prohlédněte si dvě nové reklamy s iPadem v hlavní roli. Obě ukazují, že na iPad je k dispozici více než 300 000 speciálně upravených aplikací a her.

[HTML2]

[HTML3]

Softwarové novinky
[HTML1]

Apple hledá inženýry pro Apple TV

Mezi nabídkou pracovních pozic v Applu se objevil požadavek na inženýra, který se zaměří na vývoj služeb nové generace pro Apple TV. Tedy ne pro Apple TV nové generace, jak by si mnoho lidí přálo, ale po služby nové generace pro stávající koncept Apple TV coby samostatného doplňku libovolného televizoru.

Nové verze iOS 6

Apple v minulém týdnu vydal iOS ve verzi 6.1.1 určené výhradně majitelům iPhone 4S a již se nechal slyšet, že v příštím týdnu vydá další verzi označenou 6.1.2. Ta by měla být určena všem podporovaným zařízením a bude opravovat chyby hlášené v souvislosti se službami poskytovanými Exchange Serverem i chybu vyskytující se při používání číselného zámku.

iPhony by mohly fotit ještě lépe

Jedním z nových patentů se zabývá odstranění rozmazání a podexponováním snímků. Paten popisuje metody, kterými iPhone ukládá sérii snímků ještě dříve, než uživatel stiskne tlačítko pro pořízení snímku a poté automaticky vybere ten nejlepší

Hardwarové novinky
[HTML1]

Chevrolety Spark a Sonic dostanou Siri

Modelové řady 2013 automobilů Chevrloet Spark a Sonic dostanou speciální verzi Siri nazvané Eyes Free, která umožňuje ovládat hovory, přehrávat hudbu i ovládat radiomagnetofon, psát zprávy i ovládat kalendář. Siri také bude zvládnout odpovědět na základní otázky.

Apple updatoval parametry a ceny MacBooků Pro a některých Airů

Apple updatoval procesory v počítačích z rodiny MacBook Pro s Retina displejem a upravil také jejich ceny. Často jsou i nižší, než doposud.

Třináctiplacový MacBook Pro s Retina displejem se nyní prodává za 38 990 korun za model se 128 GB úložného prostoru (doposud stál 45 869 Kč), dražší verze s 256 GB úložné paměti a rychlejším procesorem taktovaným na frekvenci 2,6 GHz se prodává za 43 990 korun (doposud 53 936 Kč).

Patnáctipalcové modely mají „jen“ novější procesory: základní varianta rychlejší čtyřjádrový procesor taktovaný na frekvenci 2,4 GHz a procesor s taktem 2,7 GHz společně se 16 GB paměti ve vyšší konfiguraci.

Snížena byla také cena třináctipalcového MacBooku Air s 256 GB úložného prostoru, který nyní koupíte za 36 480 korun (doposud 40 827 Kč).

Spekulace
[HTML1]

Update Apple TV přijde na podzim a přinese hlavně aplikace

Podle některých zdrojů se dočkáme inovované Apple TV v obvyklém podzimním termínu a hlavní novinkou bude podpora aplikací třetích stran. To je velká událost, protože vzhledem ke kompatibilnímu hardwaru s iOS zařízeními lze velmi snadno převést na velkou obrazovku většinu stávajících her a programů. Apple tak může mít v době představení své nové „smart TV“ k dispozici nejvíce aplikací ve srovnání s kteroukoli konkurencí.

   Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu