Apple novinky: 6. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě šestý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Média a svět
[HTML2]

Apple drží dvacet procent trhu PC/tabletů

Pokud počítáme tablety jako klasické počítače, pak dosáhl Apple ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku na rovných 20 procent trhu. Tvrdí to alespoň analytici ze společnosti Canalys.

Ve sledovaném období Apple prodal 23 milionů iPadů a 4 miliony Maců, což dohromady dává dvacet procent trhu. Na druhém a třetím místě jsou společnosti HP a Lenovo, které obě prodaly téměř shodných 15 milionů zařízení.

Apple si tak meziročně polepšil: ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011 byl jeho podíl na trhu 17 % s prodeji 20 milionů zařízení.

Apple se pochlubil 25 miliardami prodaných skladeb

V minulém týdnu vydal Apple tiskovou zprávu, ve které se chlubí dosažení mety 25 miliard skladeb prodaných prostřednictvím svého hudebního obchodu iTunes Store. Apple také uvedl, že zákazníkovi, který si koupil onu jubilejní skladbu, poskytl dárkový kupón pro nákupy v iTunes Store v celkové hodnotě 10 000 Eur (přibližně čtvrt milionu korun). Za ti si koupí opravdu hodně muziky.

Apple vydal prohlášení ohledně vracení peněz akcionářům

Společnost Apple vydala formou tiskové zprávy prohlášení o svém úmyslu vrátit část své hotovosti zpět akcionářům. Ve zprávě se mimo jiné hovoří o způsobu navrácení, o kterém v současnosti představitelé společnosti velmi aktivně diskutují.

Softwarové novinky
[HTML2]

Nová verze Flash přehrávače opravuje chyby

Společnost Adobe vydala opravenou verzi svého Flash přehrávače (zásuvný modul do webových prohlížečů umožňující přehrávání videí a multimediálního obsahu), která opravuje nedávno objevenou bezpečnostní chybu. Chyba mohla způsobit infikování Maců nebezpečným kódem, a proto Apple přistoupil k jeho vzdálenému zablokování podobě, jako v případě Javy v posledních týdnech.

Pokud vám tedy na Macu nefungují Flash videa, musíte ručně nainstalovat právě tuto aktualizaci.

Rabbit je zajímavou chatovací platformou jen pro Maca

Služba Rabbit je zcela novou platformou pro sdílení videí i video chatování. A jde skutečně o chatování v jeho pravé podstatě, ne jen pro videotelefonování mezi dvěma uživateli. K dispozici jsou nejrůznější chatovací místnosti, můžete si vytvářet i své vlastní a sdílet je můžete i na sociálních sítích.

[HTML1]

Rabbit je spuštěn jako uzavřená betaverze, pokud tedy máte chuť ji vyzkoušet, přihlaste se na těchto stránkách.

První betaverze iOS 6.1.1 na testovaná u vývojářů

Jen necelý týden po vydání iOS 6.1 poslal Apple vývojářům k testování novou verzi svého mobilního operačního systému. Systém obsahuje především výrazné vylepšení map Japonska.

Byl vydán jailbreak Evansi0n

Pokud z nějakého důvodu toužíte po jailbreaku svého iOS zařízení, nově vydaný Evasi0n v aktuální verzi slibuje snadnou možnost provedení tohoto úkonu na všech aktuálních zařízeních používajících iOS verzí 6.0 a 6.1. Samotný nástroj je k dispozici pro platformy OS X, Windows i Linux.

Mějte však na paměti, že po provedení tohoto úkonu se vaše zařízení může začít chovat nestandardně.

Hardwarové novinky
[HTML2]

Nový Mac Pro je za dveřmi

Apple potvrdil informace, které jsme vám přinesli již v minulých Apple novinkách. Tam jsme hovořili o tom, že zákaz prodejů Maců Pro v zemích EU není pro Apple žádnou ranou, protože na letošní jaro připravuje výraznou inovaci této produktové řady.

Apple nyní tuto informaci oficiálně potvrdil dopisem, který rozeslal svým Reseller prodejcům. Platí tedy nadále naše doporučení: nepodléhejte panice a s nákupem nového Macu Pro raději vyčkejte.

Spekulace
[HTML2]

Srovnání velikostí iPadu 4, iPadu mini, iPhonu 5 a domnělého iPadu 5

Studio CiccareseDesign připravilo pro server MacRumors.com rendery srovnávající velikost a provedení připravovaného nového iPadu 5, o kterém se spekuluje, že bude vzhledově velmi podobný současnému iPadu mini.

Celou galerii určitě doporučujeme ke zhlédnutí.

Jednou větou
[HTML2]

Čínské zdroje serveru iMore předpovídají nové iPhone 5S i pětipalcový iPhone 6 ještě v tomto roce.

Electronics Arts spustila vlastní elektronický obchod s hrami pro platformu Apple. V obchodě aktuálně najdete 48 herních titulů.

  Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu