Larry Page o Stevu Jobsovi a jeho termonukleární válce proti Androidu

Steve Jobs své poslední dny věnoval snaze zničit mobilní operační systém Android a v jeho stopách, i když o něco mírněji, postupuje i současný Apple. Co si o této snaze myslí hlavní představitel Googlu?

Výkonný ředitel společnosti Google, Larry Page, nedává příliš často rozhovory. Vlastně je nedává téměř vůbec. Velmi zajímavý, až vyjímečný je pak jeho aktuální rozhovor pro server Wired.com. Hovoří v něm mimo jiné o společnosti, jejích ambicích do budoucna a také o Applu.

O jaké termonukleární válce je zde však řeč? Pokud jste četli autorizovaný životopis Steva Jobse, pak jste pravděpodobně v obraze. V jedné z kapitol se píše, že Jobs v roce 2011, nedlouho před svou smrtí, byl odhodlán vést proti Androidu a jeho výrobcům „termonukleární válku“ do úplného vyhlazení, protože Android je ukradený produkt a nezaslouží si nic jiného, než zničit všemi prostředky.

Konkrétně Jobs říká:

„Pokud bude třeba, věnuji tomu své poslední síly, utratím každý cent ze 40 miliard na bankovním účtu Applu, abych Android zničil.“

Na tento dotaz však Page odpověděl velmi jednoduše:

„A jak dobře se jim to daří?“

A má pravdu a je si moc dobře vědom faktu, že iOS ztrácí svou silnou pozici na trhu právě ve prospěch mobilních zařízení s Androidem. Již nyní Android ovládá celých 75 procent mobilního trhu, pro iOS zbývá pouze patnáctiprocentní tržní podíl. A dá se očekávat ještě další vývoj těchto čísel právě ve prospěch Androidu, který opanuje především segment levnějších telefonů, ve kterém nemá Apple žádného svého zástupce, navíc do jeho rozšíření promluví i herní konzole s tímto systémem, jako je například nedávno představený Shield od nVidie nebo herní tablet Razer Edge.

[HTML1]

Poté se konverzace stočila na Google X, což jsou takové geekovské projekty jako například auto jezdící bez řidiče, kde se Page nevyhnul dalšímu srovnání s Applem:

„Víte, vždy jsme vedli tyhle debaty: máme všechny ty peníze, které máme, máme všechny ty skvělé lidi, které máme, tak proč toho nedělat ještě více? Můžete říci, že Apple dělá pouze velmi, velmi malé množství věcí a ty fungují velmi dobře (pro ně). Ale mne by toto neuspokojilo. Cítím zde všechny tyto příležitosti, které nabízí svět kolem nás k tomu, abychom použili technologie k tomu, aby byl život lidí lepší. V Google tak svými produkty cílíme například na 0.1 procento vesmíru a všechny technologické společnosti celkem opanují celé jedno procento. To znamená, že zde je celých 99 procent panenského území.

Investoři nás vždy varovali: „Uf, chystáte se utratit příliš mnoho peněz za tyhle šílenosti“, ale dnes jsou z těchto šíleností věci jako YouTube, Chrome nebo Android. Pokud nebudete dělat šílené věci, potom budete dělat špatné věci.“

A podobné myšlení dříve platilo i u Applu – vždyť co jiného než šílenost byl první barevný iMac nebo iBook? Nebylo snad šílené začít obchodovat s elektronickou hudbou v době, kdy ostatní obchody tohoto typu končily? Co jiného než šílenost bylo vyvinout mobilní telefon se zcela jiným způsobem ovládání a užívání?

Otázkou tak je, kolik z této šílenosti v Applu zůstalo…

Zdroje: wired.com, 9to5google.com
foto: Seth Wenig

5 komentářů: „Larry Page o Stevu Jobsovi a jeho termonukleární válce proti Androidu

  • avatar
    18. 01. 2013 (11:07)
    Trvalý odkaz

    Me android nejak nesedí, tak aspon budu mezi 15% uživateli vyjímeční, :)

  • avatar
    18. 01. 2013 (13:12)
    Trvalý odkaz

    „A má pravdu a je si moc dobře vědom faktu, že iOS ztrácí svou silnou
    pozici na trhu právě ve prospěch mobilních zařízení s Androidem“. – HLOUPOST. Apple má pozici pořád stejnou, resp. ji zesiluje tak, jak mu roste počet klientů. Počet iOS zařízení ve světě je nejvetší v historii Apple. Androidí systém vygumoval ze světa zbytek předchozích systémů, zcela nezávislých na iOS. Google, resp. Android neukusuje podíly Applu, ale všemu ostatnímu.

  • avatar
    22. 01. 2013 (06:41)
    Trvalý odkaz

    Sak pokud androjid ostane stále tak otevřeny (děravý) nejaka haker skupina si chvilu počka až bude androjit uplně všude a pak se lidi budou divit …. viva safe iOS sice lidi nadávaj že nemožou používat app mimo app store aj me to občaj vadí ale aj tak radši bezpečí.

  • avatar
    28. 01. 2013 (08:14)
    Trvalý odkaz

    Ale Jobsovi slo prece hlavne o to, ze Android okopiroval iOS. V tom je podstata veci, ne v tom, ze maji tolik a tolik procent trhu u chytrejch telefonu. Pokud by udelali zcela novy system a ovladli trh, pak je to OK, ale proc se firma jako Google zmohla jen na kopirovani? Jobs to zazil uz podruhe, to same, co se mu stalo ve svete pocitacu ho potkalo i v oblasti chytrych mobilnich telefonu. Otazka ale je, kolik z tech prohlaseni bylo mysleno vazne a kolik bylo pro novinare, aby se o tom psalo a aby byla reklama zadarmo :-)))

Komentáře nejsou povoleny.