Eton: prakticky použitelné solární reproduktory [Představení]

Rádi posloucháte hudbu na cestách a nechcete být závislí na elektrické energii? Vsaďte na solární panely, vždyť slunce svítí všude.

Společnost Eton se zabývá ekologicky šetrnou elektronikou a vyrábí například radiopřijímače napájené silou větru, představila na veletrhu CES 2013 v Las Vegas novou řadu produktů určenou primárně pro naše iOS zařízení. Jejich společným jmenovatelem je solární napájení.

V první řadě jde o zajímavé přenosné Bluetooth reproduktory se solárním napájením, Rugged Rukus a Rukus XL. Zařízení obsahují vestavěnou baterii, kterou lze pochopitelně napájet také prostřednictvím klasického USB kabelu.

Větší Rukus XL má solární panel o ploše 72 čtverečních centimetrů a dokáže nabít akumulátor na přímém slunce jen za pět hodin. Při takto plných akumulátorech dokáže zařízení přehrávat hudbu celý pracovní den, tedy nějakých osm hodin. Výkon podávaný reproduktory je 22 W a hrají opravdu dobře.

Velmi zajímavý je kryt chránící iPhone nebo iPad při přehrávání nebo přenášení, přičemž jej stále můžete ovládat prostřednictvím tlačítek na horní hraně. Dovoluje jej také nabíjet přímo z vnitřního akumulátoru.

Označení XL v názvu není bezúčelné, protože reproduktory váží 175 gramů přes tři kilogramy a jejich rozměry jsou 37 × 21 × 13 centimetrů. Na trh přijdou v druhém čtvrtletí letošního roku za cenu 199 dolarů (přibližně 3 900 korun).

Menší model Rugger Rukus nabízí stejných osm hodin výdrže při přehrávání a taktéž schopnost dobití za pět hodin an přímém slunci, je však o něco menší a jako bonus nabízí voděodolnost podle standardu IPX-4. To znamená, že se s ním sice nemůžete potápět, ale polití vodou nebo letní déšť přežije bez úhony a byl testován i pro odolnost proti běžným pádům. To z něj dělá skvělý doplněk pod stan, na chatu či kamkoli do přírody.

Rozměry tohoto modelu jsou 16 × 15 × 4.6 centimetru, hmotnost výrobce neudává. Stejná jako u předchozího modelu je i dostupnost, jeho cena je však poloviční (tedy 99 dolarů). Podle informací výrobce by měly být tyto modely dostupné také u nás prostřednictvím jednoho z nadnárodních řetězců zabývajících se prodejem elektroniky.