Apple zveřejnil finanční výsledky, opět rekordní

Finanční výsledky za první fiskální čtvrtletí roku 2013 zveřejnil dnes v noci Apple. Ty jsou opět rekordní.

První fiskální čtvrtletí letošního roku (pozor, nepleťte si s kalendářním čtvrtletím, nejde o totéž) skončilo 29. prosince 2012. Společnost vykázala rekordní obrat ve výši 54,5 miliardy amerických dolarů, z čehož získala čistý zisk ve výši 13,1 miliardy amerických dolarů, respektive 13,81 dolaru na jednu vydanou akcii.

Ve srovnání se stejným čtvrtletí předchozího roku jde o nárůst: tehdy Apple tržil 46,3 miliardy dolarů a čistý zisk byl však již stejný, tedy 13,1 miliardy a zisk na jednu vydanou akcii pak 13,87 dolaru.

Hrubá marže dosáhla hranice 38,6 procenta, zatímco před rokem byla 44,7 procenta. Tedy přestože Applu klesla marže, čistý zisk zůstal stejný.

Pro nás zajímavé číslo právě přichází: 61 procent všech prodejů pochází ze zemí mimo Spojené státy.

Prodeje hardwaru

Apple prodal rekordních 47,8 milionů iPhonů (před rokem to bylo 37 milionů), 22,9 milionu iPadů (15,4 milionu před rokem), 4,1 milionů Maců (zde je pokles, před rokem jich bylo prodáno 5,2 milionů) a také 12,7 milionů přehrávačů iPod (před rokem 15,4 milionu).

Převedeno do součtů: celkem se prodalo za toto čtvrtletí více než 75 milionů zařízení s operačním systémem iOS, a „pouze“ 4,1 milionu počítačů s operačním systémem OS X. Tato čísla jsou tak odpovědí na nářky nás dlouholetých uživatelů, kteří jasně vidí příklon společnosti právě k mobilním řešením. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že pokud by Apple o něco lépe zvládl zásobení prodejen novými modely především iMaců a MacBooků Pro s Retina displeji, mohly být prodeje počítačů ještě o pěkný kus vyšší. Zájemci o ně by byli, jen neměli co kupovat.

Apple také oznámil, že vyplatí dividendu ve výši 2,65 dolarů za každou akcii. Dividendy jsou vyplatitelné od čtrnáctého února pro všechny držitele, kteří budou mít akcie v držení ke dni 11. února letošního roku. Vyplácení dividend akcionářů je novinkou zavedenou před časem aktuálním ředitelem firmy, Timem Cookem. Jeho předchůdce, zakladatel společnosti Steve Jobs, dividendy akcionářům nevyplácel a společnost si tak veškerý zisk ponechávala pro své potřeby.