Apple novinky: 4. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtvrtý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Média a svět
[HTML1]

Apple se pochlubil rekordním čtvrtletím

Přestože z pohledu mnoha uživatelů Applu předchozí čtvrtletí příliš nevyšlo, protože mnoho z představených produktů téměř nebylo možné zakoupit, zakončil jej i tak Apple s rekordním ziskem.

První fiskální čtvrtletí letošního roku (pozor, nepleťte si s kalendářním čtvrtletím, nejde o totéž) skončilo 29. prosince 2012. Společnost vykázala rekordní obrat ve výši 54,5 miliardy amerických dolarů, z čehož získala čistý zisk ve výši 13,1 miliardy amerických dolarů, respektive 13,81 dolaru na jednu vydanou akcii.

Apple prodal rekordních 47,8 milionů iPhonů (před rokem to bylo 37 milionů), 22,9 milionu iPadů(15,4 milionu před rokem), 4,1 milionů Maců (zde je pokles, před rokem jich bylo prodáno 5,2 milionů) a také 12,7 milionů přehrávačů iPod (před rokem 15,4 milionu).

Více najdete v tomto našem článku.

Apple je druhou nejhodnotnější společností

Až do minulého týdne byla Apple nejhodnotnější společností na světě při hodnocení podle tržní kapitalizace. To již neplatí a po poklesu ceny akcií se Apple dostal zpět na druhé místo, první je nyní energetická společnost Exxon Mobil. Apple se na první pozici udržel celých sedmnáct měsíců.

A je to tak vlastně správně: za poslední čtvrtletí vykázal Apple zisk 13 miliard dolarů, zatímco Exxon Mobil celých 486 miliard dolarů. A to je více než markantní rozdíl.

Apple vyhodil čínského dodavatele kvůli dětské práci

Dozvěděli jsme se, že v roce 2012 rozvázal Apple spolupráci s čínskou společností Guangdong Real Faith Pingzhou Electronics Co. Ltd., která vyráběla části desek s plošnými spoji. Auditoři zde totiž objevili hned 74 případů, ve kterých byli při výrobě zaměstnáni mladí lidé mladší šestnácti let.

Odblokování telefonů bude v zámoří nelegální

Podle informací webu Tech News Daily bude ve Spojených státech nelegální odblokování mobilního telefonu tak, aby jej bylo možné použít v síti jiného mobilního operátora. Nařízení se vztahuje na všechny přístroje prodané počínaje od minulé soboty, ne pro telefony prodané před tímto dnem.

Softwarové novinky
[HTML1]

Nový iOS 6.1 Beta 5 míří k vývojářům

Pátá testovací verze mobilního operačního systému iOS verze 6.1 se dostala k vývojářům, a to překvapivě pouhé dva dny po vydání předchozí verze. Přestože není doposud známo datum vydání této verze pro všechny uživatele, zkracování vývojového naznačuje, že by to mohlo být již brzy.

Spekulace
[HTML1]

Připravuje Apple iPad se 128 GB prostoru?

Informace obsažené v novém vydání testovací verze operačního systému iOS ukazuje na novou verzi klasického iPadu – ten se má od stávajících lišit dvojnásobkem úložného prostoru. Celkem tak budete v této verzi mít k dispozici celých 128 GB vnitřního úložiště.

Otázkou tak zůstává, zda zůstanou v nabídce i stávající kapacity 16 GB, 32 GB a 64 GB, které novinka doplní, nebo zda Apple přestane vyrábět nejmenší 16GB variantu a stále tak zůstanou tři základní velikosti s dvojnásobkem úložiště, než doposud.

Objevily se první údajné části iPhonů 5S a 6

Na francouzské stránce Nowhereelse.fr se objevily fotografie vnitřních reproduktorů, které mají být součástí předpovídaných iPhonů 5S a 6, o kterých jsme více hovořili v předchozích Apple novinkách. Připomeňme si, že iPhone 5S by měl být rychlejší verzí stávajícího iPhonu 5 a nepředpokládá se u něj výraznější změna vzhledu nebo rozměrů. Naproti tomu iPhone 6 by měl být o něco větší přesně podle současného trendu obrovských dotykových telefonů.

Nový iPad mini přijde v říjnu

Podle nejnovějších informací připravuje Apple inovovanou verzi iPadu mini na říjen letošního roku, přesně podle našich předpokladů. Malý iPad tak bude updatován přesně rok po jeho uvedení na trh a očekává se především navýšení jeho výkonu i osazení displeje s Retina rozlišením.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

Jeden myslel na “Apple novinky: 4. týden [2013]

  • avatar
    07. 02. 2013 (06:23)
    Trvalý odkaz

    Opravte si prosim ty nesmyslna cisla Apple x Exxon.

Komentáře nejsou povoleny.