Apple novinky: 3. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třetí týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Média a světa
[HTML1]

Jerry McDougal opouští Apple

Viceprezidentem pro oblast maloobchodního prodeje Applu byl posledních dvanáct let Jerry MacDougal. Nyní se rozhodl z Applu odejít, aby mohl věnovat více času své rodině.

McDougal byl pravou rukou Rona Johnsona a byl až doposud považován za jeho nejvhodnějšího nástupce. Připomeňme, že Johnson také nedávno opustil Apple a přešel ke společnosti JC Penney.

Povinnosti McDougala přebírá na svá bedra Jim Bean, současný viceprezident pro finance.

Apple uvažuje o zřízení vývojového centra v Pekingu

Jak informoval BrightWire s odvoláním na čínský webový server Tencent, hovořil Tim Cook při své poslední návštěvě Číny (informovali jsme v minulých Apple novinkách) o svých plánech postavit v Pekingu vývojové centrum. Důvodem má být větší zájem Applu o rychle se rozvíjející čínský trh.

Tato informace je zajímavý i s ohledem na skutečnost, že Apple plánuje přenést část výroby do Spojených států. Dočkáme se tak v budoucnu nápisů na Apple produktech hovořících „Designed in China, Assembled in USA“?

Apple na třetím místě PC prodejů v USA

Za čtvrté čtvrtletí loňského roku obsadil Apple třetí příčku v prodejích počítačů ve Spojených státech. Apple dosáhl na tržní podíl 12,3 procenta, což je meziroční nárůst o 5,4 procenta.

Druhé místa zaujímá Dell s tržním podílem 19,2 %, první je pak HP se svými 26,6 procenta.

Byl spuštěn předprodej vstupenek na iCON

Jediná česká jablečná konference iCON Prague se uskuteční ve dnech 15. – 16. února letošního roku a skládá se z několika akcí. Zdarma přístupné iCON Expo a placené iCON Life a iCON Business. V minulém týdnu došlo ke spuštění objednávek vstupenek.

Vše o konferenci najdete v tomto našem článku.

Hardwarové novinky
[HTML1]

Sharp zastavil výrobu displejů pro velký iPad

Zdá se, že nový iPad mini byl trefou do černého. Jeho prodeje jsou velmi dobré a zájem o něj obrovský. Ovšem namísto aby přinesl Applu nové zákazníky, obírá jej o ty stávající – od představení malého iPadu se prodeje velkého modely stále zpomalují.

Agentura Reuters nyní přinesla informaci, že společnost Sharp (hlavní výrobce Retina displejů pro velký iPad) téměř zastavila výrobu těchto obrazovek a udržuje ji na minimální možné úrovni. Důvodem je právě velmi nízká poptávka po tomto modelu jablečného tabletu.

Mimo Sharpu vyrábí menší množství displejů pro tyto tablety také LG a Samsung, ti však omezení výroby prozatím nehlásí.

Softwarové novinky
[HTML1]

Java v OS X opět funkční

V minulých Apple novinkách jsme informovali o zásahu Applu, který vzdáleně zablokoval použití Javy v prohlížečích na OS X z důvodu bezpečnostní chyby. Nejcitelněji to v našich krajích pocítili především uživatelé elektronického bankovnictví od Komerční Banky, kteří tak přišli o možnost vzdáleného přístupu ke svým účtům.

Společnost Oracle, která se o vývoj Javy stará, však zareagovala velmi rychle a během velmi krátké doby přinesla opravu. Pokud vám tedy stále Java nefunguje, stáhněte a nainstalujte si update z této stránky.

Opera připravuje nový prohlížeč pro iOS

Společnost Opera Software, která stojí za vývojem stejnojmenného webového prohlížeče, plánuje v únoru vypustit zcela novou verzi prohlížeče pro zařízení s operačním systémem iOS. Novinka se má jmenovat Opera Ice a má být postavena okolo vykreslovacího jádra Webkit (stejná, jako používá Chrome nebo Safari) a má masivně používat navigaci pomocí dotykových gest.

Spekulace
[HTML1]

Nové iOS zařízení bude mít displej o velikosti 4,8″

Jeden z posledních rumorů šířících se po asijských diskusních fórech, které se již v minulosti ukázaly slušně spolehlivým kanálem, hovoří o novém připravovaném iPhonu. Ten by měl být představen v letošním roce a měl by být k dispozici současně s „běžným“ iPhonem 5S. Novinka však bude mít displej o velikosti 4,8 palce podobně, jako největší současné iPhony a prý by se měla jmenovat iPhone Math.

Tyto spekulace vychází z objednávky displejů a dotykových panelů právě těchto rozměrů, které udělal výrobní závod Foxconnu, který pro Apple kompletuje iOS zařízení. Novinky by měla být představena v červnu.

Analytik předpovídá nové produkty

Ming-Chi Kuo, analytiky společnosti KGI Security, předpovídá v tomto roku hned několik nových Apple produktů. Dle něj se prý dočkáme nového iPhonu 5S společně s novou verzí iPhonu, iPad 5 i nový iPad mini, inovovaný MacBooku Air a nový design MacBooků Pro s Retina displejem, inovovaný iMac a Mac mini, modifikovaný iPod touch  i iPod nano a také inovaci u Apple TV.

Proč o tom píšeme, když nejde o nic světoborného? Právě proto – je téměř jisté, že tyto modely v tomto roce přijdou, k tomu nemusíte být žádným analytikem, stačí se pouze o Apple trochu více zajímat. Proto je míra citace jeho předpovědi především zahraničními médii překvapující.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

3 komentáře: „Apple novinky: 3. týden [2013]

  • avatar
    21. 01. 2013 (10:11)
    Trvalý odkaz

    4’8 bych snad prekousl pokud by to melo normalni pomer stran jak iPhone 4 ale ta 5 je na me proste moc hubenodlouha.

    • avatar
      22. 01. 2013 (08:23)
      Trvalý odkaz

      Na mně je to zase nesmyslně tlustý. Do dnes mam 3GS a ještě ho nosim v obalu a je to do ruky akorát. Abych si řezal dlaně a amputoval prsty při zakopnutí, na to se mam moc rád.

  • avatar
    27. 01. 2013 (08:35)
    Trvalý odkaz

    Starám se teˇf kamarádovi o počítač a musím říci, že přístup do KB je příšerný. Tolik různých updatů a nemožnosti přihlášení za rok bylo tolik, že si na Help line už tykáme. Pro normálního uživatele OSX je to naprosto neřešitelné. Navíc pro OSX mají ty návody prastaré a link na nový update vás pošle do lesa, tedy na starší verzi Javy, než kterou máte nainstalovanou. A všemu se diví. Prostě běs.

Komentáře nejsou povoleny.