Apple novinky: 2. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě druhý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Média a svět
[HTML1]

Vychází SuperApple Magazín Leden – únor 2013

V minulém týdnu začala distribuce nového čísla našeho časopisu na prodejny partnerů i předplatitelům.

První číslo SuperApple Magazínu v roce 2013, vydání Leden–únor, vychází ve středu 16. ledna. Najdete v něm rozsáhlé téma věnované jablečné digitální domácnosti, kde se dozvíte, jak zapojit domácí síť, jejímž srdcem bude přehrávač Apple TV nebo některý z jablečných počítačů. Jako druhé téma vám nabízí opravdu rozsáhlé srovnání třech nejlepších navigačních aplikací pro iPhone. Dozvíte se, v čem je dobrý Navigon, Sygic nebo TomTom a který by mohl být pro vás ten pravý.

[HTML2]

Třetím hlavním tématem je test videoeditačních aplikací pro iPad. A mimo toho jsme opět připravili tradiční dávku recenzí zajímavých doplňků, zajímavé aplikace pro iOS i Maca, rozšířené herní recenze. A zapomenout nesmíme také na příručku pro hudební aplikaci GarageBand.

Časopis je možná již nyní objednat z našeho webshopu, všechny možnosti pořízení najdete zde.

Tim Cook diskutoval v Číně

Vedoucí muž Applu, Tim Cook, navštívil Čínu, kde se setkal s nejvyššími představiteli společnosti China Mobile. Jde o největšího mobilního operátora na světě.

Tim Cook a Xi Guohua diskutovali především o možnostech vzájemné kooperace.

Apple omezuje produkci iPhonu 5

Jak informoval Wall Street Journal, snížil Apple objednávku displejů pro iPhone 5 a tím tak utlumuje jeho výrobu. Důvodem je menší poptávka po tomto telefonu, než jakou Apple očekával.

Hardwarové novinky
[HTML1]

Dostatek 27″ iMaců již za měsíc

Applu slibuje, že se mu podařilo navýšit výrobní kapacitu displejů pro nové iMacy s úhlopříčkou 27″ a tak by se měla zlepšit dostupnost těchto počítačů. Dostatek by jich mělo být na konci února a nám nezbývá než doufat, že jich bude dostatek celosvětově.

Nové iMacy sice nepoužívají displej s Retina rozlišením, přesto však jde o výrobně náročné komponenty, což je způsobeno jejich velmi nízkou šířkou.

Thunderbolt kabely nově

Apple změnil typy nabízených Thunderbolt kabelů a snížil také cenu základního dvoumetrového kabelu. Ta klesla ze 49 na 39 dolarů, na českém Apple Store stojí tento kabel aktuálně 1 200 Kč. Do nabídky přibyl také kabel půlmetrový za 29 dolarů, který však na české Storu prozatím nenajdete.

Otevírá se cesta k rychlejší Wi-Fi

Apple v současnosti hledá nové vývojáře se zkušenostmi s bezdrátovými sítěmi. Jde především o inženýry se zkušenostmi se sítěmi standardů 802.11ac, které se očekávají v nových Macích. Jejich výhodou je vysoká přenosová rychlost pohybující se od hodnoty 450 Mb/s při použití jedné antény až po 1.3 Gb/s při použití systému tří antén.

Softwarové novinky
[HTML1]

Apple zablokoval Javu, do banky se nedostanete

Pokud používáte webové aplikaci používající Javu – v Česku jde například o internetové bankovnictví Komerční banky, pak se s ní budete muset na nějakou dobu rozloučit. V Javě se totiž objevila nová bezpečnostní chyba, a tudíž Apple přistoupil k blokaci tohoto jazyka v operačních systémech OS X, a to až do odstranění zmíněné chyby společností Oracle, která se o Javu stará.

Aktualizováno: Oracle zareagoval promptně a vydal aktualizovanou verzi Javy, která již touto chybou netrpí. Stahujte tedy verzi 7, aktualizaci číslo 11.

Apple zablokoval i podvodné hry

Podmínky pro schvalování aplikací v App Store prošly v tomto týdnu změnou. Apple nově počínaje devátým lednem neumožní dodatečnou změnu screenshotů u již odeslané a schválené aplikace. Až doposud toto bylo možné měnit.

Důvodem je boj proti podvodníkům, kteří až po schválení aplikace (nejčastěji hry) změnili zobrazené screenshoty jiným, často ukradenými z některé z populárnějších her. Uživatelé tak kupovali jiné hry, než které chtěli.

Synology DiskStation 4.2 umí streamovat AirPlay video

Nový update systému DiskStation 4.2 pro disková úložiště od společnosti Synology potěšila nejednoho majitele Apple TV. Nová verze přidává mnoho zajímavých jablečných novinek, mezi nimi možnost streamování videa přímo z NASu do Apple TV prostřednictvím AirPlay technologie a s možností ovládání přehrávání prostřednictvím mobilního zařízení, výrazně se zrychlila podpora jablečného AFP souborového protokolu, díky které jsou podle našeho měření zálohy přes Time Machine o 40 procent rychlejší, než v případě zálohování na jablečnou Time Capsuli. Přenos dat se pak zrychlil o více než padesát procent.

Test dvou zajímavých Synology úložišť můžete najít v minulém i aktuálním čísle SuperApple Magazínu.

Spekulace
[HTML1]

Nové iPady za dva měsíce

Podle některých spekulací prý Apple chystá již na přelomu března a dubna vydání nových verzí svých tabletů iPad. Objevit se tak prý má jak pátá generace klasického iPadu, tak i druhá generace menšího iPdu mini.

Pokud by se tak stalo, Apple by skutečně zkrátil životnost těchto svých tabletů na půlrok. My v redakci si však myslíme, že to tak žhavé nebude a novinky bychom neočekávali dříve než v průběhu léta.

Levnější iPhone nebude

V posledních týdnech se objevily spekulace o novém levnějším iPhonu. Telefonu, jehož cenovka by útočila na nejlevnější modely s konkurenčními mobilními operačními systémy. Bylo by to logické z tohoto důvodu, aby Apple zvýšil svůj tržní podíl v této oblasti, kterou v současnosti válcují především levné telefony s Androidem.

V týdnu minulém však tuto informaci oficiálně dementoval přímo Phil Schiller (šéf marketingu Applu), který v rozhovoru pro Shanghai Evening News prohlásil, že Apple nebude obětovat kvalitu ve prospěch většího podílu na trhu, který by mu mohl přinést levnější iPhone.

Jednou větou
[HTML1]

iPhone připomíná Steva Jobse v Rusku

Na náměstí v Petrohradě můžete najít sochu zpodobňující iPhone 4, která je zde umístěna coby pocta Stevu Jobsovi.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

Jeden myslel na “Apple novinky: 2. týden [2013]

Komentáře nejsou povoleny.