House of Marley: vyzkoušeli jsme sluchátka od syna Boba Marleyho

Příslušenství spojených s nejrůznějšími celebritami je na trhu velké množství a ne všechny si však zaslouží větší pozornost. Sluchátka od Rohana Marleyho z tohoto průměru však vybočují.

Věřím, že představovat nejvýznamnějšího představitele raggae, jamajského zpěváka, skladatele a kytaristu Boba Marleyho, by bylo zcela zbytečné. Bob Marley byl plodný nejen po autorské stránce, ale i co se počtu dětí týká – těch oficiálně uváděných je celkem jedenáct. A jeden z jeho synů, Rohan Marley, stojí za novou hudební značky House of Marley.

Tato značka se od konkurence, tedy především od ostatních celebrity-značek, snaží odlišovat jak sázkou na kvalitní reprodukci, tak i citlivostí k životnímu prostředí.

A tuto „přírodní cestu“ se snaží dodržovat více, než jsme kdy u jiných produktů viděli. Přírodní materiály jsou na produktech skoro všude, kde je to možné – pro konstrukci reproduktorů i sluchátek se používá především skutečné dřevo (podle modelů jde o dřevo javorové, bukové, ale i o africké dřevo sapele používané pro výrobu akustických kytar), pravou kůži, recyklovaný hliník, ocel, přírodní bavlnu i motouz.

Takhle popsáno na papíře vše vypadá tak nějak uměle, podobných vyjádření od nejrůznějších zástupců nejrůznějších značek jsme již slyšeli mnoho a realita byla často o něco odlišná. V sadě House of Marley jsme však zažili nejedno překvapení. Vše je baleno v úhledných krabičkách vyrobených z recyklovaného papíru. Kabely ke sluchátkům nejsou plastové, ale chráněné bavlněným opletením. Kabely jsou v balení staženy k sobě ne kouskem oplastovaného drátku jako jinde, ale kouskem lýka. A stejně bychom mohli pokračovat, plastových materiálů najdete na produktech naprosté minimum.

[HTML1]

Dalším z principů, kterými se celá značka řídí, je podpora dobročinnosti. Část příjmů centrálně směřuje na podporu nadace 1Love, část příjmů musí také lokální distributoři odvádět některé z místních nadací.

Značka však nestojí pouze za sluchátky a audio systémy, ale i na kolekci tašek. My jsme však k testu měli trojici sluchátek, konkrétně modely Marley Zion (sluchátka do uší), Marley Soul Rebel a Marley Redemption Song OE (obojí klasická sluchátka nasazovaná přes hlavu).

Podívejme se na ně podrobněji.

Marley Zion

Přiznám se, že je opravdu nezvyklé dostat do ruky sluchátka typu „špunty“, jejichž převážná část je vyrobena za skutečného dřeva. A ne jen z jednoho: v malém těle malého sluchátka najdete tropické FSC dřevo sapele (sluchátka jsou k dispozici také v provedení používající klasický javor), zbývající část je vyrobena z eloxovaného hliníku. Jediná část, která není z přírodního materiálu, jsou pryžové nástavce pro lepší uchycení v uchu. Těchto nástavců najdete v balení hned pět a jejich různé velikosti by měli vyhovovat většině uší.

Kabel ke sluchátkům je dlouhý 1,3 metru, je tedy dostatečně dlouhý pro pohodlné používání i v případě, že budete mít iPhone nebo iPod umístěn v kapse kalhot. Na kabelu pak najdete také dálkové ovládání, které na iOS zařízení dokáží ovládat hlasitost, přijímat hovory i ovládat přeskakování ve skladbách, u většiny ostatních smartphonů bude fungovat pouze tlačítko pro příjem hovoru. Kabel je, jak je u této značky zvykem, opatřen textilním povrchem, který je neuvěřitelně příjemný ve srovnání s klasickými kabely krytými plastovými materiály. A ještě jednu výhodu tyto kabely mají: můžete je nosit smotány v kapse celý den a přesto se nijak nezauzlují.

A zvuková kvalita? Ve své cenové hladině naprosto excelentní. Vím, není moc zvykem, že výrobky celebrity-značek plní, co slibují. V tomto případě však jde o velmi sympatickou výjimku.

Ozvučnice z dvojice dřevěného materiálu s masivním hliníkovým základem a devítimilimetrovými dynamickými měniči podávají i v tomto malém rozměru překvapující výsledky. Basy jsou překvapivě silné a čisté bez ohledu na typ hudby, který posloucháte. Výborně si tak se sluchátky užijete také klasiku nebo vokální skladby, kde nelze přeslechnout nadstandardně čistou reprodukci.

Srovnání s klasickými Apple sluchátky Apple EarPods si snad ani nemůžeme dovolit, ve srovnání se Ziony působí jako chrastítka z tržnice – zde jde však o sluchátka o několik řádů levnější. Vedle Zionů blednou také jablečné špunty Apple In-Ear Headphones, které se jim již cenovou hladinou přibližují. Pravdou tak zůstává, že v cenové hladině do pěti tisíc korun budete jen těžko hledat stejně hrající sluchátka i přesto, že Ziony stojí polovinu této částky. Když si k tomu připočteme také přírodní materiály a zajímavý vzhled, pak jde o opravdu zajímavou koupi. A to jsem ani nezmínil dodávané pouzdro z přírodní bavlny.

Marley Soul Rebel

Sluchátka Marley Soul Rebel jsou ve srovnání se Ziony více než o polovinu levnější, což se však nijak negativně neprojevuje na materiálech a dílenském zpracování. Zadní část náušníků je stále vyrobena z hliníku a jemné kůže, hlavový most má ocelový rám a je čalouněný plátnem vyrobeným z přírodní bavlny a plastových materiálu nejdete na sluchátcích naprosté minimum.

Použité měniče mají průměr čtyřicet milimetrů a vzhledem ke své ceně hrají opět více než dobře. Pokud se totiž podívám do nabídky webových obchodů, najdete v nich za cenu pohybující se okolo hranice dvanácti set korun sluchátka především pro kancelářské použití nebo herní. Ve srovnání s nimi působí Soul Rebel jako zjevení z jiného světa, přestože to poněkud přehánějí s nízkými frekvencemi a obecně znějí trochu ploše. Na druhou stranu nedochází ani při hlasité reprodukci k žádnému výraznému zkreslení. A jestli jsem si je v něčem oblíbil, pak je to sledování filmů a seriálů – zážitek srovnatelný s leckterým domácím kinem jsem od takto levných sluchátek opravdu nečekal.

A i k těmto sluchátkům dostanete bavlněnou tašku na přenášení v pravých jamajských barvách.

Marley Redemtion Song OE

Pokud nechcete za sluchátka utratit příliš velké peníze, pak je pro vás Soul Rebel skvělou volbou. Pokud ale chcete sluchátka, která odstraňují zmiňované drobné problémy a nevadí vám sáhnout o něco hlouběji do kapsy, pak je model Redemption Song OE o něco zajímavější.

Tato sluchátka jsou vyrobena z bukového dřeva, hliníku, kůže a přírodní bavlny. Měniče s průměrem čtyřicet milimetrů společně s dřevěnou konstrukcí ozvučnic s ventilačními otvory poskytují mohutný zvuk v případě poslechu snad jakéhokoli žánru a zdroje. Jak poslech skladeb v komprimovaných formátech, tak i v těch bezeztrátových si s nimi užijete do sytosti.

Přiznám se, že jsem nikdy nebyl fanouškem tohoto typu sluchátek a dával jsem vždy přednost sluchátkům do uší. Redemption Song OE mě však přinutily tento náhled přehodnotit, protože zvuk, který se z nich line, je prostě lahodný. Ano, lahodný – žádné přesnější slovo mě nenapadá. A nejenže dobře hrají, ale také dobře vypadají, pohodlně se nosí a v balení k nim dostanete také praktickou brašnu. A zmínit musím také ovládání na kabelu plně funkční se všemi moderními iOS zařízeními i s iPody.

Bob Marley může být pyšný

Všechny tři sluchátka ze série House of Marley překvapily po všech stránkách. Je příjemné, že na kvalitu nerezignují ani u levnějších modelů a u těch dražších máte pocit, že jste si nepřiplatili jen tak pro nic za nic. A to byla jen trojice sluchátek z nabídky značky, která stojí také za reproduktorovými systémy. Na ty se však podíváme až někdy příště.

Sluchátka značky House of Marley zapůjčil oficiální dovozce, který je nabízí na stránkách DesignBag.cz.

Kompletní fotogalerie

2 komentáře: „House of Marley: vyzkoušeli jsme sluchátka od syna Boba Marleyho

  • avatar
    17. 12. 2012 (15:57)
    Trvalý odkaz

    … sluchátka překvapili… :)

  • avatar
    11. 01. 2013 (12:25)
    Trvalý odkaz

    Jen tak mimochodem jamajské barvy jsou žlutá, zelená a černá (vychází z jamajské vlajky). Kombinace červeno-žluto-zelená je rastafariánská.

Komentáře nejsou povoleny.