Apple novinky: 50. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě padesátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, tentokráte již podruhé v novém kabátě.

Média a svět
[HTML1]

Problémy s nativními iOS Mapami v Austrálii

V Austrálii uplynulé týdny čelili uživatelé nativních iOS map skryté hrozbě – špatně umístěnému městu Mildura. To bylo namísto své skutečné polohy zobrazováno o 70 km dál v národním parku se shodným názvem Mildura. Pár nešťastníků, kteří příliš spoléhali na navigaci ve svém iPhonu tak dojeli do vyprahlého národního parku a ne do města. Jak uvádí policie, měli velké štěstí. V letních měsících tu totiž teplota dosahuje hranice úděsných 50 °C a není zde žádná voda.

Naštěstí se všem podařilo dostat po útrapách na silnici a zavolat si o pomoc. Policie okamžitě vydala varování, které bylo patřičně medializováno, a Apple se chopil nápravy. Nyní by mělo být vše v pořádku. Každopádně ať už používáte jakoukoli navigaci, rozhodně jí slepě nedůvěřujte a spoléhejte i na své dovednosti a místní obyvatele.


Fialový puntík znamená skutečnou polohu města Mildura, červený předtím chybně udávanou 

Samsung si nebere z Applu servítky

Velký rival Applu, Samsung, se okamžitě chopil příležitosti a využil medializovanou aféru s chybou ohledně polohy Australského města Mildura ve svůj prospěch. V mnoha městech nejen ve spojených státech začal kampaň, kde jasně dává najevo, že s jeho Samsung GALAXY SIII se neztratíte. Na oněch místech stojí většinou zaparkovaný karavan, nebo pouštní džíp, symbolizující onu „ztracenost“ ve městě.

Uživatelé volí Apple produkty nejčastěji z důvodu uživatelské přívětivosti a funkčního ekosystému

Agentura Reuters provedla průzkum ve více než 70 městech světa a srovnávala zájem obyvatel o elektroniku v době Vánočního šílenství. Mezi porovnávanými byly i značky Microsoft a Samsung, které ani zdaleka nedosahovaly oblíbenosti Applu. Respondenti mezi hlavní faktory udávali uživatelskou přívětivost a bezproblémově fungující ekosystém.

Nový Apple Store v Hong Kongu a redesignovaný Apple Store v Santa Monice

Krásný nový třípatrový Apple Store s výraznými skleněnými tabulemi prolínajícími se přes všechna tři patra byl odhalen v Causeway Bay, Hong Kongu. Plocha obchodu dosahuje téměř 2000 metrů čtverečních a výška tabulí je něco málo přes 9 metrů. Obchod byl otevřen 9. prosince.

[HTML2]

Znovuotevření se dočkal i jeden z prvních Apple Storů v Santa Monice. Nachází se na Third Street Promenade a zdědil prvky nejen po svém předchůdci, ale rovněž i rysy Manhattanského skleněného Storu.

Best of iTunes Store 2012

Apple zveřejnil svůj tradiční žebříček toho nejlepšího za rok 2012, co vyšlo na iTunes Store (tedy všechny kategorie včetně aplikací, hudby, knih, seriálů atd.).

Můžeme jmenovat některé vítěze jako například Rayman Jungle Run v kategorii Hra roku pro iPhone nebo náčrtník Paper by FiftyThree v kategorii Aplikace roku pro iPad. Hudbě kraluje Channel ORANGE od Frank Ocean a knihám The Dog Stars od Peter Heller. Kompletní žebříček je dostupný bohužel pouze pro uživatele amerického iTunes Store (jde o odlišení regionálních Storů).

Hardwarové novinky
[HTML1]

Unikly tabulky nových procesorů rodiny Intel Haswell

Server Engadget získal exkluzivní tabulku s přehledem chystaných procesorů Intel pro rok 2013 z rodiny Haswell. Ta opět sází na 22nm výrobní proces, ale tentokrát se soustředí místo výkonu hlavně na drastické snížení spotřeby. A že se to daří, jsme vás informovali již minule. Uniklá tabulka zobrazuje přehled stolních procesorů včetně nových silných procesorů Intel Xeon, které bychom rádi viděli v příští verzi Macu Pro. Zajímavostí je i další generace integrované grafické karty s označením Intel HD 4600.

Softwarové novinky
[HTML1]

Adobe Photoshop CS6 a Ilustrator CS6 už podporují Retina displej

Adobe v rámci svého Creative Now eventu oznámil vydání aktualizace pro Adobe Photoshop CS6 a Ilustrator CS6 s plnou podporou Retina displejů. Premiérově se tak dočkává platforma OS X. Verze přináší až 2500 překreslených prvků včetně přepracovaného plátna a mnohých dalších optimalizovaných funkcí. Vývojáři však dodávají, že nevylučují podporu i pro ostatní operační systémy (tedy Windows). Aktualizace je dostupná jak pro předplatitele služby Creative Cloud, tak vlastníky klasické licence.

Google Maps pro iOS jsou tu

Toužebné čekání na pořádné mapové podklady je u konce – Google Maps nyní najdete v App Storu. Přináší kompletně přepracované rozhraní, které si vzalo to nejlepší z Androidu. Navrch přidává optimalizaci pro iOS a nový iPhone 5 spolu s hlasovou navigací. Nechybí ani rozšířená databáze míst zájmu, integrace Street View a informace o dopravní situaci (v ČR ovšem trochu pokulhává). Aplikace bohužel není určena pro iPad.

Spolu s vypuštěním a konečným schválením do App Storu (kdy údajně Apple proces neúnosně protahoval) si Google neodpustil reklamu ve formě vtípku:

Pro neznalé Amerických reálií – Big Apple je přezdívka pro New York, která vychází z historie

Nový SkyDrive pro iOS má problém se schvalovacím procesem

Microsoft čelí problémům se schvalovacím procesem jeho aplikace SkyDrive, pro přístup dokumentů uložených v tomto cloudovém úložišti. Applu se totiž nelíbí fakt, že součástí aplikace je možnost předplatit si službu Office 365, která je placená. Cupertinští tak po Redmondu požadují svých 30% z provedených plateb, což ale zástupci Microsoftu nechtějí připustit. Apple se vyjádřil stylem, že pravidla jsou pro všechny stejná a nikdo nebude dělat rozdíly mezi malým nebo velkým vývojářem. Dokud nebude spor vyřešen, nová verze SkyDrivu se zřejmě na jablečné platformě jen tak neobjeví.

Apple v tichosti aktualizoval nástroje pro ochranu před malwarem v důsledku Trojanu SMSSend

Ruská společnost Dr. Web publikovala na svém webu zápisek o objevení dalšího trójského koně pro OS X, tentokráte s kódovým označením „Trojan.SMSSend.3666.“ Tento malware se původně vyskytoval zejména na Windows a později migroval i na Androidové telefony. S rozšířením jablečné platformy jej tvůrci portovali i na OS X.

Trojan se snaží předstírat aplikaci, která vyžaduje aktivaci přes SMS. Po odklepnutí dialogového okna uživatel souhlasí se skrytými podmínkami a pravidelně dostává draze placené Premium SMS, jenž si svou neopatrností „vyžádal.“

Apple naštěstí hbitě zareagoval a potichu aktualizoval svou interní ochranu před Malwarem, která se v OS X nalézá od verze Snow Leopard. Každopádně s růstem obliby Maců můžeme výskyt škodlivého softwaru očekávat stále častěji.

Spekulace
[HTML1]

iPhone 5S v polovině roku 2013 s NFC

Jak bývá dobrým zvykem, ke konci roku analytici předpovídají své vize v různých oblastech. Nevyhne se tomu ani jablečná společnost. Analytik Peter Misek dal dohromady všechny podložené i nepodložené informace, různé náznaky a sestavil svou předpověď ohledně následovníka současného jablečného telefonu, čili iPhonu 5S. Podle něj by mohl nový iPhone přinést očekávaný NFC čip, lepší baterii, až 128GB paměť, vylepšený displej a údajně dokonce až okolo 8 barevných variant. Své domněnky podkládá úspěšnými prodeji telefonů konkurence, kde si zákazníci volí z více odstínů barev.

Každopádně ať bude nový telefon jakýkoli, bude určitě jablečný.

Plnohodnotný Microsoft Office přeci jen pro iOS?

Není tomu dlouho, co jsme se dočkali oficiálního vyjádření Microsoftu k plánované mobilní verzi svého kancelářského balíku pro platformu iOS. Zástupci firmy dementovali jakékoli spekulace, že vyvinou plnohodnotnou verzi svého kancelářského balíku – podle jejich vyjádření půjde jen o vrstvu nad cloudovým řešením Office 365. Server Mac4Eveer a další si však bystře povšimli krátce dostupného Preview s připravovanými produkty, kde prim hrají i blíže nespecifikované aplikace Excel pro iPad, PowerPoint pro iPad a Office Mobile pro iPhone.

Jde o klamání novinářů anebo Microsoft tajně skutečně kuchtí svůj kancelářský balík pro jablečný iOS?

Nový iPad Mini s Retina displejem? Klasický iPad lehčí?

Server DigiTimes známý svými zákulisními informacemi, které se ne zcela pokaždé ukáží jako pravdivé, vypustil do světa zprávu o příštím iPadu Mini a velkém iPadu. Oba modely by se měly dočkat zajímavých vylepšení. Pokud tomu bude pravda, v příštím iPadu Mini už najdeme Retina displej. Údajně proto, že Applu se podařilo optimalizovat náklady na výrobu. Klasický iPad by měl pro změnu „zhubnout“ díky novému displeji, který sloučí současné dvě vrstvy (jedna s LED podsvícením) v jednu jedinou. Teoreticky by se mohl také dočkat ztenčení. DigiTimes své informace zakládá na zdrojích z Taiwanských továren, z nichž například naposledy unikl vzhled sluchátek EarPods.

Jednou větou…
[HTML1]

Nové Macy Pro

Podle určitých informací bychom se konečně příští rok mohli dočkat nového Macu Pro navíc zřejmě vyrobeného v USA.

Mac Mini 2012 EFI Firmware Update 1.7

Apple vydal aktualizaci opravující grafické artefakty vyskytující se při připojení monitoru přes HDMI u modelu Mac Mini 2012.

Aktualizace iTunes 11.0.1

Jak jsme vás informovali v minulých Apple novinkách, skutečně přišla brzká aktualizace iTunes opravující zejména problémy s AirPlay a iTunes Match.

iPhone 5 v dalších zemích

Spolu s vyrovnáním nabídky a poptávky přichází rozšíření prodeje jablečného telefonu do dalších 33 nových zemí včetně Číny.
iTunes Movie Store v dalších zemích

Spolu s rozšířením iTunes Music Storu před čtrnácti dny přichází i rozšíření obchodu s filmy do dalších 42 zemí po celém světě (tam, kde byl spuštěn obchod s hudbou).

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

Jeden myslel na “Apple novinky: 50. týden [2012]

  • avatar
    17. 12. 2012 (13:21)
    Trvalý odkaz

    Nevim jak to bude hlavně s příslušenstvím pro iPad… kvůli konektoru nový příslušenství a teď zase nový kvůli tloušťce? to se asi nebude moc líbit, ačkoli tenčí iPad big by se mi líbil…

Komentáře nejsou povoleny.