Apple novinky: 48. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý osmý týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Apple získal ochrannou známku „Lightning“ od Harley-Davidson

Server PatentlyApple přinesl informaci dohodě Applu a firmy Harley-Davidson ohledně ochranné registrační známky „Lightning.“ Ta byla již dříve využívána motorkářskou společností a vlastnila na ni výhradní práva. Nyní se obě firmy domluvily a Apple bude nově moci využívat označení „Lightning“ pro elektronické výrobky, Harley-Davidson si i nadále ponechá pojmenování pro komponenty do motorek a jako označení modelů svých dopravních prostředků (včetně hraček).

iTunes Digital Gift Cards nyní i na Facebooku

Na největší sociální síti světa lze nově v sekci Facebook Gifts darovat iTunes dárkový poukaz (ověřeno pro USA). Tyto digitální verze klasických kupónů jsou nabízeny v hodnotách 10, 15, 25 a 50 USD. Server AllThingsD poznamenal, že tato spolupráce má přínos pro obě strany. iTunes Store se mnohem více zviditelní a Facebook se bude moci připojit do skvěle fungujícího byznysu s odhadovaným obratem okolo 260 milionů USD.

Aktualizované 21,5“ iMacy již v prodeji

Aktualizované iMacy modelové řady 2012 se ztenčeným profilem jsou již v prodeji. Tedy abychom zprávu upřesnili, zatím jen menší 21,5“ varianta. Český Online Apple Store hlásí expedici od 7 do 10 pracovních dnů, přičemž základní model stojí 34 490 korun a výkonnější varianta vás přijde na 40 490 korun.

Na druhou stranu se objevily informace, že výroba stále ještě nepracuje podle plánu a skladové zásoby nových iMaců budou do konce roku omezené. Při velké poptávce se tudíž mohou úplně vyprodat. Zlepšení situace se očekává v prvním čtvrtletí příštího roku.

Přehled informací o nových 21,5“ iMacech

Spolu se zahájením prodejů nových iMaců padlo i embargo na veškeré informace s nimi spojenými. Na internetu se již objevuje záplava různých Unboxing videí a například i prvních dojmů. Nový iMac 21,5“ Late 2012 si vede velmi dobře i v benchmarcích, kde poráží základní modely loňského 27“ modelu. Nárůst výkonu se pohybuje mezi 25% (oproti svému menšímu kolegovi Late 2011) a 10% oproti 27“ iMacu Late 2011. V ohrožení je i 12ti jádrový Mac Pro, který má téměř srovnatelný výkon s tímto „pouze“ čtyřjádrovým počítačem.

Zajímavostí určitě je, že Mac Mini ve své vyšší konfiguraci s dvoujádrovým procesorem Core i7 v testu surového výkonu nový iMac poráží. Samozřejmě se ale bavíme pouze o surovém procesorovém výkonu, nikoli například o testu grafiky, kde by situace dopadla zcela jinak.

Server iFixit se postaral o tradiční rozebrání až na kost a zjistil některá zajímavá fakta. Například, že procesor, RAM i 2,5“ HDD lze vyměnit (očekávalo se, že to nebude možné), zbytek základní desky tvoří pevný díl. Index opravitelnosti oproti loňskému modelu klesl na 3 z 10, což je rapidní pokles o celé čtyři body.

Zajímavostí je, že displej je přilepen silným lepidlem a téměř jistě jej při neodborném odstranění nenávratně poškodíte. Apple používá nově pouze jeden centrální větráček, místo více menších. Wi-Fi čip disponuje třemi anténami. Více na iFixit (pouze Anglicky).

Automobilka Chevrolet nasadí Siri do vybraných modelů aut

Už v červnu oznámil Apple novou technologii „Eyes Free,“ která vznikla ze spolupráce jablečné firmy spolu s velkými výrobci aut jako BMW, GM, Mercedes, Jaguar, Audi, Toyota, Honda, Chevrolet, Chrysler a Land Rover. Tehdy ještě Scott Forstall uvedl tuto novou technologii jako zásadní krok a evoluci klasického Hands Free. Automobilka Chevrolet nyní potvrdila nasazení „Eyes Free“ do svých modelů Spark a Sonic RS pro příští rok (2013). Siri bude vykonávat všechny potřebné činnosti a řidič se tak bude moci plně soustředit na řízení vozu. Aby byla omezena interakce s displejem, Siri nebude reagovat na dotazy vyžadující zásah nebo přímé zobrazení informací na displeji (typicky zobrazení webových stránek).

Apple iOS ovládl prodeje smartphonů v USA

Průzkum amerického trhu zpracovaný společností Kantar Worldpanel naznačuje jasný obrat v prodejích smartphonů v průběhu uplynulých dvou měsíců. iPhone raketově stoupá vzhůru, naproti tomu Android výrazně padá. Je ovšem nutné podotknout, že jde o data z prodejů a tudíž se zde promítlo čekání na model iPhone 5 v předchozích měsících. Poptávky po iPhonech dosáhly 48,1% zatímco Android „pouze“ 46,7%. V ostatních zemích si Apple zase tak dobře nevede, mezi země s výraznějšími prodeji patří například Spojené království (32,7%) a Austrálie (29,4%).

Ruku v ruce s tím přichází další zpráva, která srovnává výrobce mobilních telefonů na americkém trhu. Apple po značném růstu obsadil druhou příčku a odsunul LG na třetí pozici. Jako všude jinde na světě i v USA je nejsilnějším výrobcem mobilů Samsung, který výrazným podílem 26,3% vede nad Applem s 17,8% podílem. Obě firmy i nadále rostou, zatímco konkurence ztrácí.

OS X 10.8.3 Beta odhalují ovladače pro nové grafické karty

Poslední Beta verze systému Mountain Lion, OS X 10.8.3 odhalila existenci nových ovladačů pro grafické karty AMD Radeon série 7xxx. Podpora by měla pojmout jak low-end v podobě karet s označením „Cape Verde“ (Radeon HD 7770) tak rovněž i high-end v podobě „Tahiti“ karet. Každopádně je potřeba ztlumit nadšení a radostné výkřiky, které si sami fanoušci odvozují jako příchod nového Macu Pro. Musíme totiž zmínit, že obdobné náznaky se objevily také minulý rok v OS X Lion a nakonec se žádná sláva nekonala.

Nové reklamy na iPad Mini v časopisech

Server 9to5Mac ukázal reklamy Applu na nový iPad Mini. Ty jsou v různých tištěných médiích a Apple se v nich snaží zdůraznit zaměření svého nejmenšího tabletu. Reklamy se nachází povětšinou na zadní straně tak, aby při narovnání s obálkou byla zřejmá výhoda iPadu Mini.

Photoshop CS 6 s podporou Retiny už 11. prosince?

Server Macotakara vydal zprávu o brzkém příchodu Create Now Live Eventu 11. prosince. Očekává se uvedení Retina kompatibilní verze Photoshopu CS 6, jelikož tento záměr Adobe oznámilo už ke konci srpna.

[HTML1]

Intel reaguje na problémy s blikajícími monitory (Mac Mini 2012 a port HDMI)

Už od uvedení do prodeje nového modelu Macu Mini hlásí různí uživatelé problémy s připojením svého monitoru. Ten vykazuje různé grafické artefakty anebo častěji, blikání. To je zřejmě způsobeno problémy ovladačů pro integrované grafické karty Intel HD 4000 při připojení obrazovky přes HDMI. Intel nyní vydal zprávu, že o celé záležitosti ví a dodá v nejbližší době opravu. Není však jasné, zdali to bude speciální patch, nebo se opravy dočkáme až spolu s OS X 10.8.3.

iPhone 5 konečně smí na čínský trh

Wall Street Journal hlásí, že iPhone 5 dostal konečně zelenou a smí se prodávat na čínském trhu. Čínské úřady schválily současný model jablečného telefonu a udělily mu certifikaci nezbytnou pro prodej na tamějším lukrativním trhu. Ten totiž generuje Applu značné zisky v podobě 23,8 miliard USD (fiskální rok 2012) což je navýšení 78% oproti loňskému roku. Čínskými operátory prodávajícími iPhone 5 budou opět China Telecom a China Unicom.

Spolu s iPhonem 5 zavítají do Číny i Retina iPad čtvrté generace (7. prosince) a také iPad Mini (14. prosince). Protože asijská země už v současné době tvoří více než 15% příjmů Applu, ten proto chce ještě před koncem roku uvést všechny své zásadní produkty do prodeje.

Apple v USA konečně prodává odblokované iPhony 5

To, na co jsme v Evropě dlouhodobě zvyklý – a totiž kupovat si odblokovaný telefon, není v USA stále samozřejmostí. Tentokráte ale Apple zapracoval a nabízí svůj jablečný telefon bez vázanosti na konkrétního operátora a odblokovaný pro celý svět už po dvou měsících od uvedení. K dispozici jsou pouze GSM verze telefonu za ceny shrnuté níže. Celkově můžete při dovozu ušetřit například i 3 500,- Kč (počítáno pro Apple Store Atlanta, jinde lze ušetřit ještě o něco málo více). Dostupnost se zkrátila na jeden pracovní týden.

Apple se zapojil do světového dne boje proti AIDS

V rámci boje proti AIDS se zapojují různé firmy po celém světě a dávají najevo svou účast. Pozadu nezůstává ani Apple, který dlouhodobě nabízí například svou RED řadu produktů, z nichž část peněz putuje na konto pro boj s touto nemocí zejména v Africe. Červené výrobky za dobu své existence přispěly již 190 miliony USD a samotný Apple přidal navrch ještě 50 milionů USD ze svých zdrojů. Některé oficiální Apple Story po světě přebarvovaly v tento den na znamení podpory svá svítící jablíčka do červena.

V týdnu uzavřel s Applem partnerství i oblíbený prodejce kávy StarBucks a nabízí takzvané Combo RED Gift Cards, využitelné v iTunes a certifikovaných kavárnách StarBucks. Pokud koupíte tento kupon, přispějí obě firmy shodně po 5% na boj proti AIDS.

Apple vydal iTunes 11

Se sklonkem listopadu jsme se dočkali i vydání toužebně očekávaného iTunes 11. Přináší slibovaný přepracovaný vzhled, aplikace je nyní přepsána i v jádru a hlásí se jako nativní 64bitová aplikace. Dále obsahuje nový iTunes Store, lepší synchronizaci se službou iCloud, nový Mini přehrávač, vylepšené vyhledávání a mnoho dalších novinek. Reakce Mac uživatelů jsou veskrze pozitivní (PC uživatelé už tradičně tolik nejásají). V redakci již pracujeme na jeho důkladném testu.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

2 komentáře: „Apple novinky: 48. týden [2012]

  • avatar
    03. 12. 2012 (08:07)
    Trvalý odkaz

    Apple novinky pravidelně čtu. Autorovi jedno připomenutí – přídavné jméno „zvyklý“ je podle vzoru „mladý“, tudíž se píše s ypsilonem na konci. Zvyklí jenom v množné čísle, kde je to podle vzoru „mladí“.

    • avatar
      03. 12. 2012 (08:12)
      Trvalý odkaz

      Hezký den,

      díky za upozornění, opraveno :)

      v. j.


      Vláďa Janeček
      SuperApple.cz | SuperApple Magazín | SuperiPhone.cz | SuperAndroid.cz

Komentáře nejsou povoleny.