Apple novinky: 47. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý sedmý týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Messages Beta pro Lion definitivně končí 14.12.

Aplikace Messages, kterou najdete v operačním systému Mountain Lion, byla původně vydána pro OS X Lion jako betaverze. Nyní však tato aplikace končí a nebude nadále pod Lionem provozována. Apple rozesílá všem uživatelům preview verze email, upozorňující na datum 14. prosince, kdy služba definitivně skončí. Pakliže budete službu i nadále chtít využívat, doporučuje Apple aktualizovat systém na Mountain Lion. Pokud je však Lion poslední šelmou, kterou váš Mac zvládne, máte holt smůlu.

OS X 10.9 bude obsahovat Siri a Apple Mapy

Na jablečných magazínech se pomalu začíná šuškat o další verzi operačního systému OS X, následovníkovi současného Mountain Liona. Podle zpráv několika zahraničních serverů již Apple testuje brzká sestavení OS X 10.9. Zdroje serveru 9to5Mac tvrdí, že bude obsahovat mimo jiné i hlasovou asistentku Siri a místo podkladů Google Map logicky přejde na Apple mapy. Ačkoli není jisté, zdali 10.9 nabídne samostatnou mapovou aplikaci, určitě dojde ke změně podkladů v různých navazujících aplikacích.

Apple zřejmě zakoupil jednu z divizí firmy AuthenTec zabývající se otisky prstů

Podle posledních informací serveru TechCrunch to vypadá, že Apple skutečně odkoupil část firmy AuthenTec. Ta se zabývá bezpečnostními prvky a mimo jiné i technologií snímání otisků prstů. Spekulace se tedy nepřímo potvrzují a dříve avizovaná transakce za 356 milionů USD pravděpodobně byla reálná. Všemu rovněž nasvědčují i zprávy, které obdrželo několik zákazníků této firmy. Mají si najít jiného dodavatele snímačů otisků prstů.

Nové iMacy nakonec pravděpodobně stihnou datum vydání

Server 9to5Mac získal exkluzivní informace, že i přes výrobní problémy se daří postupně navyšovat kapacity a skladové zásoby nových iMaců. Některé obchodní řetězce již prý obdrželi první zásilky počítačů, nutno podotknout, že velmi skromné. Nedostatek těchto počítačů lze očekávat pravděpodobně i na začátku příštího roku.

iPad 5 a iPhone 5S už v půlce roku 2013?

Server Digitimes uveřejnil informaci, že Apple hodlá zrychlit inovační cyklus svých zařízení. Podle náznaků serveru tak jablečná firma chce učinit na popud zvýšené poptávce o tato dvě zařízení a zrychlení inovační cyklus konkurenčních výrobců. Proto se očekává velmi silné první pololetí roku 2013. Zpráva jde ruku v ruce s jinou, kterou jsme uveřejnili v předchozích Apple novinkách, kdy by prototyp iPhonu 5S měl již být ve výrobě. Server Digitimes má zatím smíšenou úspěšnost svých předpovědí, proto je třeba brát dané informace s rezervou.

Akcie Applu zastavily pád a opět rostou

Po dosažení neskutečné mety 700 USD za akcii se očekával růst Applu ještě dále. Ale stal se pravý opak a akcie začaly klesat, zejména po posledních rošádách ve vedení jablečné firmy. Akcie se tak propadly až na hodnotu okolo 500 USD za akcii. Nyní však opět utěšeně rostou a vrací se směrem vzhůru. Za uplynulý týden vyskočila hodnota jedné akcie na 570 USD a růst prozatím nekončí.

Očekávané produkty na rok 2013

Server BusinessInsider zveřejnil seznam očekávaných produktů Applu na příští rok, sestavený známým analytikem Gene Munsterem. Ten předpovídá příchod iPad Mini s Retina displejem v březnu příštího roku, v červnu odhalení iOS 7 a OS X 10.9, rovněž také MacBook Air s Retina displejem. Září vidí ve znamení iPhonu 5S a iPadu Mini S (se zrychlenými procesory) a kompletně přepracovaný velký iPad ve stylu iPhonu 5 a menšího iPadu. Na listopad pak nechává uvedení bájné Apple televize. A jaké jsou vaše očekávání? Které produkty podle vás spatříme příští rok?

Apple najímá na pozice související s jazykovým rozšířením Siri

Apple v současné době otevřel hned několik pracovních pozic, jež spojuje jeden zásadní parametr – jazykové schopnosti jedince. Jablečná firma hledá rodilé mluvčí jazyků jako Arabština, Čínština, Holandština, Finština a mnohé další, které prozrazují další rozšíření podpory hlasové asistentky SIri. Všichni tito pracovníci musí rovněž perfektně zvládat anglický jazyk. Myslíte, že se také dočkáme lokalizované Siri?

Letošní Vánoce je jasným tahákem iPad

Ve výzkumu agentury Nielsen provedeném po celých Spojených státech se prokázal jasný fenomén – většina respondentů chce „pod stromeček“ iPad. Jablečný tablet vede ve všech věkových skupinách a jeho úspěch zdaleka přesahuje pouze kategorii elektronických zařízení a je možná nejžádanějším dárkem v USA vůbec.

Applu se začíná dařit uspokojovat poptávku po iPhonu 5

Jak se tovární linky Foxconnu rozjíždí na 100% tak se i daří uspokojovat poptávku po novém jablečném telefonu v USA. Téměř u všech operátorů se zlepšila dostupnost všech verzí iPhonu 5 a to z původních 3-4 týdnů, průběžně na 2-3 týdny a nyní klesá dodací lhůta na hranici čtrnácti dnů. Spolu s vyrovnáním poptávky v USA můžeme očekávat zlepšenou dostupnost rovněž i v EU.

iTunes 11 již v příštích dnech

Podle množících se zpráv nahrávacích studií, která obdržela email týkající se brzkého uvedení nové verze iTunes. Chystané novinky v aplikaci bychom měli spatřit během následujících dní. iTunes 11 původně měly přijít už minulý měsíc, ale z neznámého důvodu byly opožděny.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu