Apple novinky: 46. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý šestý týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Apple zaplatil 21 milionů USD za design švýcarských hodin

Ne všichni kopírují od Applu, občas kopíruje i Apple. Jak jsme informovali v září, hodiny v iOS 6 (na iPadu) designově jako by z oka vypadly hodinám ze Švýcarských nádraží. Ty jsou však chráněny registrovanou značkou a společnost Mondaine tak obvinila Apple z plagiátorství. Naštěstí zvolila mimosoudní cestu a obě společnosti se dokázaly mimosoudně vyrovnat. Jablečná společnost tak zaplatila 20 milionů Švýcarských franků (zhruba 21 milionů USD) a zřejmě si licencuje design i do budoucna.

Výroba iPhone 5S bude možná zahájena dříve

Podle určitých informací čínského serveru Commercial Times, Apple zahájí zkušební výrobu nového modelu iPhonu (zřejmě 5S) již tento Prosinec. Zdroje uvádí, že firma urychlila certifikační proces komponentů nezbytných pro výrobu telefonu. Proto by skutečná výroba mohla začít v prvním kvartále roku 2013. Dle odhadů chce Apple zkrátit inovační cyklus z důvodu vysoké konkurence na trhu.

Apple vs Samsung UK, část snad poslední

Dozvuk rozhodnutí britského soudu, o kterém jsme informovali několikrát po sobě právě v Apple novinkách a kdy se Apple snažil všemožně překroutit rozhodnutí svrchovaného nejvyššího soudu Spojeného království, má poslední dozvuky. Po kolečku úprav přepisování omluv a prohlášení snad bude spor v této zemi definitivně ukončen. Za své chování, porušující nařízení soudu, bude Apple muset zaplatit veškeré soudní výlohy v tomto sporu. Bitva zde končí, ale válka mezi oběma společnostmi trvá nadále.

Apple najímá zaměstnance do nových poboček

Díky přibývajícím informacím víme o chystaném otevření dalších Apple Storů, tedy kamenných poboček. Půjde o dvě země, Brazílii a Turecko, kde Apple nyní najímá pracovníky retailu (od klasických prodejních pozic, přes Genius až po růžné manažerské posty). Společnost chystá dalších 30 – 35 nových obchodů v průběhu příštího roku a to hlavně mimo území USA.

Uvolněna druhá betaverze iOS 6.1

Vývojáři v průběhu uplynulého týdne obdrželi druhou betaverzi iOS 6.1. Kódové označení sestavení je 10B5105c (první sestavení neslo číslo 10B5095f). Při testování se mají vývojáři zaměřit zejména na Passbook a nové vylepšen v Safari. Samozřejmě rovněž mapové podklady získávají postupné aktualizace a nová verze iOS by je měla posunout o kus dále.

Dostupnost iPhonu 5 se mírně zlepšuje

Poprvé od zahájení prodeje nového jablečného smartphonu, modelu iPhone 5, se zlepšily časy dodání. Zpočátku hrůzná čekací doba téměř až jeden měsíc (od tří do čtyř týdnů) je nyní zkrácena na přijatelnější dva až tři týdny. Stále sice nejde o okamžitou dostupnost, ale s postupným odezníváním největšího zájmu a zrychlování výroby v továrnách Foxconnu se vyhlídky i nadále zlepšují. Pro srovnání, iPhonu 4S trvalo téměř tři měsíce, než se dodávky stabilizovaly na době doručení čítající maximálně čtrnáct dní. Tento starší model však nebylo dostupný ve sto zemích po celém světě.

Apple spouští průvodce výběrem dárků

V oficiálním Online Storu spouští Apple kampaň „Průvodce výběrem Vánočních dárků.“ Na speciální stránce propaguje ty nejlepší (ovšemže) jablečné dárky a premiantem pro tento rok je zcela logicky iPad Mini. V katalogu najdete odkazy na víceméně všechny význačné produkty, včetně Apple TV nebo MacBooku Air.

Apple je opět nejúspěšnější Americký řetězec – dosahuje výnosnosti 6000 USD na čtvereční stopu

Žebříček Fortune uvádí seznam top10 amerických prodejců a srovnání výnosnosti jejich obchodů na stopu čtvereční. Není se čemu divit, že Apple se svými jablečnými zařízeními zaujímá první místo s výrazným náskokem nad ostatními prodejci. Druhá společnost, šperkařství Tiffany & Co. má hodnotu poloviční. Oproti minulému roku Apple narostl o 7,5% ale oproti očekávání růstu zpomaluje. Způsobuje to zejména přesun prodeje iPhonů k operátorům a budování různých velikostí obchodů.

Nokia uvolní své HERE mapy i pro iOS

Nokia ve své kritické situaci hledá pole působnosti, ve kterých si může být jistá v kramflecích. Jednou z těchto oblastí jsou rozhodně mapové podklady. Na speciálním Nokia eventu oznámil CEO Stephen Elop vývoje nového druhu map pod značkou HERE. Nokia chce zužitkovat 20 let vývoje a práce na mapových podkladech a nabídnout je širokému množství uživatelů všech platforem. Proto se dočká i jablečný iOS a rozhodně se bude na co těšit – offline podklady, hlasová navigace, informace o dopravní vytíženosti a speciální 3D pohledy. Ptáte-li se na cenu, pak budete překvapeni stejně jako redakce – vše bude totiž zdarma.

Zákazníkům v USA přichází LTE iPady Mini a iPady 4

Spolu se zlepšujícími se dodávkami iPhonu 5 přichází rovněž i datum doručení LTE iPadů Mini a iPadů 4. Mnoho amerických zákazníků začíná hlásit, že obdrželo svůj objednaný tablet. V Českém Apple Online Storu můžeme vidět dostupnost dva týdny, takže budeme zvědaví, kdy první zájemci obdrží své předobjednané jablečné miláčky.

Problémy s výrobou nových iMaců

Podle francouzskéhoho serveru MacBidouille nové iMacy nestihnou dodržet svá data vedení do prodeje. Kvůli náročnému procesu, který se týká zejména výroby displeje a jeho lícování k tenkým hranám okrajů, dochází ke zpomalování výroby. Apple zřejmě nestihne dodržet termín a uspokojit tak poptávku po těchto počítačích.

Google Mapy se zřejmě blíží k dokončení

Wall Street Journal hlásí, že Google pracuje stále intenzivněji na své nové mapové aplikaci pro iOS. Podle interních informací již mají vývojáři Googlu k dispozici betaverzi na testování, které probíhá prozatím zejména v rámci kmenových zaměstnanci společnosti. Nové mapy budou obsahovat i navigaci, dostupnou v současné době pouze pro platformu Android. Podle rozhovoru s vývojářem, který nechtěl být jmenován, však nové mapy nemají zcela růžovou budoucnost a jejich schválení v App Store je nejisté. Apple totiž možná nebude chtít vpustit do svého teritoria tak silného hráče.

Nové informace k bájné Apple televizi

Poslední útržky informací získané serverem AllThingsD naznačují další rozhovory Applu s poskytovateli televizního vysílání v rámci USA. Cupertinští intenzivně vyjednávají s hlavními kabelovými operátory, avšak zatím bez jasné dohody. Nová forma Apple TV by tedy odpovídala internetovému televiznímu vysílání s volitelným obsahem. Zatímco v případě iTunes si Apple již vydobyl značnou pověst a silnou vyjednávací pozici, v případě televizního vysílání je v roli spíše podřízené. Bude i nadále zajímavé sledovat, kam v této záležitosti dospěje.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu