Apple novinky: 45. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý pátý týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

iOS 6.1 přidává nákupy lístků do kina

Server 9to5Mac hlásí další novinku z bety iOS 6.1. Tentokráte jde o přímý nákup lístků do kina. Siri nově totiž kromě přehledu filmů zobrazuje i možnost nákupu lístků. Tato služba je realizována díky systému Fandago, který nabízí stejnojmennou aplikaci. Pakliže ji máte nainstalovánu, můžete rovnou přistoupit k nákupu lístku. V opačném případě vám Siri nabídne její instalaci. Bohužel, tato služba je regionálně omezená pouze na území USA.

Cena součástek iPadu Mini odhadnuta 188 USD

Podle výzkumu serveru iSuppli je odhadovaná výrobní cena základního modelu nejmenšího iPadu 188 USD. Redaktoři tuto sumu spočítali na základě rozebraných součástek, z kterých se tablet skládá. iPad Mini 16GB WiFi se prodává za 329 USD. Jak tvrdil CEO Applu Tim Cook, výrobek je prodáván za agresivní cenové politiky. Jeho slova můžeme teoreticky potvrdit, jelikož výrobní náklady na jeden základní iPhone 5 jsou pouze o 10 USD větší, ale jablečný smartphone se prodává za celých 649 USD. Nejdražší položkou tabletu je displej, jenž se na ceně podílí 43 procenty.

Je navíc zapotřebí si uvědomit, že v těchto částkách nejsou započítány náklady na vývoj, výrobu i prodejní logistiku těchto výrobků.

Apple se omlouvá, část třetí

Není tomu tak dávno, co jsme psali o rozsudku u Britského soudu. Zde Apple spor se společností Samsung prohrál, a proto jej rozsudek donutil se omluvit. Nebyla by to však jablečná firma, kdyby nezkusila rozhodnutí soudu nějak obejít. O tom jsme psali minule – forma omluvy nebyla dodržena a soud vyžadoval nápravu. Apple velmi zdrženlivě přistoupil k opravení své předchozí nedostatečné omluvy. Opět kulišácky. Nová verze totiž nešla vidět na první pohled, ale teprve až po úplném srolování stránky dolů. Apple použil JavaScript, kterým schovává běžně součásti svého webu. Tři dny na to Apple udělal omluvu jasně viditelnou. Co jej k tomu donutilo?

Apple vyžaduje po výrobcích certifikaci „Made for iPhone“

S příchodem konektoru Lightning se Apple rozhodl zpřísnit pravidla pro výrobu příslušenství. V čínském městě Shenzen Apple předložil všem výrobcům třetích stran své požadavky a nový certifikační program „Made for iPhone/iPod/iPad“. Nová certifikace zpřísňuje výrobu příslušenství ve všech ohledech, krom využití plného potenciálu konektoru Lightning rovněž i odpovědnost k životnímu prostředí, dodržování práv dělníků a mnohé další. Na druhou stranu hackeři ochranný čip Lightningu už dávno prolomili a tak nic nebrání záplavě trhu levným a nekvalitním příslušenstvím.

Vývojáři z Googlu nevidí schválení nových Google Map pro iOS reálně

Podle určitých informací Apple přešel na své mapy mnohem rychleji, než na to vývojáři z Googlu stihli zareagovat. Proto započal vývoj nových Google Map na jablečnou mobilní platformu mnohem později. Není to však možná jediný důvod, proč vidí zahraniční redakce příchod těchto map na iOS pesimisticky. Podle těch totiž díky interním zdrojům z Googlu Apple nové mapy pro iOS pravděpodobně ani neschválí. Spolupráce obou firem je stále vlažnější a programátoři se obávají i osudu integrace dalších služeb ekosystému Googlu do jablečných zařízení.

Displej iPadu Mini při srovnání s konkurencí pokulhává

Zatím, co jde určitě o jeden z nejtenčích displejů ve své třídě, v ostatních kategoriích pokulhává. Redaktoři serveru DisplayMate postavili obrazovku nejmenšího jablečného tabletu proti konkurenci v podobě Google Nexusu 7 a Amazon Kindle Fire HD. Zcela očividně prohrál iPad Mini v kategorii jemnosti displeje, kde hodnota 163 ppi byla nižší než 216 ppi obou konkurentů (7“ s 1280 x 800). V další kategorii, kdy byly měřeny odlesky displeje iPad Mini rovněž prohrál a to velmi výrazně. iPad Mini totiž odráží o 53% více odlesků než Nexus 7 a o 41% více odlesků než Kindle Fire HD. Rovněž v podání barev ztrácí Mini jak ve vlastní stáji o 100% proti Retina iPadu a iPhonu 4S/5. Oproti konkurenci ztrácí shodně 86%. Z měření jasně vyplývá, na které části nového tabletu Apple nejvíce šetřil.

Podíl iPadů na trhu s tablety mírně klesl

Podle studie firmy IDC, která porovnává dodávky tabletů za třetí čtvrtletí letošního roku, jsou nově na koni výrobci Androidových zařízení. Jde zejména o firmy Asus vyrábějící referenční tablety Google Nexus a firmu Samsung, jenž válcuje konkurenci i v segmentu smartphonů. Obě firmy znatelně narostly oproti stejnému čtvrtletí roku 2011 u Asusu o 242,9% a Samsungu dokonce o 325%. Údaje Applu zaznamenaly nárůst pouze 26,1%. To znamená pokles na trhu z 68,2% na 50,4%. Nesmíme ale opomenout fakt, že do tohoto čtvrtletí se nestihly promítnout prodeje iPadu Mini. Každopádně největší konkurent v podobě Samsungu má „pouze“ 6,5% trhu.

Retina displej iPadu Mini 2 již jako prototyp?

Server SlashGear upozornil na jeden článek z čínského webu DoNews, který přináší zajímavé informace. Nutno upozornit předem, že nejsou prozatím nijak ověřené. Každopádně s úniky informací, jenž jsou v poslední době často pravdivé, se můžeme na zprávu podívat blíže. Podle ní totiž Apple uzavřel partnerství s firmou AU Optronics vyrábějící obrazovky. Nikoli však ledajaké, ale přímo displeje s vysokým rozlišením. Zpráva dále hovoří o prototypu velmi tenkého a malého displeje s vysokým rozlišením. Ten by při zachování rozlišení současných Retina iPadů dosáhl neuvěřitelné hustoty 497 ppi což je více než má kterékoli zařízení doposud vyrobené Applem. Uvidíme.

Přichází Microsoft Office pro iOS

Po dlouhých dohadech Microsoft konečně odhalil dlouho tušené – připravuje svůj balík Office pro mobilní platformy Android a iOS. Tyto verze by měly být dostupné zkraje roku 2013 a obsahovat podporu všech základních aplikací Word, Excel a PowerPoint. Celá věc má ale jeden háček. V základní verzi aplikace půjde dokumenty pouze prohlížet. Schopnost upravovat získáte až předplacením služby Office 365, která bude do aplikace integrována. Což je jistě velké zklamání. Počkáme, zdali se to vydání přeci jen něco nezmění.

Pixar přejmenoval svou hlavní budovu na památku Steva Jobse

Společnost Pixar, do které Jobs vstoupil odkoupením od firmy Lucasfilm za 10 milionů USD, přejmenovala na jeho počest a památku svou hlavní budovu.

Apple prohrál spor se společností VirnetX

Pokud vám název společnosti VirnetX nic neříká, pak vězte, že jde o firmu vlastnící technologické práva k virtuální privátní síti (zkráceně VPN). Apple tuto technologii implementoval do své služby FaceTime aniž se s firmou dohodl za zaplacení know-how. Nyní rozhodl soud ve prospěch této malé firmy a Apple bude muset zaplatit odškodné ve výši 368,2 milionu USD za nezaplacené licenční poplatky (což je při rezervě firmy zanedbatelná částka).

Foxconn nestíhá vyrábět iPhony 5

Agentura Reuters přináší informace a zdůvodnění, proč je stále nedostatek iPhonů 5. Po rozhovoru s vedením čínského Foxconnu totiž zjistili, že továrna jednoduše nestíhá vyrábět. Může za to velmi náročný postup výroby nového telefonu, vyžadující velmi pečlivé lisování součástí. Navíc Apple zpřísnil výstupní podmínky kvality, což rovněž zpomaluje výrobu.

Akcie Applu výrazně klesají

V průběhu období září až počátku listopadu začínají akci Applu pokles. Nejprve mírnější pokles se přehoupl v celkem výrazný. Z výchozí hodnoty 700 USD za akcii se propadly postupně zpět na 600 USD a nyní se pohybují okolo 550 USD za akcii. Přitom ještě na počátku roku analytici předpovídali nárůst hodnoty akcií jablečné firmy k magické hranici 1000 USD. Investoři jsou pravděpodobně zklamaní z nedostatku inovací anebo slabších prodejů některých produktů a také ze změny na vysokých postech ve vedení. Můžeme však dodat, že podobné výkyvy si už Apple zažil a poté se hodnota vyšplhala zpět.

První testy Fusion Drive

Server MacWorld zveřejnil první výsledky testů nové technologie Fusion Drive. V ní redaktoři postavili proti sobě Mac mini ve vyšší konfiguraci vybavený 1TB Fusion Drive a jeho další modely včetně předchůdců. Jako perličku pak do srovnání přidali současný 15“ model Retina MacBooku Pro. Nečekaně model s Fusion Drive poráží na hlavu všechny ostatní modely, v některých případech poráží i Retina MacBook Pro (test iPhota, iMovie a Aperture – import testy). Při kopírování souborů se však projevila síla jednotného SSD disku Retinového MacBooku Pro.

Apple daroval 2,5 milionu dolarů Červenému kříži USA

Krom toho, že Apple spustil darovací systém přímo přes iTunes, rozhodlo se rovněž vedení uvolnit část svých rezerv na pomoc postiženým hurikánem Sandy. Jde o částku 2,5 milionu dolarů, která celá poputuje obětem přírodní katastrofy.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu