Jaké Apple novinky bychom si dnes večer přáli?

Připravili jsme pro vás shrnutí všech očekávaných novinek, které můžeme vidět na dnešním Apple eventu. V přehledu najdete veškeré uniklé informace, ať už jsou pravé či nikoli.

Můžete si s námi zkusit tipnout, které z nich doopravdy spatří světlo světa.

Od minulého Apple eventu, kdy došlo k představení posledního modelu jablečného telefonu iPhone 5, se vyrojilo mnoho informací k dalším připravovaným produktům. Jejich pravost nelze stoprocentně ověřit. Na druhou stranu pocházejí ze stejných zdrojů, které poskytly informace o tehdy připravovaném iPhonu 5. A ty se nakonec ukázaly jako pravé.

A jak to vypadá? Kromě horkého kandidáta v podobě iPadu Mini spatříme možná i Retina MacBook Pro 13“, aktualizované iMacy, Macy Mini a možná rovněž modernizovaný Retina iPad. S Macem Pro se opět nepočítá.

iPad Mini

O iPadu Mini slýcháme již více než půl roku. První zvěsti se objevily ještě před iPhonem 5 a od této doby nabírají na intenzitě. Dnes v podstatě bereme menšího bráchu „dospělého“ iPadu jako samozřejmost.

Pravděpodobná výbava bude zřejmě tato: displej 7,85“ (rozlišení 1 024 x 768 pixel nebo Retina 2 048 x 1 536 pixel), Procesor A5X (nebo menší varianta A6), 3G / 4G (LTE) připojení, Lightning a dvě barevné verze (patrně černá a bílá). O kapacitách se uplynulé dny hodně spekulovalo. Poslední indicie napovídají o 8/16/32/64 GB variantách.

Podle tabulky z účetního systému začínají ceny na 249 EUR (cca 6 100 Kč) a postupně stoupají až k 649 EUR (16 100 Kč). Konkurence v podobě Google Nexus 7 nasadila cenu 5 999 Kč (16 GB bez 3G). iPad Mini tak jde do boje přímo proti tomuto protivníkovi.

Retina MacBook Pro 13“

Tento model byl očekáván již na Keynote, kdy jsme poprvé uviděli 15“ model. K odhalení bohužel nedošlo. Jisté zdroje tvrdí, že tomu tak bylo v důsledku problémů s výrobou 13“ Retina obrazovky. Výrobní proces zpočátku vykazoval velkou chybovost. Jak víme, potíže se nevyhnuly ani 15“ variantě, kterou trápí problém s „duchy“. Každopádně by mělo být vše zažehnáno a menší Retina MacBook Pro může přijít v celé parádě.

Jak jsme informovali již včera v Apple novinkách, zveřejnil v pátek navíc čínský server WeiPhone.com vypustil údajné fotografie. Pravost ověřit nemůžeme, nicméně vypadají poměrně věrohodně.

Parametry dozajista dokážeme odvodit z informací i fotografií a také 15“ varianty. Očekává se Intel Ivy Bridge, RAM o rychlejším taktu přímo na základní desce, SSD disk, 2x ThunderBolt, 2x USB 3.0, čtečka SD karet, HDMI a nový menší nabíjecí konektor MagSafe 2. Rozlišení 2 560 x 1 600 pixel. Šasi by mělo zhubnout pár milimetrů do tloušťky a tlačítko pro vypnutí nahradí klávesu pro vysunutí disku z DVD mechaniky (kterou bude Retina model logicky postrádat).

Cena v USA by měla čítat 1 699 dolarů za nejnižší model, další s přírůstkem okolo 300 dolarů.

Tip: sledujte společně s námi představování nových produktů.

iMac

Už na sklonku léta bylo možno pozorovat náznaky vždy provázející modernizaci jablečných počítačů. Vše se však nakonec ukázalo jako lichá domněnka. Nyní po internetu opět kolují informace, tentokráte založené na únicích přímo z montážních linek a nikoli od prodejců. Všeobecně očekávaná modernizace těchto all-in-one počítačů Applu by mohla přinést i nový ještě tenčí design. Nikdo ale nepředpokládá nasazení Retina displejů, které by musely mít rozlišení 3 840 x 2 160 pixelů u 21,5“ modelu respektive 5 120 x 2 880 pixel u 27“. Nejde ani tak o to, že by musel být osazen skutečně výkonný grafický hardware, ale spíše o výrobu takto velkých panelů s potřebnou hustotou obrazových bodů.

Další parametry by měly kopírovat modernizované MacBooky Pro. Konkrétně nasazení čipové sady Intel Ivy Bridge, RAM o rychlejším taktu, grafická karta NVidia Kepler, USB 3.0.

Mac Mini

Zatímco některé zdroje aktualizaci nejmenšího počítače Applu popírají, jiné tvrdí pravý opak. Každopádně se shodují na faktu, že Mac Mini by neměl být nijak zásadně přepracován. Je očekávána pouze lehká hardwarová obnova.

Do vínku Macu Mini by mohla přibýt čipová sada Ivy Bridge, RAM o rychlejším taktu a USB 3.0.

A co dále? Šuškanda hovoří o mírně aktualizovaném iPadu 3 s Lightning konektorem, další verze Applovské iBooks s číslovkou 3 anebo uvedení finální verze iTunes 11, jež jsme zahlédli na předešlé Keynote. Co Apple doopravdy představí se však dozvíme až v 19:00 hodin a my vás tímto zveme na tradiční živý přenos.

A jaký je váš tip?

Jeden myslel na “Jaké Apple novinky bychom si dnes večer přáli?

  • avatar
    23. 10. 2012 (17:00)
    Trvalý odkaz

    Co bych si přál?Já bych bral MBP Retinu, u které nějaký hňup neodebral stavovou diodu a diodový ukazatel stavu baterie. Potom by mohl někdo zabít toho kr*et*na, který všude cpe lesklé displeje. Pak by mohli ohlásit, že ten 16:9 displej u iP5 byl jen žert a že si můžu koupit iP s normálním poměrem stran a s původní tloušťkou i váhou (jako 4/4s), ale který využívá ušetřené místo zvětšenou baterií, která vydrží dva dny plného provozu. Taky by mohlo někoho napadnout, že iPad není totéž, co iPhone a tudíž se i jinak používá – není to výhradně osobní zařízení jedné osoby. A proto iPad už od první verze zoufale potřebuje víceuživatelský OS.
    Ale obávám se, že žádné z těchto logických a pro mnohé i očekávatelných přání nemá kdo vyslyšet.

Komentáře nejsou povoleny.