iPad mini: konečně je tady [Představení]

iPad, na který někteří z nás čekají již dva roky, je konečně tady. Je menší, velmi lehký a ve dvou barevných provedeních.

A začněme rovnou výčtem parametrů: rozměry 200 x 135 x 7,2 milimetru a hmotnost 308 gramů jsou ty nejzajímavější hodnoty, na které narazíte. Jen pro srovnání – konkurenční tablet Nexus 7 od Googlu má displej podobně velké úhlopříčky, je však široký rovných 10,5 milimetrů a přesto, že je na rozdíl od hliníkového iPadu mini vyroben z plastu, váží rovných 340 gramů.

Malý iPad je postavený na bázi iPadu druhé generace. Nabízí displej o stejném rozlišení 1 024 x 768 obrazových bodů, avšak na úhlopříčce 7,9 palce. Díky tomu jsou jednotlivé body dostatečně malé i přesto, že nedosahuje Retina parametrů. Displej je nového tenkého tipu a slibuje speciální vrstvu odpuzující otisky prstů.

Díky výhodnějšímu poměru stran je prohlížení webu pohodlnější než na širokoúhlých displejích a použití stejného rozlišení displeje zajišťuje dokonalou kompatibilitu s již existujícími aplikacemi.

Z iPadu 2 pochází nejen rozlišení displeje, ale i použitý procesor Apple A5, který však stále pro běžné použití plně dostačuje i v dnešní době. Přední FaceTime kamera zaznamenává video v rozlišení 720P, zatímco zadní fotí s pětimegapixelovým rozlišením nebo natáčí videa v rozlišení 1080p se stabilizací obrazu a detekcí obličejů.

Samozřejmý je již konektor Lightning a plná podpora aktuálního systému iOS 6.

Nový iPad mini je k dispozici ve dvou barevných kombinacích: bílé a černé. Zajímavé je, že v případě černé varianty má tento iPad černou nejen přední část okolo displeje, ale i zadní hliníková záda (podobně, jako u černého iPodu touch) a podle mě vypadá naprosto úžasně.

iPad mini bude k dispozici k předobjednávkám již v pátek 26. října stejně, jako u iPadu čtvrté generace. Existovat budou tři kapacity 16 GB, 32 GB a 64 GB a k dispozici budou jak varianty Wi-Fi, tak i Wi-Fi + 3G. Cena za základní Wi-Fi verzi je stanovena na 8 490 Kč. Ceny dalších variant včetně srovnání s ostatními iPady najdete zde.

Jak se nový iPad líbí vám?

8 komentářů: „iPad mini: konečně je tady [Představení]

  • avatar
    23. 10. 2012 (22:42)
    Trvalý odkaz

    Nějak mi není úplně jasné to rozlišení displeje. Znamená to, že na iPadu mini uvidím přesně stejný výřez webové stránky, nebo fotky jako na velkém iPadu s Retina displejem, akorát že na Retina budou detaily 2x jemnější?

  • avatar
    23. 10. 2012 (22:51)
    Trvalý odkaz

    Je hezké, že u bílého modelu s LTE modemem zůstává modem bílý a nikoli černý :)

  • avatar
    24. 10. 2012 (06:35)
    Trvalý odkaz

    A jak je to s dostupností nano-sim card v ČR? Vím, že Cellular model iPad Mini bude později… ale přeci jenom… jak rychlí jsou naši operátoři? Předpokládám, že nějaký manažer z O2 ho určitě bude chtít, takže zařídí nano-sim i u nás, ale otázka zní, jak rychle jdou schvalovací procesy a implementace do výroby.

  • avatar
    24. 10. 2012 (15:33)
    Trvalý odkaz

    Nano-sim ti v o2 dají na počkání, mam to vyzkoušené!!!

  • avatar
    10. 11. 2012 (22:56)
    Trvalý odkaz

    typu se píše s tvrdým

Komentáře nejsou povoleny.