Dočkáme se letos aktualizovaného Macu Mini?

Zatímco se veškerá pozornost soustředí na iOS zařízení, případně nový model Retina MacBook Pro, v pozadí zájmu zůstává neprávem nejmenší počítač Applu. Avšak právě ten je velmi oblíbený mezi uživateli.

Pakliže vezmeme fakta, byl Mac Mini naposled aktualizován v červenci 2011, kdy získal ThunderBolt nebo procesory Sandy Bridge a naopak ztratil optickou mechaniku. Zatímco chybějící podpora CD/DVD dnes asi nikoho trápit nebude, 2GB RAM v základní konfiguraci už tak snadno přehlédnout nelze. Co více, nové grafické čipy sady Ivy Bridge Intel HD 4000 (použité například v MacBooku Air anebo Pro) vykazují znatelný nárůst výkonu (někdy až dvojnásobný oproti starší Intel HD 3000) ve všech oblastech při snížené spotřebě. Příplatková konfigurace sice nabízí lepší parametry a možnost dedikované grafické karty, ale za velmi nepříjemný peníz.

Osazené disky nepatří také mezi nějaké rychlíky. Co se dá dělat, současný Mac Mini je již více než rok starý počítač. Proto možná některé potěší narůstající zprávy o postupně docházejících zásobách ve skladech Applu. Například velkoobchod Amazon, MacConnection a J&R hlásí nedostatek 2,3 GHz modelů, MacMallu navíc začíná chybět i silnější verze.

Obdobná situace se týká i serverové varianty, kterou tento problém trápí už od minulého týdne. To bývá známka typického postupu Applu, kdy před aktualizací modelů svých počítačů postupně snižuje zásoby prodejců na minimum.

Na druhou stranu nadšení může schladit fakt, že obdobný jev zaznamenaly iMacy už ze začátku července, ale k žádné aktualizaci nedošlo.

Známý analytik Ming-Chi Kuo, jehož předpovědi jsou poslední dobou velmi úspěšné, odmítl o jakékoli aktualizaci Macu Mini spekulovat. Podotkl, že současná strategie Applu se zaměřuje na příchod 13“ varianty Retina MacBooku Pro a údajným přepracovaným modelům iMaců.

Nejmenší jablečný počítač tak zatím následuje osud profesionálního stroje Mac Pro, který již nebyl významně aktualizován od počátku roku 2009.

Jeden myslel na “Dočkáme se letos aktualizovaného Macu Mini?

  • avatar
    14. 10. 2012 (08:58)
    Trvalý odkaz

    „zchladit“ je správně se „z“ neboť se jedná o Změnu stavu – další mnemotechnická pomůcka je například „setřít“, „spláchnout“ atd. kde platí že vše co je „z povrchu dolů“ píšeme se „S“…..

Komentáře nejsou povoleny.