Apple novinky: 42. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý druhý týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Vztahy Applu a Samsungu se opět zhoršují

Od počátku byl vztah obou firem velmi složitý. Ačkoli firmy právně soupeří na poli mobilních telefonů, výrobní divize Samsungu pro Apple až doposud bez potíží vyráběla čipy a čipové sady. To se nyní mění, jelikož má jablečná firma v plánu pravděpodobně ukončit veškerou spolupráci. Pravděpodobný počátek tohoto rozhodnutí můžeme spatřovat již při vývoji A6 čipu, jenž si Apple navrhoval zcela sám. Přitom předchozí procesory navrhoval s pomocí Samsungu. Ten byl nyní odsouzen do pozice pouhého výrobce. Co více, Apple údajně tajně vyjednává se společností TSMC a mohl by tak do budoucna své partnerství se Samsungem zcela ukončit.

Zákazníci v Retail obchodech Applu budou schopni platit přes Passbook

Už v současné době mohou návštěvníci Retail Apple Storů platit své zboží pomocí oficiální aplikace. Doposud k tomu bylo potřebné mít účet na službě EasyPay a kupovat jen určitý druh zboží. Podle uniklých informací Apple chystá aktualizaci aplikace Passbook, kdy přibyde možnost platit zboží v Retail obchodech přímo z ní. Poslouží k tomu napojení na iTunes účet. Funkce bude zpřístupněna pro všechny iOS 6 podporované modely iPhonu a iPodu Touch.

Apple najal bývalého zaměstnance AltaVista a Amazonu, Williama Stasiora

Pokud vám jméno samotného inženýra nic neříká, pak vězte, že tento člověk je zodpovědný za vyhledávací jádro dnes již zaniklého, ve své době ovšem legendárního vyhledávače AltaVista. Stasior poté přešel do Amazonu, kde měl na starosti optimalizaci vyhledávacího enginu. Nyní jej najal Apple. Nově bude mít na starosti optimalizaci vyhledávacích funkcí Siri.

William Stasior získal titul Ph.D. na MIT, pracoval ve firmách jako Oracle, Netcentives, AltaVista a Amazon. Úctyhodné kompletní resumé naleznete zde.

iFixit rozebrali sedmou generaci iPodu Nano

Po rozebrání iPhonu 5 a iPodu Touch páté generace přišla řada i na nový model iPodu Nano. Redesignované Nano odhalilo součástky například od firmy Toshiba (NAND flash paměť), Texas Instruments (dotykový ovladač), Broadcom (Bluetooth + FM rádio) a dalších. Bez většího překvapení je osazována baterie s větší kapacitou. Zatímco baterii bude těžké vyměnit i pro servisní středisko, u LCD panelu je situace opačná. Ostatní komponenty jsou navařeny přímo k základní desce. iFixit hodnotí možnosti opravy jako velmi negativní. Celé rozebrání si lze prohlédnout zde.

[HTML1]

Aplikace se za posledního půl roku zvětšily až o 16%

Podle výsledků studie ABI Research, narostla průměrná velikost aplikace o 16% (u her dokonce o 42%) od počátku měsíce března do září. Nárůst velikosti je přisuzován zejména uvedení Retina iPadu a rovněž navýšení limitu pro stahování přes mobilní sítě z 20MB na 50MB. Rovněž oblíbené univerzální aplikace, které nesou vše potřebné v jednom balíčku, což je uživatelsky příjemné, ale datově velmi náročné. Nejvíce si těchto změn povšimnou majitelé 16GB zařízení, u kterých se začne mnohem více projevovat malý úložný prostor sdílený s multimédii. Pakliže bude mít nejnižší model iPadu Mini skutečně jen 8GB úložiště, uživatele a programátory to mnohem více donutí používat iCloud. Jako zajímavost můžeme uvést, že zatímco nabídku opustil 8GB iPod Touch, Apple stále nabízí 8GB iPhone 4.

Apple zakoupil firmu Particle zabývající se HTML 5

Server CNET přinesl zprávu o zakoupení malého startupu Particle firmou Apple. Podle informací redaktorů však Cupertinu nešlo o projekt jako takový, ale o talentovaný tým tvůrců. Firmička spolupracovala s velikány, mezi něž patřily Google, Motorola, Amazon, Yahoo a Sony. Nyní tucet zaměstnanců přechází do Applu na pozici „inženýra uživatelského rozhraní“ a „tvůrčího technologa“. Očekává se, že nové posily převezmou dohled nad iCloud.com, iAd a oficiální webovou stránkou Applu.

Apple měl schůzku s výrobci příslušenství

TenchCrunch informoval o schůzce Applu s výrobci příslušenství v čínském městě Schenzhen. Ta byla zaměřena na nové protokoly a standardy, které se týkají konektoru Lightning. Apple bude povolovat výrobu příslušenství jen certifikovaným partnerům, jenž budou muset dodržovat přísná omezení. Cupertinští tak chtějí zamezit nekvalitnímu příslušenství a zároveň využít maximální potenciál konektoru Lightning. Týdnem však proběhla zpráva, že čínští hackeři již prolomili ochranu v čipu konektoru. Tudíž se možná opět dočkáme záplavy levného příslušenství pochybné kvality.

Samsung uhájil právní vítězství ve Velké Británii

Soudní pře ve Velké Británii došla konečného verdiktu. Soudce potvrdil rozsudek (Samsung nekopíroval, neboť nemá tak „cool“ výrobky), vůči němuž se Apple odvolal. Jablečná firma se tak bude muset omluvit Samsungu za nařčení z kopírování a to nejen v médiích, ale i na svém webu. Jelikož je rozsudek právoplatný pouze lokálně, předpokládá se uveřejnění omluvy Samsungu na stránkách Apple UK. Úsměvným budiž dodatek, kdy omluva má být napsána fontem Arial minimálně o velikosti 12.

Apple otevřel nový obří Retail Store v Pekingu

Podle médií i zástupců Applu je to jeden z největších a nejlepších Apple Retail Storů. V Asii má pak být ten nejlepší vůbec. Několika poschoďový dům kombinuje masivní podpůrné kovové konstrukce se skleněnými tabulemi. Uvnitř najdete dvě točitá skleněná schodiště sahající přes tři patra vysoko. Více fotografií z této impozantní stavby si můžete prohlédnout zde.

Zahájena výstavba Oregonského datacenta

Wired hlásí, že Apple započal výstavbu svého dlouhodobě připravovaného Oregonského datacentra. První fáze vyjde 68 mil USD. V té bude zastaven přes 31 000 čtverečních metrů. Součástí komplexu jsou i plány na výstavbu doprovodných ekologických zdrojů energie.

Apple odkoupil inženýry z Color Labs

Apple v týdnu provedl ještě jeden odkup. Tentokráte šlo o tým dvaceti inženýrů firmy Color Labs, kteří budou nyní pracovat na cloudových projektech v Cupertinu. Jablečná firma si tedy nekupuje technologii, ani intelektuální vlastnictví nebo doménu. Proto zaplacená částka činila sumu „pouze“ mezi 2 až 5 miliony dolarů.

Unikly fotografie možného 13″ MacBooku Pro s Retina displejem

Na čínském webu Weiphone.com se objevily fotografie údajného MacBooku Pro s třináctipalcovým displejem typu Retina. Zařízení prý má rozlišení 2 560 x 1 800 obrazových bodů, dva porty Thunderbolt, HDMI port i rozhraní typu USB 3.0 a měl by být osazen pouze integrovanou grafickou kartou.

Bratislava dostala novou Apple prodejnu

Ve čtvrtek 18. října otevřel iStyle svou novou prodejnu s nejvyšší Apple certifikací APR (více o Apple certifikacích prodejců najdete v tomto článku) v Bratislavě. Najdete ji v nákupním centru Central na ulici Metodova poblíž Trnavského mýta.

[HTML2]

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu