Apple novinky: 40. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Evropská Unie řeší Applem poskytovanou záruku na produkty

Nedávno byl Apple prošetřován Italskými úřady za klamné reklamní tvrzení ohledně poskytované záruky. Soud skončil prohrou Applu a ten zaplatil pokutu 1,2 milionu USD. Nyní se spor přesouvá do Bruselu. Jablečná firma bude muset vysvětlit, jak vlastně naplňuje zákon o dvouleté záruce. Navíc se soudu nelíbí, že neposkytuje záruku na příslušenství a výrobky třetích stran zakoupených v oficiálním Apple Storu. Uvidíme, jaký bude další vývoj celé kauzy.

Okolo 10. října jsou očekávány pozvánky na iPad Mini event.

Podle několika různých zdrojů bude Apple rozesílat pozvánky 10. října na další event. A nepůjde o nic menšího než uvedení bájného iPadu Mini, který se pomalu stává skutečností. Tuto spekulaci potvrdil také přímo jeden zdroj z Cupertina, jenž si nepřál být jmenován.

Hudební sociální síť Ping zrušena

I Apple udělá občas krok vedle a jedním z nich byla bezpochyby sociální síť věnovaná hudbě – Ping, která spatřila světlo světa v roce 2010, tehdy ještě pod vedením Steva Jobse. Byla integrována do iTunes a měla sloužit ke sdílení, doporučování a dalším navazujícím vlastnostem. Avšak ani na straně hudebních vydavatelství, samotných umělců nebo uživatelů nebyl potřebný zájem. Služba tak upadla a minulý týden ji Apple oficiálně ukončil. Postupně zmizí i z příštích iTunes.

Apple uzavřel službu Chomp, části integrovány do App Store

Spolu s uvedením iOS 6 přišel i inovovaný App Store. Málokdo tuší, že Apple předtím zakoupil službu Chomp, jenž se právě zabývala vyhledáváním aplikací. Služba byla minulý týden uzavřena, avšak prvky z ní byly integorvány právě do nového App Storu. Uživatelům služby se zobrazuje hláška o ukončení Chompu a poděkování za věrnost.

25. října oznámí Apple finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí 2012

Apple hodlá ve čtvrtek 25. října oznámit výsledky za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2012 (tedy třetí čtvrtletí toho kalendářního) a také za celý rok 2012. Tradiční konferenční hovor se bude konat ve 14hod Pacifického času. Je očekáváno další rekordní období, hlavně díky vynikajícím prodejům iPhonu 5.

Samsung kontruje žalobu na Apple, tentokrát kvůli modelu iPhone 5

Ačkoli Apple v USA předběžně vyhrál, spor stále pokračuje v dalších oblastech. Nejnovějším želízkem v ohni je poslední model jablečného telefonu. Ten porušuje šest patentů z oblasti nástrojů a dva základní patenty týkající se standardů přenosů mobilních dat (LTE čipy). Podle serveru CNET jsou skutečně dané patenty Apple porušeny, jelikož je Cupertinští použili bez licencování. Že by Samsung vracel úder Applu stejnými praktikami?

Novinky okolo iPadu Mini

Podle dostupných informací už v brazilských továrnách začala výroba menší verze současného iPadu. Na internetu již kolují uniklé součástky, které zveřejnil ukrajinský server. Ukazují šasi iPadu, spodní část a LCD obrazovku, ta je bezpochyby až příliš podobná Kindle Fire. Dále byl odhalen slot na nano SIM kartu, Lightning konektor a rovněž variantu nového Apple A6 čipu. Vypadá to, že iPad Mini bude nabízen ve dvou barvách podobně jako iPhone 5.

Apple vysílá zaměstance Retail obchodů do ulic

Zaměstnanci Applu nyní musí určitou část pracovní doby strávit v ulicích. Nikoli ale za účelem kontaktu se zákazníky, nýbrž vyhledávání a zdokonalování mapových podkladů. Krom pomoci svých řadových zaměstnanců spoléhá firma i na svou věrnou uživatelskou základnu. Ačkoli se to nezdá, první výsledky již lze spatřit. Mapy jsou průběžně pomalu aktualizovány a drobné změny k lepšímu pomalu přibývají.

Výrobu nového příslušenství pro Lightning konektor brzdí samotný Apple

Nedostatek příslušenství pro nový jablečný telefon má možná prozaičtější důvod, než jste čekali. Apple totiž nově po výrobcích vyžaduje speciální schválení nejen samotného příslušenství, ale také i samotných výrobních provozů. Podle zdroje tak Apple chce zabránit nekvalitním redukcím nebo doplňkům, které by neodpovídaly možnostem nového konektoru.

Bing měl nahradit Google v OS X a iOS

Bloomberg uvedl, že touha Applu vymanit se ze závislosti na Googlu sahala mnohem dál. Steve Jobs se s Googlem rozkmotřil po vydání Androidu. Do té doby měly firmy více než přátelské vztahy. Jobs plánoval totální odklon od Google služeb, dokonce měl být nahrazen i vyhledávač. Jako logický partner se jevil Bing od Microsoftu, jenž neohrožuje pozici iOS a potřeboval by strategického partnera. Stará poučka praví: nepřítel mého nepřítele je můj přítel.

Street View je k dispozici ve webových mobilních mapách pro iOS

Při opuštění Google Map mnozí hledají různé alternativy. Bohužel nativní aplikace Googlu je zatím v nedohlednu, a tak se firma alespoň snaží zlepšovat svou webovou verzi. Ta nově nabízí Street View i pro mobilní Safari. Ačkoli současný stav není ideální, jedná se určitě o určité zlepšení.

Vyšel Mac OS X 10.8.2 Suplemental Update

Apple uvolnil menší aktualizaci pro Mountain Lion – OS X 10.8.2 Suplemental Update. Ta řeší některé drobnější potíže, jako chybně zobrazované Japonské znaky v aplikaci Mail, nebo přístup Safari k nepovoleným stránkám při zapnutém rodičovském dohledu, dále upravuje nemožnost nastartovat systém s více než 64GB RAM.

Obdobné aktualizace se dočkal Lion – OS X 10.7.5 Suplemental Update. Opravuje problémy s Time Machine zálohami a Developer ID.

Stávku Foxconnu může oslabit produkci iPhonu 5

Velká stávka v továrnách Foxconnu oslabila produkci iPhonu 5. Dělníci se bouřili proti zvýšeným požadavkům na výstupní kvalitu produktů, aniž byli řádně proškoleni. Stávky se zúčastnilo přes tři tisíce ze čtyř tisíc zaměstanců, kteří ve Foxconnu pracují. Dělníci v čínských továrnách poslední dobou bojují stále hlasitě za svá práva, uvidíme, jak moc to zasáhne cenu a produkci výrobků nejen Applu.

Platící uživatelé MobileMe dostali opět 20GB zdarma na následující rok

Dlouhodobí uživatelé předchůdce synchronizační služby iCloud – MobilMe, minulý týden obdrželi ve svých emailových schránkách příjemnou zprávu. Apple se jim rozhodl ještě o jeden rok prodloužit kapacitu 20GB, kterou získali s uvedením iCloudu jako náhradu za placenou MobileMe.

Apple se veřejně vyjádřil k fialovým anomáliím na fotkách pořízených iPhonem 5

Týdnem proběhla zpráva uživatelů, jenž při zvýšených světelných podmínkách zaznamenali fialové anomálie na fotkách pořízených iPhonem 5. Ačkoli problém hlásí jen někteří uživatelé, přesto se nyní celá kauza dočkala oficiálního vyjádření Applu. Tomu totiž předcházel email jednoho inženýra, který radil uživateli, aby iPhone 5 nenatáčel přímo na zdroj světla, ale mimo něj. Oficiální vyjádření se nese ve stejném duchu.

Většina malých kamer, včetně těch v každé generaci iPhone, mohou vykazovat určitou formu světelných jevů na okraji rámečku při fotografování se světelnými zdroji mimo zachycovanou scénu. Tato situace může nastat, pokud je zdroj světla umístěn v úhlu (obvykle mimo zorné pole) tak, že způsobuje odrazy od ploch uvnitř modulu kamery a na snímač fotoaparátu. Pohybem fotoaparátu mírně změňte pozici, na které jasné světlo vstupuje do objektivu, nebo zastiňte objektiv rukou. Tento postup by měl minimalizovat nebo zcela vyloučit negativní vlivy.“

Nový model fotoaparátu v iPhonu 5 je podobný svému předchůdci, avšak obsahuje zcela zásadní vylepšení. Například safírové čočky, zlepšené odstranění šumu nebo nový dynamický režim pro práci se světlem.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

Jeden myslel na “Apple novinky: 40. týden [2012]

  • avatar
    08. 10. 2012 (22:10)
    Trvalý odkaz

    Tak s tou Sochou svobody to není zrovna dobrý přiklad; stále je placatá. Vylepšené od GM nově je ale třeba prostorové Pico de Teide či okolní ostrovy u Tenerife.

Komentáře nejsou povoleny.