Apple novinky: 39. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý devátý týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Displej iPhonu 5 hodnocen jako nejlepší

Server DisplayMate provedl hloubkovou analýzu obrazovky posledního jablečného telefonu. Na základě laboratorních měření ohodnotil displej iPhonu 5 jako nejlepší ze všech momentálně dostupných na trhu. Ačkoli je zde ještě prostor pro zlepšení, současná konkurence zaostává mnohem výrazněji.

Nedostatek iPhonů 5 spojen s výrobní kapacitou obrazovek

Zatímco poslední model láme rekordní prodeje, další objednávky se začínají velmi opožďovat i v zemích první vlny. Server Bloomberg předpokládá, že nedostatek je způsoben výrobní technologií nového displeje. Ten má takzvanou In-Cell úpravu, kdy byla doteková vrstva vnořena do samotného skla. Dodavatelské firmy LG a Sharp nedokáží uspokojovat poptávku Applu, takže se zlepšení v brzké době neočekává.

Apple hledá dodavatele karbonových komponent

Zatím co poslední MacBook vyrobený z karbonu spatřil světlo světa v roce 2010, přemýšlí inženýři Applu o možném návratu k tomuto materiálu. Alespoň tak tvrdí Macotakara, který prý z interních zdrojů zachytil tuto informaci. Podle ní Apple vyjednává s Japonskou společností zabývající se výrobou produktů z karbonových vláken. Nejde o nijak masivní produkci, ale pouze výrobu pár prototypů.

Práce na nových mapách Googlu pro iOS zpožděna kvůli integraci Google Earth

Ať už nahlížíte na kauzu chybějících Google Map jakkoli, podle některých informací byl Google zaskočen kroky Applu. Ten měl stále ještě rok platnou licenci, tudíž vývojáři Googlu nenasadili patřičné tempo. Jinou teorii přináší server The Verge, jenž předkládá zcela jiný poznatek. Podle něj se prý nová aplikace Map pro iOS zpozdila z důvodu nedostatečného odladění integrace Google Earth do mapové aplikace. Tím chce Google převýšit konkurenci v podobě Flyover režimu oficiálních map Applu. Tak jako tak, nové mapy od Googlu neuvidíme dříve než za pár měsíců.

Nové MacBooky Air a Pro možná ještě tenčí

Podle serveru Digitimes by mohly nové MacBooky Air a Pro uvedené v příštím roce ještě krapet ztenčit své šasi. Bude to možné díky novým podsvíceným klávesnicím s nižší tloušťkou podsvětlovacího pásu. Zdroje uvádí snížení o 0,25 mm až po 0,4mm – což se na první pohled nejeví nijak zásadní. Na druhou stranu vyplývají na povrch informace o současném ztenčování i ostatních komponent. Bude zajímavé sledovat, zdali Apple příští rok uvede ještě tenčí notebooky.

Baterie iPhonu 5 výrazně náchylná na sílu signálu

Testy serveru iLounge odhalily velmi nepříjemnou vlastnost nového iPhonu 5 a to výrazný pokles výdrže baterie v místech se špatným signálem. Veškeré zkoušení probíhalo při surfování na 3G a 4G sítích amerických operátorů. Při dobrých hodnotách signálu anebo přímé viditelnosti na vysílač byly téměř prokázány hodnoty Applu, avšak při snížení signálu vykazoval iPhone 5 zásadní pokles výdrže. Data můžeme považovat jako velmi zajímavá, avšak podobným nešvarem trpí většina chytrých telefonů dostupných na trhu.

Nové patenty Applu

Nově publikované patenty Applu možná prozrazují další novinky, na které se můžeme těšit v dalších generacích produktů. Podle obrázků bychom mohli očekávat speciální reproduktory zabudované přímo pod obrazovkou. Tím by mohl displej podávat „fyzickou“ odezvu pomocí speciálního druhu vibrací. A díky laserovému mikrofonu by už nebylo potřeba ošklivých děr na povrchu produktu. Nezbývá než věřit, že se novinky dostanou co nejrychleji do výrobního procesu.

iPhone 5 vám díru do kapsy neudělá (ceny elektřiny za nabíjení telefonu)

Nedávno zveřejněná studie poukazuje na srovnání žravosti a cenové náročnosti tradičních počítačů a jiné elektroniky oproti chytrým telefonům a tabletům. Přestože jsou ceny vypočítány pro americký trh, srovnávací tabulka jasně ukazuje cenovou náročnost odvoditelnou i pro českého zákazníka.

Další distribuční kanál pro hry – Mac Game Store

Na jablečnou platformu zavítal další herní distribuční kanál – Mac Game Store. Chce nabídnout lepší alternativu k zaběhlým platformám jako je Steam a Mac App Store. Obsahuje například prvek, který je schopen zkontrolovat požadavky hry na váš Mac anebo cloudovou synchronizaci uložených pozic.

Nová kategorie v App Store – Map Apps

V souvislosti s otevřenou omluvou za tragické mapové podklady Applu, se v App Store objevila zbrusu nová sekce Featured: Map Apps. Zvýrazňuje nejlepší mapové aplikace k dispozici obdobně jako je tomu u her anebo office aplikací.

Další fyzické mockupy iPadu Mini

S příchodem měsíce října se stále více mluví o možném iPad Mini eventu. Očekávané uvedení 7,85“ varianty iPadu, který by měl být nasazen proti konkurenci v podobě Google Nexus a Kindle Fire, doprovází i mnoho fyzických mockupů fanoušků. Jeden z posledních předvedl server Macotakara.

[HTML1]

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu