Náhradní díly prozrazují mnoho o chystaném iPhonu

Není to poprvé, kdy vzhled nového iPhonu nebo iPadu prozradily právě náhradní díly uniklé z jedné z továren Applu. Bylo tomu tak již u Retina displeje a je tomu tak i nyní.

Pokud si vzpomenete například na první Retina displej prozkoumaný pod mikroskopem, pak budete jistě souhlasit, že tomuto zdroji – který je i v tomto případě stejný – můžeme věřit. Díky nim si můžete prohlédnout, jak bude příští iPhone vypadat i některé z prvků, ze kterých bude sestaven.

Začněme tělem telefonu, přední a zadní stěnou. Telefon bude opět k dispozici ve dvou barevných variantách, v černé a bílé. Výraznou změnou je o něco vyšší displej, díky čemu se na jeho plochu vejde více prvků, což oceníte především při čtení textu.

Nevím, jak vám, ale mě se líbí více bílá varianta. A to i přesto, že současný iPhone včetně předchozích modelů jsem vždy považoval za lákavější verzi černou. V novém podání s kovovými zády na mě však působí tak nějak „podivně“.

Je dobře patrné, že se Apple rozhodl použít na zadní stěnu z velké části hliník, což by mohlo znamenat lepší odolnost telefonu při horším zacházení, než v případě současného téměř celoskleněného modelu.

Ovšem nejenom zadním panelem živ je Apple. Především při skutečné fanoušky nejsou bez zajímavosti ani další konstrukční prvky. Ty si můžete prohlédnout v následujícím fotosouhrnu.


Plně osazený čelní panel s digitizérem a displejem


Home tlačítko v černém a bílém provedení


Připojení Home tlačítka


Ostatní tlačítka: ovládání hlasitosti, boční přepínač, zapínací tlačítko


Propojení tlačítek


Slot pro SIM kartu (černá varianta)


Slot pro SIM kartu (stříbrná varianta)


Pohled na vibrační motorek 

Řekl bych, že se ve středu máme skutečně nač těšit. A nezapomeňte na náš přímý přenos, který odstartuje již několik minut před sedmou hodinou!

30 komentářů: „Náhradní díly prozrazují mnoho o chystaném iPhonu

  • avatar
    09. 09. 2012 (15:08)
    Trvalý odkaz

    A nepřijde vám třeba divné asymetrické zarovnání kamery? U dvou předchozích generací byla od obou okrajů stejně vzdálená, proč by ji Apple dával takhle prasácky, navíc nalepenou hned k okraji přechodu? Dále tam zcela chybí nápisy a loga pod nápisem „iPhone“. Jako poslední mi přijde divný vnitřek zadní části ve srovnání s iPhone 4S. Zatímco u 4S je krásně čistý, tenhle působí jak nějaký prototyp. A to nemluvím o tom rádoby QR kódu, který ve skutečnosti QR kód není. 
    Podle mě nás někdo v Číně akorát tahá za fusekli, osobně nevěřím ani za mák těmto „uniklým“ součástkách. Tim Cook prohlásí na konferenci All Things D, že si dají výrazně víc záležet na utajování a pár měsíců na to se objeví skoro všechny součástky, jen je sestavit dohromady? Nebo jsem jediný, komu to všechno přijde tak trochu podezřelé?

    • avatar
      09. 09. 2012 (15:58)
      Trvalý odkaz

      No, v tomto případě dám za pravost i ruku do ohně – zdroj, od kterého obrázky pocházejí, znám dlouhodobě a vždy měl a má naprosto přesné informace, přestože některé z nich ani není možné publikovat, neb vy vedly k jeho ohrožení :)

      U kamery mi nepřijde nijak obrovsky nesymetricky zarovnaná – působí na mě, že má od spodní i horní hrany svého sektoru skoro stejnou vzdálenost a od přechodu kov / jiný materiál je o několik milimetrů odsazená…Vnitřek není nic divného, podobně vypadá velká část vnitřních konstrukcí vyrobených unibody metodou, jde o běžné stopy po fréze…Stejně tak QR kód nebyl nikdy QR kod. Stačí otevřít jakékoli iOS zařízení a podívat se na příslušné kabely, všude je tento proprietární kód určený po automatické třídění na lince. Ostatně je vidět i v citovaném původním článku s leaknutým Retina displejem. V tom opravdu žádní spiknutí s neQRkódem není :)

      Nicméně středa se blíží a tak brzy budeme moudřejší…

      • avatar
        09. 09. 2012 (16:11)
        Trvalý odkaz

        Já si nemůžu pomoct, ale tobě by protáhlý iPhone dával smysl? Psát se na tom bude na výšku stejně, na šířku to bude hrozně divné, Apple by tak fragmentoval iPhone, což jinde hlasitě kritizoval… A hlavně se tím nic prakticky nezíská. Ovládací prvky budou stejně velké, pracovní prostor taky víceméně. V podstatě se tím jenom papírově zvýší úhlopříčka na 4″. 
        Upřímně doufám, že je tohle všechno jeden velký hoax a Apple představí něco normálního, ne svítící tatranku…

        • avatar
          09. 09. 2012 (16:19)
          Trvalý odkaz

          Ano, dával – je to podle mě nejlepší způsob, jak může Apple papírově zvětšit rozlišení displeje a přitom si zachovat tvář vzhledem k dřívějším prohlášením o tom, že velikosti iPhonu je ideální a maximálně ergonomická. Takto nezmění ergonomii ovládání palcem a přesto budou ve srovnání uváděni se čtyřpalcem…

          Zmínka o Hoaxu mi v mnohém připomíná diskuse před představení iPhone 4, kdy dvakrát unikl prototyp, k dispozici bylo mnoho snímků náhradních dílů – a i přesto byly diskuse plné naprosto stejné argumentace (jako „něco tak strašného by Jobs nikdy neschválil“, „na to by Jony Ive nesáhnul ani hráběma“, „toto je naprostý hnus“) a dívej dnes, všichni ti, co to psali, ho dnes mají (srdečný pozdrav pro Pavla Bubna, největšího odpůrce pre-ip4)…

          :)

          • avatar
            09. 09. 2012 (16:43)
            Trvalý odkaz

            Tím se ale dostáváme k otázce, proč by Apple měl zapotřebí papírově zvětšovat úhlopříčku? No jsem na tu středu fakt zvědavý…

          • avatar
            09. 09. 2012 (16:46)
            Trvalý odkaz

            No vždyť o tom to celé je – pokud je iPhone se současnou top konkurencí srovnávána v tabulkách (jak v testech, tak i u prodejců), působí jeho displeji jako již nedostatečný, neb současná podivná móda velí co největší úhlopříku. Tudíž toto je ideální „varianta brod“…

          • avatar
            09. 09. 2012 (16:51)
            Trvalý odkaz

            Jinak co vím, nejsilnějším argumentem proti designu iPhone 4 byl neergonomický tvar a nesouměrné černé mezery na stranách. Tvar sice trochu řeší bumper, ale mít telefon bez obalu, tak je to po ergonomické stránce špatný design. Nejednou jsem slyšel, že lidem prostě vyklouzl z ruky a spadl na zem. Sklo na zadní straně je zase designově zajímavý nápad, ale nepraktický při pádech.
            Ale to nemění nic na tom, že iPhone 4 byl velký posun dopředu. Představení toho samého v bledě modrém s prodlouženým displejem mi ale přijde, jako by Apple řekl: „nic lepšího jsme holt nevymysleli…“. Každopádně těším se na ty vášnivé komentáře, ať už Apple odhalí cokoliv :-)

          • avatar
            09. 09. 2012 (19:13)
            Trvalý odkaz

            ad foto od Paul, no proste takova Skodovka v kombiku. Tak jako je Superb nudloidni Passat, tak tohle je nudloidni 4S :) .. vubec se mi ten jezevcik nelibi, pusobi disproporcne a ma na sobe divne dilci prvky, jako uz tady popisoval Michal. Ke cti si mohu pripsat, ze nehorekuju z principu, na 4/4S jsem nenadaval, ten je pro mne bez ohledu na praktickou stranku treba pri uchopu aspon designovy klenot. Pokud ale uvedou to toho jezevcika, vysledne soudy si necham na setkani v realu, abych mu predem nekrivdil ;)

          • avatar
            10. 09. 2012 (07:41)
            Trvalý odkaz

            Nezmeni ergonomii ovladani palcem?! ALE KDEZE!!! Ted budu potrebovat mnohem delsi palec na to, abych dosahl na tlacitko ZPET =-/. Uprimne, me to cele pripada, ze se Cina velice inspirovala tim natahlym obrazkem interieru automobilu s iPhonem pri konferenci WWDC 2012 a od te doby trousi tyto radoby dily…

          • avatar
            10. 09. 2012 (09:04)
            Trvalý odkaz

            Nemám nějak extra dlouhý palec a osobní setkání s čelním panelem nevykazovala vámi popisovaný problém. Jistě, je to na hranici „dosažitelnosti“, ale stále nejde říci, že by to bylo nepoužitelné…

            Jak říkám jinde: kdyby nebyly tyto informace prověřeny osobní zkušeností, nepublikoval bych je. Ostatně středa je za dveřmi, tak uvidíme….

          • avatar
            10. 09. 2012 (11:02)
            Trvalý odkaz

            A nebyl by lepsi zpusob odstranit home tlacitko, zvetsit displej, ale ponechat stavajici vnejsi proporce? Pripadne jen zmensit tloustku? Odstranila by se dle mych zkusenosti nejproblemovejsi a nejporuchovejsi soucastka a uhlopricka by byla srovnatelna s konkurenci.

            Osobne sem dosud byl vzdy rad, ze iphone nekopiroval konkurenci ve zvetsovani rozmeru telefonu, jelikoz od telefonu chci predevsim, aby se dal pohodlne nosit kamkoliv. Tam kde potrebuji vetsi displej, plni ucel mnohem lepe ipad nebo macbook. Soucasnou verzi iphone pouzivam napriklad s aplikaci Running od Nike pri behani a predstava vetsiho iphone neni zrovna pro tento ucel moc lakava.

            Nicmene deign hardwarove casti iphone je az druhorady. Duvod pro koupi je pro mne hlavne v softwaru a ekosystemu. Ty podle mne urci, jak bude uspesny.

    • avatar
      10. 09. 2012 (06:56)
      Trvalý odkaz

      Souhlasím s tebou podle mě je to blbost a Superapple síří nesmysli jako všichni ostatní, asi to je tím, že se kopírují stále stejné obrázky.

      • avatar
        10. 09. 2012 (14:11)
        Trvalý odkaz

        Superapple je naopak jeden z webu, ktery se sireni nesmyslu snazi vyvarovat, na to tady jsou jini experti se ‚vzdy exkluzivnimi‘ bludy (nebudeme jmenovat). Nicmene take bych uvital jinou podobu iPhonu, tak uvidime.. a kdyz se tak nestane, treba konecne bude padny duvod natahnout na iPhone bumper :)

  • avatar
    09. 09. 2012 (18:21)
    Trvalý odkaz

    Tedy moc se v mobilech nepohybuju, ale když koukám na ty záda, kolik znáte telefonů s hliníkovou konstrukcí? Totiž, od té doby, co se mi na podstavci iMacu (taky hliníkovej) objevilo pár pěkných škrábaců, na něj nepokládám raději nic. Nevim, hliník je sice lehkej, oproti plastu pevnější, to je jas, ale tvrdostí je to přeci bláto. Nebo tam bude ještě nějaká povrchová úprava (nemyslim třeba designovou exolaci)? Mám asi 3 měsíce starou hliníkovou flash paměť, nosím jí typicky na klíčích za tu dobu vypadá opravdu příšerně.

    • avatar
      09. 09. 2012 (18:54)
      Trvalý odkaz

      Nevim, jak je to s povrchovou upravou, nicmene z hlediska pouziteho materialu jako takoveho by se treba u Macbooku melo jednat o neco jako dural – cili tvrdsi slitinu hliniku, nez obycejne „blato“ jak jsme kdysi meli nadobi nez jej prohlasili za nebezpecne :) .. proste tvrzeny hlinik. Vsechno hlinikove od Applu je predpokladam stejny mterial, osobne na skrabance nejak netrpim.

      • avatar
        10. 09. 2012 (08:58)
        Trvalý odkaz

        Cisty hlinik se nepouziva prakticky nikde, vzdy se jedna o slitinu. A hlinikovy slitiny se svymi vlastnostmi dost lisi.

        • avatar
          10. 09. 2012 (12:54)
          Trvalý odkaz

          To je reakce na mne? Ja jsem prece nikde ve svem prispevku nepsal, ze se nekde pouziva cisty hlinik, s tim se v praxi bezne clovek samozrejme nesetka.

          • avatar
            10. 09. 2012 (13:14)
            Trvalý odkaz

            No, to bylo tak nejak na oba. Ve smyslu ze ne vse cemu se rika hlinik je skutecne cistym hlinikem a ne vse cemu se rika dural je ve skutecnosti duralem (t.j. nejstarsi Al slitina).
            Ale v pohode, nechci valcit. Spis jsem asi ten post nemel ani psat.

          • avatar
            10. 09. 2012 (13:54)
            Trvalý odkaz

            Dural jsem minil jako Al slitinu a hlavne jsem do toho nechtel vice zabredavat.. Nicmene reci dnesniho marketingu jsou obraty jako horcikovy notebook nebo duralovy ram a take se obcas neubranim nutkani nekoho edukovat :)

  • avatar
    09. 09. 2012 (18:55)
    Trvalý odkaz

    dufal som ze apple na toto „cim viac pasikov,tym viac adidas“ nepristupi,ale obavam sa ze to uz tak asi bude,uz je tych uniknutych fotiek s natiahnutym displejom nejako vela,ale stale dufam :)
    a tej hlinikovej zadnej casti sa tiez troska bojim,uvidime
    tesim sa na stredu :)

  • avatar
    09. 09. 2012 (19:15)
    Trvalý odkaz

    K čemu jsou tyhle články?

    • avatar
      10. 09. 2012 (07:36)
      Trvalý odkaz

      SEO ;), nic vic, nic min.

      • avatar
        10. 09. 2012 (09:00)
        Trvalý odkaz

        Ale kdeže – kdyby šlo o SEO, byl by článek napsán naprosto jinak a vyskytovalo by se v něm velké množství SEOvatelných slov. Všimněte si například, že v něm ani jednou nenajdete zprofanované slůvko „iPhone 5“ a podobné. Na to jsem si dával obzvláště pozor. Čtenost se snažíme budovat jinak, ne přes SEO, nepodložených zprávách a podobných…

        A proč tedy zveřejnění tohoto? Fota z ověřeného zdroje i osobní setkáni s některými z komponent zkrátka poskytují vysokou záruku pravosti. Proto je představujeme a nabízíme ke čtenářské diskusi.

        Současně chápu, že nemusejí mít kouzlo pro každého – v takovém případě prosím laskavého čtenáře, aby přimhouřil oko nad typem článku, který u nás najde nejvýše dvakrát až třikrát za rok…

        • avatar
          10. 09. 2012 (14:41)
          Trvalý odkaz

          Myslím, že na článku není co řešit. Láďa to měl z první ruky a věří pravosti, proto to zveřejnil. Na SA rumory skoro vůbec nejsou, což na tomto serveru vítám. My občas něco publikujeme, ale spíš ve smyslu „podívejte, co teď koluje internetem“.
          Je to zajímavé téma k diskuzi, ale sám upřímně doufám, že je to jen dobře povedený čínský apríl a Apple představí něco lepšího než jen protáhlý iPhone 4 s LTE.

  • avatar
    09. 09. 2012 (20:41)
    Trvalý odkaz

    Slot pre SIM kartu ktorý je na obrázku je pre nano SIM kartu?

  • avatar
    10. 09. 2012 (08:11)
    Trvalý odkaz

    Michal mě inspiroval k vytvoření srovnávacího obrázku. S tím nesymetrickým umístěním kamery plně souhlasím. Podle mě je to nějaký čínský „bazmek“ a doufám, že nový iPhone bude vypadat jinak. https://dl.dropbox.com/u/74646/iphone5.jpg

  • avatar
    10. 09. 2012 (15:29)
    Trvalý odkaz

    Moc doufám, že to není pravda. Na nový iPhone čekám už dost dlouho s pomalým 3GS v ruce. Jestli to bude opravdu tahle věc, tak to už asi Jobs z toho hrobu vstane a půjde jim osobně nafackovat. Co dávalo smysl, bylo lpění na jednom poměru stran – kdyžtak se používal násobek rozlišení pro různá zařízení, ale poměr byl jeden. Takto nám asi začíná opět doba rozpliznutí po vzoru androidí „konkurence“ – tisíc a jedno rozlišení, tisíc a jeden poměr stran. Chaos v modelech počítačů musel Jobs dávat do pořádku jako první po návratu. Teď jsem zvědavý, kdo bude ten vznikající chaos dávat do pořádku, když SJ už není. Trochu legrační je jen ten fakt, že daná věc je dávno rozhodnuta (nový iPhone se už nějakou dobu vyrábí a naskladňuje), jen my všichni nevíme, co to bude. Takže i ono doufání je zcela iracionální – ale co už zbývá – stejně doufám, že tohle není iPhone 5.

  • avatar
    12. 09. 2012 (19:46)
    Trvalý odkaz

    Jak nakonec vyšlo, že to je opravdu on :D

    • avatar
      12. 09. 2012 (20:43)
      Trvalý odkaz

      No jistě že je. Já jen nechápal, že o tom vůbec něco pochybuje – přeci bychom něco, co nemám ověřeno, do článku nevydali. To by mě musela hanba fackovat :)

Komentáře nejsou povoleny.