iPod touch, model 2012: prý se tomu říká láska [První dojmy]

Je to multimediální přehrávač? Nebo je to spíše herní konzole? Nebo jen poslední kapesní počítač na světě? Přečtěte si naše první dojmy s tímto zajímavým zařízením.

Jsou to už dva roky od doby, kdy Apple naposledy updatoval nejvyšší z řady iPodů, dotykový iPod touch. A dva roky jsou ve světě mobilních produktů velmi dlouhá doba, což jistě uznávají všichni, kteří tento iPod vlastní vždy, když se pokouší neúspěšně spustit některou z moderních mobilních aplikací nebo her a ta především vinou nevelké operační paměti usilovně padá.

iPod touch byl vždy tím druhým v řadě za iPhonem. Vždy byl prezentován jako takový „iPhone bez mobilní části“, avšak vlastně vždy za iPhonem zaostával i v dalších věcech. Tak například jste v nich nenašli také navigační GPS modul (který je u iPhonu spojen právě s mobilním modulem) a například v případě čtvrté generace dostal iPod touch do vínku ve srovnání se stejnou generací iPhonu také pomalejší paměť, horší fotoaparát a o poznání horší displej. Tam, kde se iPhone 4 chlubil povedeným IPS displejem, tam si iPod touch musel vystačit s displejem klasickým s horšími pozorovacími úhly i čitelností na slunci.

Ono je to vlastně logické: iPod touch se vždy prodával za cenu výrazně pod cenou iPhonu, tudíž muselo být provedeno více úspor, než jen neosazení mobilního modulu. Ovšem úspora na věci, která je nejvíce vidět (tedy displeji), nepřišla mnohým jako rozumná a u nového iPodu touch již tak Apple neučinil.

Proč tím začínám? Protože displej je to první, čeho si na iPod touch všimnete. Je totiž naprosto stejný, jako displej na novém iPhonu 5. A když říkám naprosto stejný, tak to tak i myslím: nejde jen o stejnou úhlopříčku a rozlišení, ale i podání barev a pozorovací úhly.

Zkrátka stejný IPS displej je nyní v obou těchto zařízeních a nutno říci, že iPodu touch neuvěřitelně sluší, což ocení především updatující ze předchozího modelu, protože ten rozdíl je obrovský. iPhoňáky nechá v klidu, protože ti jej již dva roky znají.

Skoro jako žiletka

Samotná velikost displeje určuje rozměry celého zařízení. Velikost přední stěny je téměř stejná, jako u pátého iPhonu (iPod touch je ve skutečnosti pouze o čtyři desetiny milimetru kratší), zato tloušťka je na samé hranici ergonomické použitelnosti: pouhých šest milimetrů. Když jej máte v ruce poprvé, zarazí vás to, protože jde o opravdu velmi tenkou placičku. Tak tenkou, až se tomu nechce věřit. Celé zařízení díky tomu vypadá neuvěřitelně elegantně, ale při delším držení v jedné ruce začne po chvíli trochu nepříjemně řezat do dlaně a prstů. Také zvednutí přístroje z desky stolu není nejsnadnější. Pokud bych mohl Applu do budoucna něco vzkázat, pak to bude doporučení, že šest milimetrů tloušťky je tak akorát a neměl by se ji snažit dále zmenšovat.

I přes tuto subtilnost je přístroj pochopitelně velmi pevný, mechanické provedení svých zařízení má v posledních generacích Apple pevně pod kontrolou. Nic se nepromačkává, nekroutí ani nevrže.

Další zajímavostí je nové řešení zad. Až doposud měly touche stejná lesklá kovová záda, jako všechny iPhony klasické řady. Což znamená, že zařízení vypadá neuvěřitelně elegantně na pultě obchodu, avšak již po prvním vybalení začnou na zadní stěně přibývat výrazně viditelné škrábance, které s postupujícím časem přibývají v míře větší, než malé. Mnohým uživatelům to vadilo a většina z nich to řešila zakoupením některého z pouzder nebo obalů.

Novinka přichází se změnou: zadní stěna již není lesklá, ale matná. A není stříbrná, ale barevná. Konkrétně může být tmavě šedá, světle šedá (stříbrná), červenorůžová, žlutozelená a tyrkysová (+ speciální červená verze). Co mi osobně trochu vadí, je použití bílé barvy na přední stěnu bez ohledu na barvu zadního krytu, černá přední část jako u starších modelů by mi byla příjemnější.

V redakci jsme si mohli na krátkou dobu vyzkoušet tmavě šedou variantu – tedy takovou, jejíž zadní kovová stěna je stejná, jakou najdete na zadní straně nového iPhonu 5 v černé variantě. Výhodou této barevné kombinace je skutečnost, že není příliš viditelné plastové okénko bezdrátových antén, které se nachází v pravé horní části zadní stěny. A především této barevné kombinaci by i černý přední panel určitě slušel.

Trochu starší hardware

Pojďme se tedy podívat na to, v čem iPod touch ve srovnání s iPhone 5 ostrouhal. Již víme, že displej to není. Je to pochopitelně telefonní modul a s ním spřažená GPS, a pak především procesor. Zatímco v iPhonu 5 tepe nový Apple A6 procesor, zde najdete starší model dvoujádrového procesoru Apple A5 s grafickou kartou PowerVR SGX543MP2. Jde tedy o stejný procesor, jaký najdete například v iPadu 2 nebo iPhonu 4S s tím rozdílem, že je vyroben novější 32nm technologií (například iPhone 4S má procesor vyráběný 45 nm technologií). Díky tomu mohl Apple dosáhnout jak nižší spotřeby ve srovnání s 4S, tak i cenové úspory oproti iPhonu 5. Procesor obsahuje také 512 MB operační paměti.

Celý iPod touch je tak rychlostně plně srovnatelný s iPhonem 4S, v některých situacích se jeví dokonce o něco svižnější. Za iPhonem 5 o něco zaostává,ovšem k cenovému rozdílu mezi oběma přístroji nejde o výraznější handicap.

O něco horší než v novém iPhonu je také zadní kamera s bleskem, která nabídne rozlišení 5 megapixelů – tedy snímač pohybující se technologicky někde na pomezí iPhonu 4 a iPhonu 4S se schopností záznamu videa v plném HD rozlišení. Jak video, tak fotky patří mezi nadprůměr ve své třídě. Přední kamera má pak rozlišení 1,2 megapixelu a umí zaznamenávat video v rozlišení 720p (jde tak vlastně o stejnou kameru, jakou měl původní touch jako hlavní). Funkční je také většina fotografických novinek v iOS 6, jako jsou například panoramatické fotografie.

Také jako první iPod touch přináší nové Bluetooth 4.0 a také dvoupásmovou Wi-Fi standardu 802.11b/g/n.

Takže když si to podtrhneme a sečteme: nový iPod touch je vlastně vylepšený iPhone 4S s displejem z iPhonu 5 a novým konektorem.

Praktické poutko

Zajímavým doplňkem jsou poutka, která můžete k iPodu touch připevnit. V nabídce Applu je najdete pod názvem iPod touch loop a zaplatíte za ně 229 korun za balení (v balení je vždy jeden bílý a jeden ve zvolené barvě). Tato poutka se přichycují k malému stříbrnému kulatému výstupku, který najdete ve spodním rohu zadní stěny. V zavřeném stavu nijak nepřekáží, pokud jej stisknete bříškem prstu, vyskočí přibližně o dva milimetry a umožní zaháknutí samotného poutka.

Po odpojení poutka jej zase prstem zatlačíte do těla, kde poslušně zmizí. Za mě skvělé řešení, která na první osahání vypadá jako bez problémů funkční a poutko na ruku schopné zabránit pádu se zkrátka hodí. Zřejmě i v Applu jsou si vědomi, že takhle tenké zařízení se hůře drží.

Součástí balení jsou také nová sluchátka Apple EarPods, která pro nás byla obrovským překvapením. Ve srovnání s dříve dodávanými sluchátky je jejich reprodukce naprosto v jiných mezích a zvuková kvalita šla znatelně nahoru. Samozřejmě nesnesou srovnání s kvalitními špunty cenově srovnatelnými se samotným iPodem touch, drtivá většina běžných uživatelů však bude více než spokojena.

Poslední kapesní počítač

Přestože iPod touch sám Apple profiluje především jako multimediální zábavní mobilní konzoli, ještě před pár lety by šlo o exkluzivně vybavený kapesní počítač. V době před příchodem chytrých telefonů se kapesním počítačům velmi dařilo, časem však byly svými mobilními sourozenci zcela vytlačeni. Z tohoto pohledu tak iPod touch zůstává posledním kapesním počítačem, který je na trhu a je dále aktivně vyvíjen a zdokonalován.

Podívejme se také na cenu: za iPod touch v 32 GB verzi zaplatíte 8 190 korun, za verzi se 64 GB paměti zaplatíte 10 990 korun. Je s podivem, že Apple nenabídl také ještě levnější variantu se 16 GB paměti, přestože iPhone se stejnou kapacitou bez skrupulí nabízí.

Jen pro srovnání: funkčně v mnohém srovnatelný iPhone 4S koupíte u Applu za 13 990 Kč v šestnáctigigabajtové verzi a o něco starší iPhone 4 vás bude stát 9 590 Kč v osmigigabajtové verzi. V těchto souvislostech působí cena za iPod touch jako velmi zajímavá nejen vzhledem k novému displeji, ale i k velikosti vnitřní úložné paměti.

Apple má stále v nabídce iPod touch předchozí generace (16 GB za 5 390 Kč a 32 GB za 6 790 Kč), jehož nákup bych však doporučil pouze v případě, že hledáte zařízení především pro přehrávání hudby, videa a pro prohlížení internetu a spíše nenáročné aplikace (vzhledem k paměti nedokáže tento model spustit již velké množství moderních her). Pokud chcete plně použitelné zařízení, které hned tak nezastará, příplatek 1 400 korun za novější verzi se vám vyplatí.

iPod touch je zařízení, které si zamilujete. Je rychlé, lehké a elegantní. A po prvních zkušenostech je jasno – můj iPod touch čtvrté generace po dvou letech věrné služby postoupí dále v redakčním koloběhu a na jeho místo nastoupí nová pátá generace hned, jak se bude dát oficiálně koupit. Prozatím Apple přijímá pouze předobjednávky.

10 komentářů: „iPod touch, model 2012: prý se tomu říká láska [První dojmy]

      • avatar
        27. 09. 2012 (19:44)
        Trvalý odkaz

        Já mám iPod touch 1gen – prakticky používaný už jen na hudbu (i když mi vadí že nepodporuje Apple sluchátka s ovládáním), na surfování je to příliš pomalé. Když si vezmu že je skoro 5 let staré zařízení tak baterka pořád ještě drží skoro jako nová. Měnit jej zatím neplánuji.

    • avatar
      23. 09. 2012 (18:30)
      Trvalý odkaz

      No tak to sme dvaja. Tiež mám ešte 2nd Generation :-) Ale keďže sa na ňom nehrám, tak v pohode mi stačí aj teraz. Ale upgrade sa blííííži… :-)

    • avatar
      24. 09. 2012 (14:14)
      Trvalý odkaz

      Taky mám 2. generaci. Na hudbu, twitter a občasný surt bohatě stačí. Kdybych chtěl upgradovat, tak si koupím iPhone 4, kterej je za těch 9000 Kč super.

  • avatar
    24. 09. 2012 (07:50)
    Trvalý odkaz

    Nenašel už někdo vzorek fotografie pořízeny zadní kamerkou? Já zatím neměl štěstí…..

  • avatar
    24. 09. 2012 (12:32)
    Trvalý odkaz

    „V redakci jsme si mohli na krátkou dobu vyzkoušet tmavě šedou variantu (…) A především této barevné kombinaci by i černý přední panel určitě slušel.“

    Nemá náhodou právě tato varianta přední panel černý? Nebo jsem tu větu jen nepochopil?

  • avatar
    02. 10. 2012 (20:07)
    Trvalý odkaz

    Moc se mi líbí a klidně bych jej bral jako doplněk iPhonu 4 – aspoň by mi ho děti neustále nebraly ;) Na webu mají ale i červenou barvu, zatímci všude jinde se objevuje jen tato pětice barev. Tož jak to je?

Komentáře nejsou povoleny.