Apple novinky: 38. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý osmý týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Rekordní předprodeje iPhone 5

I přes vlažné přijetí komunity se prokázala naše slova – nový iPhone jde opět na dračku. A to tentokráte pořádně, za 24 hodin se jej předprodalo neuvěřitelné 2 miliony kusů. Loňský rekord iPhonu 4S byl pokořen dvojnásobně. Navíc se očekává číslo 8 milionů za první týden. iPhone 5 bude jistě zaručeným hitem.

[HTML5]

Akcie Applu dosáhly rekordní hodnoty 700 USD

Po prvotním zklamání akciových trhů z uvedené novinky iPhone 5 se akcie vzpamatovaly a směřují střemhlav vzhůru. Dosažení mety 700 USD za akcii činí Apple nejcennější firmou na světě. Analytici očekávají další růst a my se ptáme, kde (a jestli) čeká na Apple nějaký vrchol.

Problémy s displeji Retina MacBooků Pro stále přetrvávají

Už je to několik měsíců, kdy jsme poprvé upozornili na vadu, která postihuje nové Retina MacBooky Pro. Na displejích zůstávají duchové po uzavřených oknech a podobně. Později se zjistilo, že se jedná o celou vadnou sérii obrazovek vyrobených dodavatelem LG. Apple se zpočátku ke kauze nevyjadřoval, nyní však začal měnit kus za kus. Bohužel někteří uživatelé mají smůlu, a ačkoli prodělali dvě i tři výměny, stále mají tentýž problém. Apple vydal oficiální vyjádření, v němž vysvětluje vlastnosti IPS panelů a jak těmto „duchům“ údajně předcházet.

Nové Apple Story ve světě

Jak Apple sliboval na iPhone 5 Keynote, tak se i stalo. V průběhu týdne se dočkal otevření nový kamenný obchod v Sindelfingenu (Stuttgart, Německo) a dále La Toison d’Or (Dijon, Francie), Valley Plaza (Bakersfield, Kalifornie) a Il Leone (Lonato, Itálie).

První testy iPhonu 5

Zahraniční média s koncem embarga publikovala své recenze posledního modelu jablečného telefonu. Veskrze velmi pozitivní hodnocení sklízel iPhone 5 u všech redaktorů. Líbila se zejména větší obrazovka, která ale stále nedosahuje mamutích rozměrů, dále rychlost, vylepšený fotoaparát, připojení přes LTE sítě, hmotnost a výdrž. Kritiku a vlažné přijetí sklidil například konektor Lightning, jemuž je vytýkána pouze podpora USB 2.0 (čímž rychlost za bleskovou rozhodně označit nelze) anebo nutnost redukce. Rovněž jsou někteří rozpačití z různých změn v iOS 6. Všichni se shodují, že černá varianta je tentokráte povedenější.

JavaScriptové benchmarky ukazují rychlost iPhonu 5

Server AnandTech provedl jedny z prvních testů a podělil se o jejich výsledek. Není třeba dále napínat – iPhone 5 je suverénně nejrychlejší mobilní telefon zatím dostupný na trhu. Překonavá nejen své předchůdce, ale celkem výrazně i konkurenci vybavenou Androidem nebo Windows Phone. Výsledek je přičítán na vrub hlavně optimalizaci iOS 6 ve spolupráci s Apple A6 čipem a jeho pamětí.

Tým inženýrů z Applu získal prestižní ocenění za design v Londýně

Šéfdesignér Sir Jonathan Ive a celý jeho tým si byli uplynulý týden vyzvednout v Londýně prestižní ocenění v rámci soutěže Design and Art Direction. Tým si vyzvedl cenu za „nejlepší značku a designové studio za posledních 50 let“. Jonathan Ive a jeho tým pracují v naprostém utajení v Apple campusu, pokud možno s minimálním kontaktem s vnějším světem.

Odhad cen součástek použitých na iPhone 5

Server iSuppli sestavil tabulku založenou na cenách komponent použitých pro výrobu iPhonu 5. Zahrnuté součástky byly dosazeny díky oficiálnímu videu Applu z výroby telefonu. Cena jednotlivých částí však nezahrnuje další náklady na manipulaci a seskládání do celku. Když vezmeme tento surový odhad, pak by výroba jednoho 16GB modelu iPhone 5 vyšla na 207 USD (prodáván za 649 USD).

Na druhou stranu je třeba mít na paměti, že tyto ceny v sobě nezahrnují žádné náklady na vývoj a provoz a bez jejich započtení nemají vlastně vůbec žádnou vypovídající hodnotu.

Vyšel iOS 6, OS X Mountain Lion 10.8.2, OS X Lion 10.7.5

Zatímco iOS 6 byl očekáván a všechny novinky již byly několikrát probírány, vyšel i OS X Mountain Lion 10.8.2 přinášející integraci Facebooku a opravu problému s výdrží některých modelů MacBooků. Druhá aktualizace Mountain Liona přináší mnohem těsnější spolupráci s iOS 6 a některými aplikacemi, jako například FaceTime, iMessages a rovněž Passbook. Stranou a bez velkých fanfár vyšla i aktualizace 10.7.5 pro Liona s nejvíce viditelnou novinkou – Gatekeeperem.

Microsoft Office for Mac 2011 získal podporu Retina obrazovek

Díky předchozímu prohlášení, v němž Microsoft popřel jakékoli úpravy svého současného kancelářského balíku Office for Mac 2011, už nikdo nepočítal s přinesením podpory pro Retina MacBooky Pro. Bez jakéhokoli upozornění však v průběhu týdne vydali Redmondští aktualizaci 14.2.4, jenž podporuje HiDPI displeje. Krom toho přináší řadu menších oprav zejména pro Outlook a lepší stabilitu pod OS X Mountain Lion.

Mapové podklady v iOS 6 sklízí kritiku, Google již odeslal Google Maps na schválení

Že jsou nové mapové podklady opravdovým nešvarem iOS 6 v naší republice víme. Ale dokonce i ve Spojených státech obsahují velmi mnoho neduhů a tak se na adresu Applu snáší dost velká vlna kritiky. Mezi nejčastější výtky patří zastaralá satelitní mapa, špatně značené ulice, nepřesnost navigace, chyby v 3D zobrazení a mnohé další. Je jisté, že Applu zabere ještě mnoho času, aby dosáhl kvalit rivala Google Maps. Ty by podle posledních informací již měly procházet schvalovacím procesem Applu.

iFixit rozebrali australský model iPhonu 5

Díky časovému posunu začal prodej nového jablečného telefonu a něco dříve a toho neváhali využít kutilové ze serveru iFixit. Tradičně rozebrali nový telefon „až na kost“ a my se dozvěděli zase podrobnější informace o hardwaru pohánějícím iPhone 5. Například baterie narostla o zanedbatelné 2 mAh z 1432 mAh (iPhone 4S) na 1434 mAh (iPhone 5). Dále server AnandTech vypátral existenci tří grafických jader v Apple A6 čipu.

Nové reklamy Applu

Se zahájením prodeje přichází i nová sada reklam zdůrazňujících revoluční přednosti iPhonu 5. Čtveřice doposud vydaných spotů se zaměřuje především na funkci panorama v iOS 6, poté velkou obrazovku iPhonu 5, sluchátka EarPod. Poslední ze sady zdůrazňuje, jak iPhone 5 sedí svými rozměry vašemu palci. Paradox?

[HTML1]

[HTML2]

[HTML3]

[HTML4]

Dodací lhůty iPhonů 5 z Apple Online Store se neúnosně prodlužují

Zatímco byl zahájen oficiální prodej v zemích první vlny, došlo k nepříjemnému prodloužení dodacích lhůt při objednání z Apple Online Store a dalších distributorů. Kamenné obchody Applu hlásí dostatečné zásoby, avšak prodejci třetích stran a internetový obchod prodlužují dodací lhůty až na 3-4 týdny.

První Crash testy iPhonu 5

Někteří odvážlivci (anebo pošetilci) se již s chutí pustili do natáčení takzvaných „crash testů“, tedy situací poškozujících telefon fyzicky. Tvrdost iPhonu 5 předčila očekávání všech, jelikož model z testů vyšel velmi dobře. Na druhou stranu vyzkoušel jeden zvídavý čtenář poškrábat tvrzená hliníková záda klíčem. K jeho překvapení (i mnohých dalších) zůstaly na těle velmi nepříjemné a hodně viditelné vrypy.

[HTML6]

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu