Apple novinky: 35. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý pátý týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Apple chystá první kamenné obchody ve Švédsku

Apple pomalu a jistě rozšiřuje síť svých kamenných obchodů v Evropě. Tentokráte se na pravý Apple Store mohou těšit obyvatelé Švédska. Od loňského listopadu firma vyplnila nezbytné registrační formuláře a začala v průběhu února vypisovat konkurzy na patřičné pozice. Nyní byl spatřen konkrétní a hmatatelný důkaz. V nákupní zóně Täby Centrum lze najít první z připravovaných obchodů. Švédsko se tak stane čtrnáctou zemí s oficiálním Apple Storem (když počítáme pevninskou Čínu a Hong Kong zvlášť).

[HTML1]

Změny na postech vedení v Applu

Apple oznámil, že se Craig Federighi a Dan Riccio přidají k výkonné radě díky povýšení na Senior Vice Presidenty. Federighi vystřídal Bertranda Serleta, původního šéfa divize Mac Software Engineering už zpočátku roku 2011. Nebyl však jmenován do výkonné rady. Riccio v současné době směřuje k vedení divize Hardware Engineering, kde nahradí Boba Mansfielda. Ten ačkoli plánoval jít do důchodu a Applu se již nadále nevěnovat, ve firmě nadále zůstává na nižším postu. Stále bude dohlížet na vývoj nových produktů a podléhat přímo Timu Cookovi.


Craig Federighi (vlevo), Dan Riccio (vpravo)

Aplikace iTunes Festival 2012 podporující živé vysílání na Apple TV

iTunes Festival nabízející zdarma 30 dnů plných živých vystoupení kapel má vlastní aplikaci. Zatímco vstupenky na koncerty určila loterie, ostatním Apple nabídl možnost sledovat živý přenos pomocí speciálně vydané univerzální aplikace pro iOS a díky updatu Apple TV. Každý den si tak můžete vychutnat nálož pořádné muziky těch nejlepších interpretů. iTunes Festival končí 30. září.

Uniklé komponenty iPhonu 5 vyvracejí přítomnost NFC čipu

Ačkoli uvedení aplikace Passbook v iOS 6 vzbudilo vlnu nadějí, že se Apple připojí k výrobcům mobilů protlačujícím technologii NFC, nově uniklé součástky naznačují pravý opak. Technologie ideální pro bezkontaktní platby (a nejen je) zjevně v nadcházejícím modelu nebude. Alespoň to tvrdí analýza součástek redaktory serveru AnandTech. Pokud jsou totiž komponenty pravé, na NFC čip by nezbylo už potřebné místo, tvrdí.


Mylně pokládaná součástka za čip NFC (červený obdélník)

Apple zaměstnanci mají nárok na 50GB iCloud zdarma

Firma svým zaměstnancům nadělila další bonus – 50GB úložného prostoru na synchronizační službě iCloud zdarma (pro obyčejného zákazníka je to 5GB). Je to jedna z dalších výhod, jenž byly nedávno přidány k zaměstnaneckým výhodám. V současné době mohou zaměstnanci například využít 500 USD slevu na počítače Mac (krom Mac Mini), nebo 250 USD slevu na jakýkoli iPad. Původně sleva nešla uplatnit na Retina MacBook Pro, ale i tato výjimka již byla odstraněna.

Java 7 SE Update 6 vydaná Oraclem obsahuje kritickou zranitelnost

Od přechodu správy Javy k Oraclu se slibovalo mnohé, mimo jiné například i zlepšení její bezpečnosti. Bohužel, opak je zjevně pravdou. Nově vydaná verze Java 7 SE Update 6 totiž obsahuje kritickou chybu, díky které se může útočník přes prohlížeč zmocnit určitých funkcí počítače. Chyba postihuje všechny známé prohlížeče od Internet Exploreru, Firefoxu až po Safari. Jedinou výjimku tvoří Google Chrome, kde lze zranitelnost využít jen na zastaralých Windows XP. Není jasné, zdali opět hrozí kauza typu Malware FlashBack, který napadl přes 600 000 Maců. Oracle byl o zranitelnosti informován a vydal opravenou verzi Java SE 7 Update 7. Všem uživatelům Javy doporučujeme provést aktualizaci.

Apple rozšířil online chatovou podporu pro Velkou Británii, Německo a Španělsko

V USA velmi oblíbená verze klasické podpory, online chat, se rozšířila do další zemí Evropské Unie a Brazílie. Rozšířená podpora nabízí textový chat s Apple specialistou, který vám pomůže řešit váš problém. Navíc přibyla možnost sdílení obrazovky pro efektivnější a názornější pomoc.

Další počítač Apple I v dražbě

V červnu jsme vás informovali o aukci originálního kusu počítače Apple I, který byl vydražen za neuvěřitelných 375 000 USD. Nyní se znovu v aukci objevil další kus, avšak nefunkční. I přesto se výše dražby vyšplhala k závratné hodnotě 125 000 USD. Původní cena tohoto dnes již legendárního a velmi vzácného počítače ve své době čítala 666 USD. Bylo vyrobeno pouhých 200 kusů.

Nové Paralles 8 přináší podporu Retiny

Nově vydaná verze oblíbeného virtualizačního nástroje s číslem osm se oficiálně začíná prodávat až zítra a přináší mimo jiné podporu Retina rozlišení. Mezi další nezbytné funkce patří podpora Windows aplikací v Launchpadu, jednotný systém notifikací nebo gesta z Mountain Lionu pro Windows. Cena plné verze byla stanovena na 79,99 USD. Upgrade z předchozí verze 7 je dostupný za 49,99 USD.

Novou verzi Parallels již máme k dispozici v redakci a již brzy se můžete těšit na její test.

Adobe pracuje na Retina verzi Photoshopu CS 6

Jak Apple uvedl při představení Retina MacBooku Pro, firmy jako Autodesk, Blizzard a Adobe již pracovaly na přizpůsobení svých produktů pro Retina displeje. Zatímco herní společnost Blizzard aktualizovala svůj titul Diablo III, Adobe si dává na čas. Nyní se však nechala slyšet, že by mělo dojít k přepracování celého portfolia pro displeje s vysokým rozlišením. Uživatelé by se měli dočkat na podzim.

Zásoby iMaců se krátí

Skladové zásoby počítačů iMac se krátí a napovídají tomu i prodloužené lhůty dodání těchto strojů. Prodejci v podstatě už jen doprodávají zbylé zásoby a čekají na nové dodávky. Ty však ukazují dostupnost nejdříve sedmého září. Očekává se tedy toužený update celé řady. Nové stroje by měly dostat poslední procesorovou řadu Ivy Bridge a lepší grafické karty. Nad nasazením Retina displejů ale visí otazník.

Nový iPhone 5 přinese i redesignovaná sluchátka

Vietnamský web přinesl nečekaný objev – zcela přepracovaná sluchátka pro příští generaci iPhonu. Na obrázcích lze spatřit nové zakončení špuntů a jejich provedení připomíná unibody design. Kabel pak nese označení „Designed by Apple in California, Assembled in Vietnam“. Uniklá sluchátka pocházejí z továrny Phax Co.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

8 komentářů: „Apple novinky: 35. týden [2012]

  • avatar
    03. 09. 2012 (07:07)
    Trvalý odkaz

    Docela tady z toho začíná stávat bulvár skoro jako LsA.. Vážně chci vidět ty nové sluchátka :D

    • avatar
      03. 09. 2012 (07:13)
      Trvalý odkaz

      Jakube, to je vtip, že ano? Apple novinky vydáváme už třetím rokem a jejich obsah a zaměření jsou pořád stejné – je to jediný článek, kde u nás narazíte na novinky a zajímavé rumory o nových službách a bylo to tak vždy. A navíc je uvedeno v článku úplně na konci, tudíž je hned jasné, jakou důležitost této zprávě přikládáme :)

      Opravdu to nerveme to běžných článků, tudíž vaše přirovnání v tomto poněkud pokulhává. Naštěstí :)

    • avatar
      03. 09. 2012 (20:51)
      Trvalý odkaz

      Zrovna sluchátka vypadají docela dobře…

  • avatar
    03. 09. 2012 (08:43)
    Trvalý odkaz

    50GB na icloudu od zamestnavatele. Jenom blazen by sveroval sve osobni dokumenty svemu vlastnimu zamestnavateli :D

  • avatar
    03. 09. 2012 (11:26)
    Trvalý odkaz

    Já bych chtěl co zařízení svázané s Apple ID to 5GB iCloudu i pro nezaměstnance… Přecijen když člověk má iP4S 64GB, The New iPad 32GB 4G, MBA a iMac, tak 5GB je trošičku málo, navíc když bych rád zálohoval do cloudu… Tohle Apple moc nevychytal a platit za iCloud se mi moc nechce není to zrovna levné.

    • avatar
      03. 09. 2012 (15:14)
      Trvalý odkaz

      Zato ostatní Apple věci levné jsou, že ano? :-). Tak jako tak se mi zdá divné, aby si člověk investující přes 100k stěžoval na pár stovek za úložné místo ;-).
      Případně se odnaučtě iCloud používat. Já do něj své hračky nezálohuji a tak mám stále přes 4GB místa.

      • avatar
        03. 09. 2012 (17:22)
        Trvalý odkaz

        Mezi kvlitou a propracovaností Apple výrobků a iCloud by měl být snad v poměru cen nějaký rozdíl…má MacBook Pro a také opravdu nechci na úložiště připlácet !

        • avatar
          04. 09. 2012 (16:43)
          Trvalý odkaz

          Proč by měl? Když vynechám jejich počítače a mobily u kterých si myslím, že (US) cena odpovídá každé koruně, tak o příslušenství (sluchátka, dokiny, kabely, zdroje) mám dojem přesně opačný. A mně osobně opravdu ceny iCloudu divné nepřipadají (kolik stálo MobilMe?).
          (PS: ceny iCloudu neobhajuji, každý na to máme jiný názor, ale prostě mi přišlo divné, že někdo investuje tolik peněz, ale pak má problém dát litr navíc za něco, co chce používat).

Komentáře nejsou povoleny.