Větší obrazovka je důvod ke koupi Androidu místo iPhonu

Moc často pozornost ostatním platformám nevěnujeme. Protentokrát uděláme výjimku. Naskytla se možnost nahlédnout na výsledky ankety, která má spojitost se soudním řízením mezi Samsungem a Applem. Odhaluje však zajímavější fakta, než ostatní nudné soudní spisy.

Zákazníci kupující telefony od Samsungu s operačním systémem Android již po dva roky zřejmě nejsou tak zmateni, jak Apple v celém líčení tvrdí. Jablečná firma si totiž nechala vypracovat průzkum, jenž byl předložen v pondělí večer při dalším pokračování soudní tahanice mezi oběma firmami. Jak zjistil server CNET, anketa byla interně publikována v loňském roce. Cílem bylo znát důvody zákazníků volících zařízení s Androidem místo iPhonu. Výsledky však nehrají Applu zrovna do karet.

Průzkum probíhající po celý rok 2010 ukázal, že 48 % zákazníků užívajících Android telefon chce zůstat u svého současného operátora. To byl jasný důvod, proč Apple na počátku roku 2011 uvedl CDMA verzi iPhonu 4 prodávanou nejprve u operátora Verizon o pár měsíců později následovaný operátorem Sprint současně s příchodem iPhonu 4S. Do té doby exkluzivní smlouva s AT&T, provozujícím služby na standardu GSM rozšířeným i u nás v Evropě, byla dostatečně odpuzujícím důvodem, i když se třeba oněm zákazníkům iPhone zalíbil.

Ale byly zde i další důvody. 36 %uživatelů zvolilo Android díky důvěře ke značce Google. Teď ke slovu přichází velmi zajímavý údaj, protože 30 % zákazníků nekupuje iPhone z důvodu upřednostňování většího displeje. Možná to právě bude pohnutka šíření zpráv o práci na nástupci „čtyři eska“ s větší obrazovkou a důsledkem masivního úniku součástek.

Mezi jinými důvody pak 27 % respondentů uvedlo Android Market (nyní Google Play), 26 % lepší integraci s Google ekosystémem. Následujících 26 % prostě chtělo „nejlepší a nejnovější smartphone“ na trhu, což zjevně v době koupě byl nějaký ten telefon se zeleným robůtkem. Dalších 25 % poté zajímala poslední technologická vymoženost.

Pokud dáme stranou argument spojený s operátory, výsledky jsou spíše na straně Samsungu. Tudíž že jeho zařízení se skutečně nějakým způsobem odlišují od Applovského telefonu a dokáží upoutat pozornost zákazníků.

Applem najatý expert v pátek argumentoval jiným průzkumem, kdy měli uživatelé rozeznat iPhone a telefony od Samsungu. Mnoho z nich to ale nedokázalo. Buď mají tedy obě strany svou „pravdu“ anebo sehrál roli fakt, že uživatelům byly předloženy fotografie a nikoli skutečné telefony.

Ať už soudní spor dopadne jakkoliv, bude mít pro poraženého zcela zásadní následky. Proto se soupeři nebudou jen tak chtít vzdát. Otázkou zůstává, kolik inovací by mohly společnosti přinést, kdyby veškerou energii neplýtvaly na toto handrkování.

Zdroj: ArsTechnica

13 komentářů: „Větší obrazovka je důvod ke koupi Androidu místo iPhonu

  • avatar
    16. 08. 2012 (07:12)
    Trvalý odkaz

    Pro většinu lidí možná ne, ale pro mě je to přesně naopak. Nechci mít v ruce „minitablet“ s funkcí mobilu, navíc iPhone 4S (aktuáůně vlastním) má tak akorát velikost. Co se tam slyšel ve svém okolí a od lidí co si ho koupili, tak si stěžují, že je telefon moc velký, a že jim vůbec nepadne do ruky. Proto si myslím, že bychom měli nechat dva pojmy: „smartphony“ a „tablety“ odděleně. A nepokoušet se je spojit do jednoho jako to je u Samsung Galaxy S III…

    • avatar
      16. 08. 2012 (07:18)
      Trvalý odkaz

      Súhlas som na tom rovnako veľkosť iPhone mi vyhovuje.

    • avatar
      18. 08. 2012 (05:10)
      Trvalý odkaz

      Já bych větší displej rozhodně uvítal, je to věc názoru a praktického využití….

    • avatar
      18. 08. 2012 (15:44)
      Trvalý odkaz

      Ano také mám iphone 4s a přeju si aby velikost zůstala i u dalších modelů. Přece jenom k čemu větší display? Mam iphone, ipad a nic mezitim nechci.

    • avatar
      03. 09. 2012 (12:58)
      Trvalý odkaz

      Souhlasím. Vlastním iPhone 4S a jsem naprosto spokojen, protože palcem dosáhnu kamkoliv potřebuji, což je pro mě u smartphonu logické a když se mi do ruky dostal Samsung Galaxy S III, v jednu chvíli jsem myslel, že se Samsung přeorientoval spíše na „veslařské potřeby“…

  • avatar
    16. 08. 2012 (07:12)
    Trvalý odkaz

    Nemel by pruzkum davat 100%?

    • avatar
      16. 08. 2012 (07:37)
      Trvalý odkaz

      Metodika nám není přesně známá, tudíž někteří respondenti mohli uvést více možností. Zeptejte se Applu, jak průzkum prováděl :)

      • avatar
        16. 08. 2012 (08:06)
        Trvalý odkaz

        Šlo určitě o běžný dotazník s výčtem možných důvodů pro zvolení Androida a respondenti zaškrtli, co jim připadalo odpovídající. Proto je formulace výčtu důvodů v článku zcela nevhodně formulovaná – je psán jako výčet položek do 100% (… zbylých 25% …) – což je nesmysl.

  • avatar
    16. 08. 2012 (07:45)
    Trvalý odkaz

    Nesouhlasím s poslední větou a v tom jsem striktně proti Google a Samsung. Důvod? Kopie iOS je zřejmá. Podívejte se na MS a jeho „ex“ Metro. Vymysleli si svůj vlastní styl, který ani náznakem nelze splést, je jasně graficky definovaný, je jiný. Srovnejte si Android a iOS a Metro a iOS. A dojde Vám oč Applu jde….. Já se jim ani v nejmenším nedivím….

  • avatar
    16. 08. 2012 (08:13)
    Trvalý odkaz

    Poslední věta spíš měla být „kolik inovací by mohl Samsung okopírovat“ :-)

    • avatar
      16. 08. 2012 (08:38)
      Trvalý odkaz

      Třeba notifikační lištu… :)

  • avatar
    20. 08. 2012 (21:02)
    Trvalý odkaz

    článek je vystavěn nelogicky. Výzkum je prováděn Android vs iPhone (iOS). Samsung je jen částí Androidního ekosystému, tzn. když si koupím Androidní telefon nemusí to být Samsung (některý říká něco i značka HTC, SonyEricsson, Huawei aj).

    a věta, že průzkum nehraje do karet Apple .. je snad jasná… vždyť jde o průzkum Proč zákazníci nekupují vlastní výrobky (iPhone). Je to postaveno na negativním podnětu.

Komentáře nejsou povoleny.