Apple novinky: 34. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý čtvrtý týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Hodnota akcií Applu dosahuje nových výšin

Apple dosáhl dalšího velkého milníku v historii firmy, stal se totiž nejhodnotnější společností s veřejně obchodovanými akciemi. Akcie Applu stále šplhají nad hodnotu 650 USD, což činí hodnotu samotné firmy přes 620 miliard amerických dolarů. Apple překonal i rekord Microsoftu z roku 1999, kdy jedna akcie měla (při přepočtu dnešního stavu amerického dolaru) 618,89 USD. A růst jablečné firmy zjevně nekončí.

Counter-Strike: Global Offensive pro Mac je k dispozici na Steamu

Jedna z nejoblíbenějších stříleček pro více hráčů na světě se dočkala pokračování. Sérii Counter-Strike doplnil nejnovější čtvrtý díl s podtitulem Global Offensive. Vývojáři ze společnosti Valve pracovali na vývoji zároveň jak pro PC, tak i Mac. Krom Portalu 2 je to tak další titul této firmy, jenž se dočkal rovnoprávného uvedení na trh. Hra stavící na dvanáctileté tradici slibuje přepracovaný obsah, nové zbraně, postavy, režimy a samozřejmě vylepšený grafický kabátek. To vše za 10,99 Eur.

[HTML3]

Apple zcela stáhl kontroverzní Genius reklamy

Po odvysílání reklam propagujících Genius pracovníky, byly dané reklamní spoty staženy z televize. Stále však byly dostupné na YouTube kanálu Applu a jeho marketingové stránce. To se ale potají změnilo. Nyní tyto reklamy nenaleznete ani v jednom ze zmíněných zdrojů. Apple sice občas stáhne některé reklamy z webu a jiných kanálů, tentokrát se však stalo vše hodně rychle. O důvodu tohoto jednání můžeme jedině spekulovat.

[HTML2]

Sony potvrzuje příchod Sound Forge Pro na Mac

Už v červnu se šeptalo o příchodu profesionálního zvukového nástroje Sound Forge Pro, který je na platformě Windows jedním ze špičkových. Jeho uvedení na jablečnou platformu bylo nyní potvrzeno celou sérií videí napovídajících, že tato spekulace přeci jen bude pravdivá. Zatím však nebyly zveřejněny žádné konkrétní informace.

[HTML1]

Vypuštěna aktualizace OS X Mountain Lion 10.8.1, problémy s výdrží Retiny přetrvávají

Jak jsme vás minulý týden informovali, vyšla první aktualizace pro nový operační systém Mountain Lion. Řešila především palčivější problémy, které se v tomto čerstvém systému vyskytly. Méně známým faktem je, že došlo i ke zlepšení výdrže Retina MacBooku Pro, která klesla právě po přechodu z Liona někdy až téměř o 40%. Podle testů se situace zlepšila, ale stále nedosahuje předchozích hodnot. Možná se situace vyřeší s vydáním OS X Mountain Lion 10.8.2 k jehož testování již Apple rozesílá pozvánky.

Nové virtualizační nástroje VMware Fusion 5 a Parallels 8

Nemuseli jsme čekat dlouho a oba velcí hráči na trhu virtualizace pro jablečnou platformu začali pracovat na nových verzích svých nástrojů. VMware již nyní ohlásil okamžitou dostupnost svého vizualizačního programu VMwarev Fusion 5, jenž krom optimalizace pro OS X Mountain Lion slibuje také plnou podporu Windows 8, USB 3.0 nových Maců, nové Linuxové grafické ovladače a mnohé další funkce. Cena standardní verze čítá 49,99 USD. Největší konkurent, Parallels, by se měl dočkat svého již osmého vydání už čtvrtého září.

Facebook přepsal svou iOS aplikaci

Firma provozující největší a nejoblíbenější sociální síť na světě byla dlouhodobě kritizována za svou iOS aplikaci. Ta vůbec neodpovídala rychlosti webové verze a navíc neměla některé funkce. Přepsaná aplikace by měla více respektovat iOS prostředí a využívat programového kódu Objective-C namísto HTML 5.

Apple vyhrál patentový spor nad společností Samsung v USA

Po dlouhé soudní tahanici celá záležitost dospěla konce a vyvrcholení. Poraženým se stala firma Samsung, která byla shledána z porušení zásadních patentů společnosti Apple a to nejen v otázce designu. Firma dostala rekordní pokutu 1 051 855 000 USD a může očekávat zákaz prodeje svých produktů porušujících patenty na území USA. Avšak vzhledem k tomu, že příčinou soudního sporu byly vlastně dnes již dva roky staré mobily, nebyl by tento případný zákaz pro Samsung příliš bolestivý. Současné chytré mobily od Samsungu, například aktuální Galaxy S III, dle všeho žádné z předmětných patentů a průmyslových vzorů Apple neporušují.

Tim Cook, CEO Applu, ohodnotil výsledné rozhodnutí soudu jako vítězství morálních hodnot.

Získá další generace iPodu Touch nový kabátek?

Krom úniků součástek nového iPhonu, z kterých se pomalu a jistě daří stavět celý telefon, se k rukám redaktorů serveru GizChina dostaly i součástky údajné příští verze iPodu Touch. Ten by se měl dočkat podobného redesignu jako nový iPhone. Zatímco je téměř jisté, že nový Touch získá lepší hardwarovou výbavu, nad jeho designem visí otazník. Samotná součástka uniklého krytu má totiž zvláštní díru, jenž krom spekulací napovídá klidně i tomu, že jde o pouhý padělek.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

4 komentáře: „Apple novinky: 34. týden [2012]

    • avatar
      29. 08. 2012 (17:23)
      Trvalý odkaz

      Ono to bude asi dost podobný oba dva. V podstatě to jsou aplikace, který spouštíš v rámci běžícího OSX a uvnitř těch aplikací ti běžej wokna. Na rozdíl od bootcampu, kde musíš řešit po zapnutí počítače, zda jen jabko nebo jen wokýnka.
      Ale pokud chceš vědět nějaký odbornosti tak nemohu sloužit.

      • avatar
        30. 08. 2012 (10:59)
        Trvalý odkaz

        Děkuju za reakci, ale je to přesně jak říkáš. Chci odbornosti. Psal jsem už na macfrum.cz, ale rubrika Windows na Macu není tak populární jako třeba Macbooky.

        • avatar
          30. 08. 2012 (11:07)
          Trvalý odkaz

          A jaké podrobnosti konkrétně? Oběma jsme se mnohokrát věnovali a stále platí závěry z velkého testu ze SuperApple Magazínu 01/2012 (vydání Leden-únor, strana 50-51): Parallels je v drtivé většině činností o 30 % rychlejší, než Fusion…

Komentáře nejsou povoleny.