Mají některé MacBooky Pro vadné Retina displeje?

Stále více uživatelů nového MacBooku Pro s Retina displejem hlásí problémy právě s novým typem zobrazovače použitým v tomto novém jablečném notebooku. Jak se tyto problémy projevují a jak se jim alespoň trochu pokusit vyhnout?

Přestože v redakci sledujeme podobné problémy na zahraničních fórech, neměli jsme výskyt tohoto jevu potvrzen takříkajíc „na vlastní oči“, testovací notebook tímto problémem netrpěl. O jakém jevu zde hovoříme a jak rozpoznat, zda je pravděpodobné, že se s tím vaším kusem budou problémy?

Předáváme tedy slovo našemu čtenáři Janu K., který jej pro vás popsal a pořídil také svým iPhonem ilustrační fotografie.

Vlastním aktuální model MacBooku Pro s Retina dispeljem kupovaný v Qstore Praha (OC Harfa) a stejný problém, jaký je popsán na těchto stránkách, má i můj přístroj.

Jde o velice nepříjemnou věc, kdy vypalování světlých míst a oken je již po pár minutách velice zřetelné na tmavém pozadí. Poměrně dost to při práci obtěžuje. Člověk si toho ovšem všimne až po delším fungování s Macbookem. Je to prakticky problém, který měly staré plazmové obrazovky, nicméně není trvalý, ale dočasný (v rámci desítek minut).

Z rozsáhlé diskuze na Apple Support Forums je zřejmé, že cca 70 % panelů od výrobce LG je vadných. Notebooky vybavené panelem Samsung jsou všechny naprosto v pořádku.

Výrobce panelů lze jednoduše odvodit zadáním příkazu v terminálu :

ioreg -lw0 | grep \"EDID\" | sed "/[^<]*</s///" | xxd -p -r | strings -6

Výsledek začínající LP je LG panel, výsledek začínající LSN je Samsung panel.

Toto je bohužel možné zjistit až po vybalení přístroje z krabice, což je většinou nereálné. Ale je to jediná možnost jak postupovat při koupi takto drahého stroje. Rozbalit ho ihned na prodejně a toto ověřit před odchodem z obchodu. Jinak si vyžádat jiný přístroj, nebo vrácení peněz, pokud není jiný stroj skladem, nebo prodejna nechce toto podstoupit.

Apple nám k tomuto problému žádné oficiální vysvětlení neposkytl a podle zákulisních práv jsou právě problémy s displeji důvodem nedostatečného zásobení trhu těmito počítači. Není také jasné, jak bude Apple v případě řešení postupovat a zda se mu, jak má ve zvyku, povede tento problém odstranit některou ze softwarových aktualizací, nebo zda dojde k výměně takto postižených panelů. Nebylo by to v historii poprvé, kdy Apple svolával celé řady počítačů k opravě / výměně komponenty.

Celou situaci budeme nadále sledovat.

Máte také podobný problém na svém MacBooku Pro s Retina displejem?

Nahrávání ... Nahrávání ...

5 komentářů: „Mají některé MacBooky Pro vadné Retina displeje?

  • avatar
    17. 08. 2012 (07:14)
    Trvalý odkaz

    Třeba nechápu, proč Apple stále bere monitory od LG! I u normálních MacBooků a jiných Apple strojů byly tyto problémy s LG displeji, jen u retiny to jde lépe vidět, protože je tam více pixelů.

  • avatar
    17. 08. 2012 (12:41)
    Trvalý odkaz

    Bohužel tento problém jsem řešil a znovu řešit budu.
    Výměna displaye nepomohla.

    LG …

    Výpis:
    Color LCDLP154WT1-SJA1DCN22550Q48DMJ0AK

  • avatar
    17. 08. 2012 (18:34)
    Trvalý odkaz

    Já mám zase naopak problém se Samsung displayem. Po 14dní používání se objevil mrtvý pixel. Při běžné práci s retinou není jeden pixel prakticky vidět, ale když si pustíte video, kde jsou tmavé scény, bílý mrtvý pixel začne prosvítat a rušit. Momentálně řeším reklamaci, nejspíš to bude vyřešeno kompletní výměnou notebooku.

    • avatar
      17. 08. 2012 (19:25)
      Trvalý odkaz

      to se mi stalo prvně … ale bylo jich víc, tak mi display vyměnili … pak se ukázal tento problém :D

  • avatar
    18. 08. 2012 (20:12)
    Trvalý odkaz

    Podle Terminálu mám panel od LG a naštěstí (nerad bych to zakřikl) nemám problém s vypalováním ani vadnými pixely. Asi štěstí na dobrý kousek :-)

Komentáře nejsou povoleny.