Kolik belgičtí školáci vlastně zaplatí za povinné iPady?

Česká obecná média dnes jedno za druhým přejímají zprávu informující o povinném použití tabletů iPad belgickými školáky. Jenže tak nějak nepřesně.

Hlavní myšlenkou zprávy je informace, podle kterých musí v letošním školním roce žáci dvou belgických škol povinně místo učebnic a sešitů používat tablety iPad, což se dohromady týká více než sedmi set studentů. To je zcela pravdivá informace a nelze proti ní mít žádných výhrad. Stejně tak je v pořádku informace, že skupina rodičů podala proti tomuto nařízení stížnost na tamní ministerstvo školství, které jim dalo za pravdu. Avšak vzhledem k vysokému stádiu rozpracování projektu jej školy dotáhnout do konce.

Problém ale začíná při výčtu možností pořízení iPadu. Žáci tak mohou použít buďto vlastní iPad, nebo jim je škola zapůjčí. A právě v tomto zapůjčení je to ALE – dezinformace, kterou některý z původních autorů vypustil do prvního článku a ostatní média jej bez jakékoli reflexe nebo ověření zdroje přebírají.

Oč jde? V textu se můžete dočíst, že škola půjčí iPad žákovi za 160 Eur (4 000 korun) měsíčně. V tomto duchu zprávu publikují například Novinky nebo iHned (a několik dalších). Což pochopitelně v diskusi vyvolalo příspěvky typu „Skvělé, a za tři měsíce je iPad zaplacený, tak se přece vydělává“ a spoustu podobných.

Trochu jinak informaci přináší například iDnes, který hovoří o pronájmu na tři roky za čtyři tisíce korun (160 Eur). Takže člověk začne být trochu podezřelý a neví, kdo má vlastně pravdu.

Odhalení je opravdu zajímavé: pravdu nemá nikdo. Pokud se totiž podíváte do původní zprávy(via Lukáš Václavík), dozvíte se překvapivý fakt:

iPady je si možno od školy pronajmout buďto za 40 Eur za semestr (tedy 990 korun) nebo 120 Eur za (2 900 korun) za akademický rok. Navíc za tři roky pronájmu se automaticky stáváte majitelem daného iPadu.

To již zní o poznání zajímavěji a o pořádný kus méně bulvárněji, ne? Pronájem celého iPadu za deset Eur za měsíc, tedy za 3 000 korun na rok s výhledem, že jej po čase získáte za nějakých devět tisíc korun už jako nevýhodné nepůsobí, spíše naopak.

Nevěřte tedy všemu, co čtete. A jen pro zajímavost můžeme jen domýšlet, kde autor původní české zprávy přišel k hodnotě 160 Eur, přestože ji původní zdroj nikde neuvádí a proč tuto vysokou částku uvedl jako cenu za měsíc. To mu to opravdu nepřišlo divné za platit za iPad nějakých 40 000 korun za jeden rok? A leží na něm větší vina, než na médiích, kteří tuto zprávu přetiskly beze změn a také jim to nepřišlo divné? Jen proto, že původní šlendrián vydal zprávu pod hlavičkou agentury ČTK?

Aktualizováno: iHned již informaci o ceně z článku odstranil, avšak bez jakéhokoli upozornění či vysvětlení skutečné situace.

8 komentářů: „Kolik belgičtí školáci vlastně zaplatí za povinné iPady?

  • avatar
    24. 08. 2012 (14:13)
    Trvalý odkaz

    Klasika, český bulvár :) Je jedno, jestli je to blesk.cz nebo idnes.cz… Obojí je stejný humus… A ti, co mají opravdu silný žaludek, ti čtou nejenom články, ale i diskuze :D

    • avatar
      25. 08. 2012 (12:47)
      Trvalý odkaz

      Naprostý souhlas, přečetl jsem pár komentářů na zmiňovaných serverech a chce se mi zvracet. Jaké obrovské množství negramotných lidí si tam vylévá vztek z kolbenky je drsné.

  • avatar
    24. 08. 2012 (15:34)
    Trvalý odkaz

    A hlavně by to ještě chtělo informaci na kolik jinak přijde žáka nákup učebnic na jeden rok, který tímto odpadá. Pak už to bude vypadat ale úplně jinak

  • avatar
    25. 08. 2012 (06:21)
    Trvalý odkaz

    K pozvracení, jako všechno v mediální sféře v ČR. ČTk tomu vévodí, tam průs… většinou začínají. Ale v redakcích, kde sedí banda tupců a neschopných lemplů, se to většinou dodělá.

  • avatar
    26. 08. 2012 (11:47)
    Trvalý odkaz

    Nuže dobrá HW sám o sobě žáci dostanou přibližně za jeho EDU cenu, rozloženou na fér splátky. Jak budou mít ale řešen nákup učebnic? Je fakt že třeba Wolfram research, TED nebo Khan academy nabízí spousty skvělého obsahu, přesto se domnívám, že ve spoustě případů je oldschool učebnice lepší možnost. A nekazí oči.

  • avatar
    28. 08. 2012 (04:31)
    Trvalý odkaz

    10 Eur = 3000Kč? Vy si tak muzete neco vycitat :-)

    • avatar
      28. 08. 2012 (05:27)
      Trvalý odkaz

       Dovolím si předmetnou citaci ještě jednou: „za deset Eur za měsíc, tedy za 3 000 korun na rok“. Už to vidíte? :)

      Ale pro jistotu:
      10 Eur měsíčně = 120 Eur ročně = 3000 Kč ročně

  • avatar
    28. 08. 2012 (12:11)
    Trvalý odkaz

    A čemu se divíte… Pokud měl kdysi Zeman v něčem pravdu, tak v hodnocení novinářů :-)) Bohužel dnes se na tuto úroveň snižuje i HN. Legrace ovšem je v tom, že chlapi v hospodě pak nadávají na šlendrián kolem právě na základě takových novinových zpráv…

Komentáře nejsou povoleny.