Apple novinky: 33. Týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý třetí týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

Apple se chlubí neproniknutelností šifrování v iOS

Server Technology Review rozebíral vývoj bezpečnosti v iPhonu a jeho nasazení v případě vláního a byznysového prostředí. Apple totiž používá standard 256bit AES, který by teoreticky neprolomil v dohledné době žádný existující počítač. Navíc složitější variantu zamykacího PINu zařízení nastaveného na osm číslic by trvalo hacknout metodou Brute-Force 15 let (při rychlosti 80 milisekund na pokus). Kompletní PDF s popsanými technika si můžete v angličtině pročíst zde.

Microsoft si licencoval patenty Applu

Firma Microsoft se na rozdíl od Samsungu vydala zcela opačnou cestou a požádala Apple o licencování desénových pantentů týkajících se iOS platformy. Vznikla „antiklonovací“ dohoda mezi Applem a Microsoftem, která v budoucnu zabrání případným soudním sporům. Microsoft k tomuto kroku přistoupil, aby ochránil uvedení svého tabletu Surface.

Bude iPhone 5 dostupný už v září?

Podle zdrojů serveru iMore, postupně podpořenými i z ostatních stran, bude iPhone 5 dostupný již 21. září pro státy v první vlně. Ta zahrnuje USA, Kanadu a další prvořadé trhy pro Apple. Druhá vlna dvaceti států, v níž by měla být i Česká republika, přijde podle zdrojů okolo 5. října.

K dispozici je červený bumper obal

Červené doplňky u Applu znamenají podporu boje proti AIDS. Firma jich nabízí několik a nyní k nim přibyl i Bumper obal pro iPhone 4 a 4S. Celkově se na všech prodejích vydělalo 50 milionů dolarů, jenž Apple poslal charitu.

Byl vykraden dům Steva Jobse

Dům, kde bydlel až do své smrti Steve Jobs a který je momentálně v rekonstrukci, byl vykraden. Zloděj si odnesl počítače a jiné předměty v hodnotě 60 000 amerických dolarů. Mimo jiné ukradl dva iMacy, tři iPady, Apple TV, Sodovkovač, šperky a pěnženku s jedním dolarem, což byl Jobsův plat v Applu. Zoufalého loupežníka chytila policie krátce poté, co zapnul iMacy a ty při stahování aktualizací nahlásily svou polohu.

Applu byl přiznán patent na „In-Cell“ dotykový displej

Nový patent Applu se tentokrát zaměřuje na speciální „In-Cell“ dotykový displej. Ten má dotykové senzory zabudovány přímo v obrazovce a nikoli jako oddělenou vrstu, jak se používá nyní. Tato metoda by mohla vést k celému zeštíhlení obrazovky a tím i tloušťky iPhonu a dalších zařízení. Patent byl podán již v roce 2007, tedy v roce uvedení prvního modelu iPhonu.

Kromě tohotu patentu získal Apple ještě další zaměřený na práci s ovládání televize. Ten spadá do roku 2006 a předcházel uvedení Apple TV. Patent se zaměřuje na ovládání a prostředí televizního „set-top boxu“, ale je dost možné, že mohlo jít i o první myšlenku bájné Apple televize. Ta měla mít ovladač podobný iPodu.

Oracle vydal aktualizaci Javy

Společnost Oracle, jenž je momentální správce platformy Java, oznámila vydání aktualizace Javy 7. Ta byla vydána pro všechny platformy včetně OS X. Je to tudíž první aktualizace plně pod taktovkou Oraclu, podle nového plánu. Apple zanechal vývoje své verze Javy, protože vydání byla opožděná za ostatními platformami a nestíhala tak reagovat na potencionální problémy. Rovněž skýtala jisté chyby a odezva celého prostředí nebyla ideální. Zdali se situace nyní zlepší, uvidíme brzy.

Další informace k iPadu Mini

Servery iMore, 9to5Mac a Daring Fireball postupně přinesly další střípky do skládanky iPad Mini. Podle těchto informací bude iPad Mini v portfoliu mezi iPodem Touch a „dospělým“ iPadem. Navíc od iPodu Touch zdědí i pár vlastností včetně plochých zad a zaoblení rohů. Dále přináší zajímavé informace o výbavě – nasazení přední kamerky a hlavně LTE čipu pro komunikaci v mobilních sítích. Vzhledem k faktu, že hlavní konkurenti Nexus 7 a Kindle váží pod 400 gramů, očekává se rovněž razantně nižší hmotnost. Ačkoli k uvedení iPadu Mini dojde pravděpodobně na Apple eventu spolu s iPhonem 5, zahájení prodeje bude zřejmě opožděno o pár měsíců. Každopádně by Apple měl stihnout Vánoční svátky.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

15 komentářů: „Apple novinky: 33. Týden [2012]

  • avatar
    20. 08. 2012 (07:47)
    Trvalý odkaz

    Prosím, ať apple vydá iPad mini.. chybí mi tu velmi moc.

  • avatar
    20. 08. 2012 (08:29)
    Trvalý odkaz

    Prosím ať Apple vydá něco bez provázanosti s iTunes a s možností dávat si do toho normálně obrázky a PDFka přes mikroSD kartu.

    • avatar
      20. 08. 2012 (17:20)
      Trvalý odkaz

      Mám iPad, iTunes jsem nikdy nespustil a microSD kartu strkám do iPadu přes redukci, která mi tam naleje fotky. On je rok 2012, ne 2010. :)

      • avatar
        20. 08. 2012 (20:45)
        Trvalý odkaz

        A PDFka, taky ? filmy v AVI nebo MPEGu2 bez konverze taky ? 

        • avatar
          20. 08. 2012 (20:47)
          Trvalý odkaz

          Ano, jak PDFka, tak i filmy v AVI nebo MPEG2 bez konverze přehrávám zcela běžně, a dokonce bezdrátově (nejen) ze síťového NASu. On také můj iPad v životě s žádným iTunes nehovořil, proč také :)

          • avatar
            20. 08. 2012 (20:50)
            Trvalý odkaz

            Ha a jde to nějak i s iFounem ? Vzal bych si na služebku pár filmů do telefonu ale žil jsem v tom že s emusí překonvertovat do ormátu který zkousne (myslim MP4 ?) a hlavně co se týče rozlišení.
            Obdobně PDFka. Mam jenom goodreader. Do něj nacpu knížky ale jedině přes iTunes. A to mi dost vadí :-(

          • avatar
            20. 08. 2012 (20:54)
            Trvalý odkaz

            Ano, bez problémů, vše je jen o aplikacích. Pro video doporučuji Buzz Player – přehraje všechno možné (od divx až po mkv) a filmy lze do něj nahrávat z jakéhokoli počítače přes prohlížeč nebo je umí i přehrávat/stahovat ze síťových disků.

            Stejně tak Goodreader má přece možnost zapnutí bezdrátového rozhraní a spravovat jej z počítače přes prohlížeč…

            Ale to přece není nic nového, o obou těchto tipech jsme již psali v SuperApple Magazínu včetně praktických návodů, jak tyto aplikace a funkce použít :)

          • avatar
            20. 08. 2012 (21:05)
            Trvalý odkaz

            Dík za tip, vyzkoušim. (mimochodem nejde mi reagovat na váš další příspěvek tak musim tady :-( ) Každopádně já očekávam něco co je normální – připojim kabelem do USBčka iKravinu, do ní nacpu svoje data, odpojim a jdu. Cokoliv ládovat bezdrátově, nebo nedej bože přes web prohlížeč mi je dost proti srsti. Nehledě na to že tyhle základní funkce se jak koukam roubujou do systému, kde bych to očekával v základu (muj blbej Yarvík za 3 tisíce umí všechno). Magazín bych si i koupil… Kdyby to bylo normální PDFko (klidně i s heslem jenom pro mně) který přečtu na všech starších Macích, telefonu, tabletu s Androidem i PC. Formáty el. knížek či co to je beru jako zvěrstvo a omyl dnešního světa. A skenovat si tištěný časáky mně už docela otravuje

    • avatar
      21. 08. 2012 (05:29)
      Trvalý odkaz

      oni by si to stejnak okopírovali aj kdyby jim tu licenci neprodali,si myslím lepší jim prodat licenci a dohodnout se než vést nějaké tahanice jak u Samšumky.

Komentáře nejsou povoleny.