Apple novinky: 30. – 31. týden [2012]

Co se děje okolo Apple a jeho výrobků? Jaké nové zprávy byste neměli minout? Pojďte s námi nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších událostí uplynulého týdne.

OS X Mountain Lion byl stažen během 4 dnů 3 milionkrát

Apple oznámil, že nový operační systém OS X Mountain Lion překročil 3 miliony stažení za čtyři dny od svého vydání. Je tak nejrychleji rozšířeným (Mac) OS X v historii firmy. Pro porovnání, před rokem vydaný OS X Lion byl stažen 1 milionkrát po prvním dnu svého vydání.

Média potvrdila datum konání příštího Apple eventu

První zprávu o konání příštího Apple eventu, na kterém by měl být oznámen očekávaný iPhone 5 a i spekulovaný iPad Mini, přinesl server iMore. Bude to ve středu  12. září a termín již potvrdila všechna významná média jako All Things Digital, The Verge, Reuters, Bloomberg a NY Times. Na oficiální oznámení Applem se stále ještě čeká.

Světlo světa spatřily uniklé obrázky prototypů iPhonu

Díky probíhající soudní kauze mezi Samsungem a Applem se svět dozvídá i hodně tajných informací ohledně výroby produktů obou firem. Ačkoli samotný spor je absolutně nepřehledný, obě strany se žalují navzájem za porušení mnoha patentů, nás může zajímat například průběh vývoje iPhonu. Apple, aby prokázal, že nekopíruje například modely konkurenčního výrobce Sony, ukázal mnoho fotografií a studií raných verzí připravovaného iPhonu. Server All Things Digital shrnul všechny dostupné materiály a udělal rozsáhlou galerii na tuto tématiku.

Veškeré fotky si lze prohlédnout zde.

Došlo k úniku komponent nové generace iPhonu

Některé blogy a servery ukázaly, že vlastní různé součástky nadcházející generace iPhonu. Ačkoli se zatím nepodařilo vyvrátit, zdali jde pouze o některý z předvýrobních prototypů, lze na komponentech vysledovat potvrzení předchozích spekulací o navýšení úhlopříčky displeje, případně menšího dock konektoru. Na celý design se můžete podívat na následující fotografii, případně shlédnout video srovnávající některé součástky s „pětky“ s 4S.

Součástky poskládané serverem iLab Factory

Apple dominuje trhu s tablety

Apple stále dominuje trhu s tablety, ačkoli stále více výrobců vstupuje na tento trh. Platforma iOS zabírá 68% všech dodávek, Android tvoří zatím 29%. Největší nárůst zaznamenal Samsung a to o 117,6%. Přestože má právě konkurenční Samsung tak výrazný růst, Apple jej přebíjí poměrem 7 ku 1 v prodaných přístrojích. Rychlý nástup zaznamenal ve státech také velmi populární Kindle Fire a na měřitelné příčky se již dere i Google Nexus, jakožto zástupci kategorie 7“ tabletů. Naopak pokles zájmů o své tablety pocítila firma Acer.

Dostupnost Retina MacBooků Pro se nadále zlepšuje, přibyla větší možnost konfigurace

S opadajícím velkým prvotním zájmem a současným navýšením výrobních kapacit se Applu daří zlepšovat rychlost dodání těchto nových přenosných počítačů ve svém portfoliu. Nyní se doba zkrátila na 5-7 pracovnách dní. Rovněž Apple odemknul i možnost konfigurace u slabšího modelu, kdy můžete navolit v podstatě obdobné komponenty jako u vyšší varianty. Vše dostupné i v českém Apple Online Storu.

Apple definitivně ukončil služby MobileMe a iWork.com

Počátkem srpna Apple definitivně ukončil dvě své postarší služby – MobileMe a iWork.com. Zatímco MobileMe získala náhradu v podobě dnes již všemi hojně využívané a propagované služby iCloud, druhá ze jmenovaných iWork.com, patrně zůstane bez nástupce. iWork.com přitom umožňoval kooperativní sdílení a práci na dokumentech a mnoho profesionálnějších uživatelů si službu oblíbilo.

Nové reklamy Applu budí rozporuplné reakce

Apple zveřejnil novou sadu reklam v rámci zdůraznění péče o zákazníky. Reklamy jsou zaměřeny na pracovníky Genius baru, kteří jsou schopni vyřešit jakýkoli problém. Komunita přijala reklamy poměrně rozporuplně, neboť podle některých nedosahují kvalit série Get a Mac. Posuďte sami.

[HTML1]
Další reklamy lze shlédnout na oficiálním kanálu Apple

Kandidáti na prezidenta v USA dbají na kampaň i v iOS

Blížící se prezidentské volby v USA se nesou v duchu moderních prostředků 21. století. Už předchozí volby vyhrál současný prezident Obama díky mohutné kampani věnované sociální sítím a moderní IT technice. Proto oba aktuální kandidátí – Mitt Rommey i Barrack Obama, představili své aplikace pro iOS. Obě jsou k dostání v US App Store a informují o průběhu kampaně. Dočkáme se podobné agitace i při volbách českého prezidenta?

Apple TV nyní podporuje službu Hulu Plus

Na Apple TV nyní přichází další služba k online sledování filmů a seriálů, konkurence velmi oblíbeného NetFlixu, Hulu Plus. Služba je ovšem dostupná pouze pro americký trh, našinec si ji může vyzkoušet (ne zcela legálně) jen díky využití VPN tunelu do států.

Apple začal nabízet Thunderbolt to FireWire adaptér

V českém Apple Online Storu lze nyní zakoupit další příslušenství pro váš Mac. Jde o adaptér z Thunderbolt portu na FireWire. Nové kus hardwaru využijí zejména majitelé přenosných MacBooků Air a Retina MacBooků Pro. Adaptér je k dispozici za 799 Kč.

Nový patent ohledně krytu Smart Cover

Patentový úřad v USA schválil nový patent, týkající se krytu pro iPady Smart Cover. Ten by mohl dostat velmi zajímavé nové funkce ve spojení s hmatovou odezvou. Fungoval by v podstatě jako přídavná virtuální klávesnice pro rychlou obsluhu multimediálních funkcí. Dále by patrně mohl zobrazovat různé stavové události díky notifikační oblasti. Dokonce by mohl Smart Cover iPad nabíjet, jelikož z patentu vyplývá integrace solárních článků. Podívejte se na nákresy sami:

Twitter se pravděpodobně více prováže s iTunes

Apple dlouhodobě spolupracuje s Twitterem a NY Time přinesly zprávu o dalších rozhovorech mezi oběma společnostmi. Apple investoval do Twitteru několik milionů dolarů. Předpokládá se tedy začlenění dalších funkcí této sociální sítě do ekosystému Applu. Jednou z blížících se v brzké době by mělo být provázání iTunes s Twitterem, kde dojde k nahrazení umírající služby Ping.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

2 komentáře: „Apple novinky: 30. – 31. týden [2012]

  • avatar
    07. 08. 2012 (13:46)
    Trvalý odkaz

    toto je vyborne, uz sa tesim na realizaciu

  • avatar
    08. 08. 2012 (07:15)
    Trvalý odkaz

    s tymi reklamami to apple pokaslal. stratil tym tvar vyrobcu ktory dokaze vtipne zaujat a nasadil si masku trapnosti.

Komentáře nejsou povoleny.