Apple zveřejnil finanční výsledky za třetí čtvrtletí

Apple včera v noci našeho času zveřejnil své finanční výsledky za třetí fiskální čtvrtletí letošního roku. A protože většina uživatelů čeká na představení nového iPhonu, dařilo se především iPadům.

Celkem se totiž za toto čtvrtletí prodalo sedmnáct milionů těchto jablečných tabletů.

Společnost Apple informovala o skutečnosti, že ve zmíněném období dosáhla obratu ve výši 35 miliard amerických dolarů, z čehož generovala čistý zisk ve výši 8,8 miliardy dolarů. Ve srovnání se stejným čtvrtletím loňského roku jde o nárůst, neboť v tomto období činil obrat 28,6 miliardy a čistý zisk 7,3 miliardy dolarů. Hrubá marže se pohybuje okolo hodnoty 42,8 procenta a mezinárodní prodeje se již na celkovém zisku podílejí 62 procenty.

Apple prodal 26 milionů iPhonů (meziroční nárůst o 28 procent), 17 milionů iPadů (meziroční nárůst 84 procent), 4 miliony Maců (meziroční nárůst o dvě procenta) a 6,8 milionu kusů multimediálních přehrávačů iPod (meziroční pokles o 10 procent).

Společnost také rozhodla o vyplacení dividend ve výši 2,65 dolarů na každou drženou akcii.

Při zveřejňování těchto výsledků také Tim Cook uvedl, že příští verze operačního systému Mac OS X Mountain Lion by měl být k dispozici v Mac App Store během dnešního dne.

Tip na článek: Jak je to s těmi čtvrtletími u Apple?