Apple novinky: 27. týden [2012]

Opět vám přinášíme shrnutí nejzajímavějších událostí za poslední týden, jenž byste neměli minout. Co tedy nám tedy přinesl?

Apple bojuje proti neoprávněnému distribuování iOS 6 Beta

Některé nejmenované weby nabízely registraci iOS zařízení pomocí UDID do vývojářského programu. Na takové zařízení pak bylo možno bez potíží stáhnout dosud nevydané verze systému iOS (například iOS 6 Beta). Samozřejmě, dané stránky poskytovaly tyto službu za úplatu, neboť provozování vývojářského účtu se platí 99 dolarů ročně. Že šlo obecně o výnosný byznys potvrdil i jeden majitel takové stránky, kdy přiznal, že od vydání bety iOS 6 vydělal 75 000 dolarů. Apple však proti podobným webům vytáhl do boje a nyní je ohrožena jejich pochybná existence.

Zvěsti okolo iPadu Mini

Servery Bloomberg a Wall Street Journal nezávisle na sobě přinesly zprávu o příchodu menší verze iPadu. Tyto zprávy začínají v poslední době houstnout, podobně jako tomu bylo ohledně příchodu Retina MacBooku Pro. Nový model iPadu by měl mít úhlopříčku 7,85“ a rozlišení 1 024 x 768 pixel. Krom toho se spekuluju o modulu LTE. Do boje jej Apple chce nasadit jako přímého konkurenta pro Amazonní Kindle Fire a Google Nexus 7. Podle interních zdrojů již dochází k výrobě součástek v Číně a Brazílii.


iPad Mini koncept podle MacRumors.com

Apple produkty už nejsou tak zelené

Ačkoli se firma vždy neopomene pochlubit svým šetrným přístupem k životnímu prostředí, technicky znalé uživatele tak snadno neošálí. Navíc minulý týden Apple přistoupil k razantnímu kroku – stáhl své produkty z databáze EPEAT. Ta obsahuje všechny ekologicky přívětivé výrobky. Bohužel, poslední počítače Applu jsou čím dál méně rozebratelné na ekologicky zlikvidovatelné činitele. Proto se společnost rozhodla potichu stáhnout z tohoto registru. Situace je zajímavá v tom, že vláda U.S.A. vyžaduje, aby elektronické výrobky byly touto značkou certifikovány.

Passbook jako cesta k elektronickým platbám

Aplikace Passbook, novinka iOS 6 sloužící k uchovávání různých druhů zákaznických karet, kupónů s vstupenek, by měla být opatrným krokem firmy na nové pole působnosti. Podle Wall Street Journal Apple nechce svůj vstup do systému mobilních plateb nijak uspěchat. Proto zatím tým inženýrů a partnerů přemýšlí nad reálným nasazením a provedením samotných transakcí. Rovněž inženýři připravují systém ke spolupráci s čipy NFC, které již mají některé konkurenční smartphony.

Očekává se zlevnění Thunderbolt komponent

Jedním ze zásadních negativ nové technologie Thunderbolt (TB) je její cena. Ačkoli TB disponuje neskutečným potenciálem, předraženost veškerých součástek brzdí většímu rozšíření. Například 2m propojovací kabel stojí 49 dolarů. Avšak díky inženýrům svítá na lepší časy. Podařilo se jim skloubit mikrořadič s vysílačem signálu v jediný čip a tím zjednodušit celou kabeláž. Díky 40nm výrobnímu procesu byl zredukován odpor a tím zahřívání i příkon – očekává se tedy pokles ceny již v příštím roce.

App Store trápily potíže

Minulý týden zažil App Store neočekávané problémy s aplikacemi. Mnoho z nich se stalo nefunkčními po provedené aktualizaci na novější verzi. Chybu způsobily špatné DRM kódy, poskytované Applem při uveřejňování aplikací do obchodu. Při stahování došlo k poškození aplikace. To se projevilo v recenzích aplikací a mnoho díky tomu ztratilo své postavení. Apple okamžitě sjednal nápravu a nově aktualizované aplikace by měly být v pořádku. Došlo také k mazání uživatelských recenzí souvisejících s tímto problémem.

V App Store se poprvé objevil malware

Do App Storu se dostala aplikace Find and Call, která byla současně poskytována i na Google Play. Na pozadí odesílala telefonní čísla kontaktů z adresáře na servery vývojářů. Jelikož byla primárně určena pro Ruské uživatele, poškodila zejména tamější zákazníky. Na problém upozornila firma Kaspersky Lab, která se problematikou bezpečnosti smartphonů dlouhodobě zabývá. Apple na upozornění zareagoval a aplikaci stáhl ze všech App Storů. Současně avizoval změny v přístupu k soukromým datům v iOS 6.

Aktualizované iMacy pravděpodobně v říjnu

Krom množících se zpráv o iPadu Mini se také rovněž objevují ty ohledně iMaců. Jak víme, jejich poslední aktualizace byla před více než 430 dny. Očekává se nový hardware a to jak grafické karty NVidia Kepler, tak i nasazení architektury Ivy Bridge společně s USB 3.0. O Retina displejích se však nemluví. Apple zjevně nenašel potřebnou techniku k rozumnému udržení poměru spotřeby a výkonu hardwaru k nasazení Retina displejů v desktopových počítačích.

iWork.com končí 31. července

Uživatelé služby iWork.com, užívané ke kooperativní tvorbě dokumentů a jejich sdílení před příchodem synchronizačního sytému iCloud, by měli zbystřit. Apple opět připomíná, že k 31. červenci dojde k ukončení veškerého provozu se službou spojeného. Uživatelé by si měli stáhnout svá data a zazálohovat je nejlépe na iCloud. iWork.com fungovala v režimu Beta od února 2009.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

Jeden myslel na “Apple novinky: 27. týden [2012]

  • avatar
    11. 07. 2012 (10:00)
    Trvalý odkaz

    K tomu EPEAT – doucte sa Anglictinu, ked prekladate spravy, vlada USA nevyzaduje, aby boli vyrobky certifikovane EPEAT, vlada to vyzaduje len ak ide o nakup strojov pre ucely vlady, armady a statnej spravy.

Komentáře nejsou povoleny.