Apple novinky: 26. týden [2012]

Jaké novinky přinesl uplynulý týden? Pojďme blíže shrnout zajímavosti okolo jablečného světa a nejen jeho.

Apple uklidnil spory v Číně ohledně značky „iPad“

Applu se podařilo zažehnat další právní spor, tentokrát na půdě Číny. Zde šlo o tamější společnost Proview, jenž měla registrována označení iPad a proto napadla Apple i jeho tablet. Zpočátku se nedařilo vášně krotit a nabídka 16 milionové kompenzace v dolarech byla málo. Společnost Proview chtěla úplný zákaz prodeje iPadů a 2 miliardy dolarů k tomu. Nakonec došlo k dohodě a při posvěcení čínských úřadů Apple vyplatil 60 milionů dolarů a kauzu zažehnal.

Služba MobileMe definitivně skončila

Jak Apple oznamoval již dříve, došlo k ukončení služby MobileMe. Zákazníkům je nabídnut přechod na synchronizační službu iCloud s tím, že data uložená v MobileMe budou po určitý čas ještě ke stažení.

Adobe ukončilo mobilní Flash

Ačkoli na jablečných zařízeních (iPhone, iPod, iPad) Flash nikdy nebyl vítaným, některé platformy jako Google Android jej zpočátku podporovaly. Avšak když se k politice Applu přidal i Microsoft se svým Windows Phone, byl osud Flashe velmi nejistý. Již dříve se předpovídalo ukončení Flashe pro mobilní zařízení a nyní Adobe opravdu ukončilo jeho vývoj. Na obdobě App Store, Google Play, tedy Flash už nenajdete a nový Anroid 4.1 bude bez jeho podpory.

Google Chrome působí potíže na aktualizovaných MacBoocích

Mnoho uživatelů zakoupivších aktualizované modely MacBooků (Pro i Air), hlásí nenadálé zamrznutí a Kernel panic svých strojů. Serveru Gizmodo se podařilo na tento problém přijít. Chyba se stávala totiž při používání webového prohlížeče Google Chrome, při používání nativního Safari bylo vše v pořádku. Zjistilo se, že problém souvisí s hardwarovou akcelerací grafiky v Chrome. Zde díky špatné spolupráci s novým grafickým čipem Intel HD 4000 dochází k přetížení a následnému zamrznutí nebo Kernel panic. Chyba postihuje veškeré počítače Mac s tímto grafickým akcelerátorem. Google již oznámil práce na brzké nápravě.

Bob Mansfiel odchází do důchodu

Podle tiskové zprávy Applu odchází do důchodu jedna z největších opor Applu – Senior Vice President hardwarové divize. Bob Mansfield byl při vytváření všech zásadních produktů portfolia firmy, ať už šlo o iPhone, iPod nebo iPad. Ve funkci jej nahradí Dan Riccio, jeho dlouhodobý spolupracovník a Vice president iPad divize. K výměně funkcí však nedojde okamžitě, ale Bob bude ještě chvíli nad působením svého následníka dohlížet.

Google Chrome a Drive pro iOS

Na probíhající vývojářské konferenci Google I/O 2012 předvedl Google krom svého referenčního tabletu Nexus také mnoho jiných novinek. Mezi ně rovněž patří uvedení plnohodnotného prohlížeče Google Chrome pro iOS. Ovšem plnohodnotného v rámci možností App Store. Chrome tedy používá stejné jádro jako Safari a řídí se dalšími omezeními. Nabízí však například synchronizaci záložek a historie tak jako dospělý bratříček. Další předvedenou aplikací je Google Drive, která umožňuje přístup k vašim datům v této synchronizační službě. Zatím nelze dokumenty nijak editovat, ale pouze prohlížet. Obě aplikace najdete v českém App Store .

Sound Forge pro Mac

Chystá se příchod z oblíbeného profesionálního nástroje pro tvorbu hudby na Mac. Tentokrát půjde o produkt firmy Sony – Sound Forge. Při práci na nejnovější verzi tohoto software by neměla být opomenuta ani jablečná platforma. O podrobnějších detailech stále nevíme.

[HTML1]

BlueStacks i pro Mac

Softwarový nástroj BlueStacks, umožňující běh aplikací napsaných pro Android, byl portován krom Windows nově i pro Mac. Google to oznámil na své vývojářské konference Google I/O 2012. Zatím nejsou známy veškeré detaily, avšak již nyní můžete zkusit Alpha verzi. Program vyžaduje Mac OS X Snow Leopard nebo Lion.

Některé Retina MacBooky Pro trpí duchy

S postupním doručováním prvních zásilek přepracovaných Retina MacBooků Pro se objevují i první potíže některých uživatelů. Ti zaznamenali efekt „duchů“ na IPS panelech displejů. K jevu dochází nepravidelně při práci nejen s více okny. Přepaly zůstávají na obrazovce i po dobu několika minut, kdy postupně jejich stín mizí. Apple se k problému nijak nevyjádřil a vadné notebooky mění kus za kus.

Námi testovaný kus, o kterém si budete moci na SuperApple.cz přečíst již zítra, naštěstí tímto problémem netrpí.

[HTML2]

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

3 komentáře: „Apple novinky: 26. týden [2012]

  • avatar
    02. 07. 2012 (08:43)
    Trvalý odkaz

    Jobs mel zas pravdu s tim flashem :)

    • avatar
      02. 07. 2012 (14:26)
      Trvalý odkaz

      Rozdíl mezi desktopovým prohlížečem a tím co je v iOS není jen ve flashy. Flash je o proti hlavním rozdílům téměř zanedbatelný. Navíc dnes ve flashy není snad už nic. Nevím o ničem.

  • avatar
    02. 07. 2012 (14:20)
    Trvalý odkaz

    Add Chrome: To je přesně ten důvod, proč se Steve vždycky maximálně varoval cizího software. Dokáže Vám znehybnit počítač a t ovrhá špatné světlo na produkt, aniž by byl výrobce hw na vině. Pro lidi, kteří skutečně hledají macimální spolehlivost, je čistý Apple požehnáním.

Komentáře nejsou povoleny.