Nové vlastnosti iOS 6 nevyužijí majitelé starších zařízení

Podle vyjádření Applu, bude další verze operačního systému pro iPhony, iPady a iPody kompatibilní i se staršími generacemi jako iPhone 3GS a iPad 2. Jenže to má celkem zajímavý háček. iPhone 3GS byl vydán v roce 2009, což ke dnešnímu dni jsou tři roky. To je v IT velmi dlouhá doba.

Server MacRumors prošel všechny klíčové vlastnosti iOS 6 a sestavil přehlednou tabulku. Ta ukazuje, které funkce mohou uživatelé podporovaných zařízení využít.

Situace ohledně iPhone 3GS je naprosto tristní – k dispozici nebude téměř žádná z klíčových novinek (snad kromě Mapových podkladů a redesignovaného Music Store, Safari s Cloud Tabs). O VIP seznamy, Offline Reading List a sdílený Photo Stream uživatelé staršího iPhone bohužel přijdou. Mohou se těšit alespoň z kompletní integrace Facebooku.

Ani majitelé předloňského iPhone 4 si nemohou brousit zuby na všechny vychytávky. Krom Siri nebudou moci ani telefonovat s Face Time přes mobilní síť a ani si neužijí hlasové navigace.

Zastarává technika až příliš rychle?

Zdroj: MacRumors

12 komentářů: „Nové vlastnosti iOS 6 nevyužijí majitelé starších zařízení

  • avatar
    14. 06. 2012 (07:23)
    Trvalý odkaz

    Technika nezastarává, jen je potřeba popostrčit uživatele k nákupu nového přístroje. Sám to až tak neřeším, iPhone měním po dvou letech, ale dokážu si představit, že je někdo s 3GS spokojený… Ještě horší situace byla s iPhone 3G, který ani pořádně nerozběhl iOS 4… Na druhou stranu, pořád jde u Applu o nejlepší softwarovou podporu napříč výrobci…

    • avatar
      15. 06. 2012 (07:37)
      Trvalý odkaz

       Přesně, mám iPhone 3GS 32 GB a naprosto dokonale mi vyhovuje, vůbec nemám potřebu kupovat za spoustu peněz nový. iPad mám ve verzi 2 3G 64 GB a mám ho ani ne rok, počítám, že ještě tak 5 let ho budu používat. Opravdu nechci takhle drahé věci měnit každý rok nebo jednou za dva roky. Kdyby iPhone a iPad stály 5.000, neměl bych problém, klidně bych si každý rok koupil nový, ale když stojí třikrát tolik, to si sakra rozmyslím. Nevím jak dlouho mi bude sloužit iPhone 3GS, ale pár let to ještě bude. Hry nehraji ani na iPhonu ani na iPadu, takže mi výkon obojího bohatě stačí, GPS umí oboje, z 3GS si normálně zavolám a internet také funguje, sice tethering je oficiálně jen přes BT, ale díky jb funguje i přes wifi (je méně energeticky náročný než přes BT), takže opravdu nemám důvod měnit. Mám samozřejmě rád novinky, ale ne za každou cenu, nemám neomezený kredit…

  • avatar
    14. 06. 2012 (08:08)
    Trvalý odkaz

    No ja som kúpil iPhone 4 pred rokom a pol a tiež nový iOS nebude na ňom plnohodnotne fungovať. To znamená že si treba kupovať mobil od Applu každý rok a za plnú cenu pretože ja mám viazanosť do konca roku 2012. Je to nepraktické a smiešne zároveň. Stano

  • avatar
    14. 06. 2012 (09:25)
    Trvalý odkaz

    Já mam 3GS už 2 roky a nic novějšího než OS4 nepotřebuju. Sice jsem se zaříznul jailbreakem takže na vyšší OS ani nemůžu ale mam mobil, co mi vyhovuje. Když vidim ty funkce co 3GS nemá umět.. Je to jenom to tom co chce Apple aby starší zařzení uměly a co ne. Blbej VIP telefoní seznam by snad uměla i 5110ka. Obdobně je to i s počítačema. Končim na Snow Leopardovi a nic vyššího nechci. Akorát teda doufam že můj ekosystém bude použitelnej dokud ho budu potřebovat já.

  • avatar
    14. 06. 2012 (16:40)
    Trvalý odkaz

    Na apple nedám dopustit ale aby plnej počet fajfek nebyl ani na ip4, tak to mi přijde docela, omlouvám se za ten výraz, drzost. Chápu že vývoj iOS něco stojí a máme ho vpodstatě zdarma ke stažení a absence těch konkrétních „vychytávek“ na mym Iphonu mi zas tolik vadit nebude ale já jen aby se z toho do budoucna nestal obchodní model. A že jako hardware zastarává, na trojce ofiko nešel HD recording a našel se nějakej šikula, kterej ho odemknul. Osobně by mě nevadila praxe stažení třeba 1 dalšího iOS grátis a potom třeba 5 éček za další ale kupovat si kvůli tomu novej přístroj, tak to je snad nejdražší OS v dějinách IT. Jsem ochoten vzít že na IP3 by to nejelo jak má ale na IP4? Já jen aby si tím apple nenakálel do vlastního hnízda. Doba pokročila a android apple rozhodně nesmí podceňovat.

  • avatar
    14. 06. 2012 (20:10)
    Trvalý odkaz

    Nepodpora originalniho iPadu je smutna. A nenasel jsem zminku o iPod Touch, za ktery neni ekvivalentni nahrada s chipem A5…

      • avatar
        15. 06. 2012 (08:30)
        Trvalý odkaz

        No jasně a 3GS je jako výkonější nebo co??? Určitě by ho výkonově zabilo vylepšené safari a sposta dalších drobností. Nezabili by ho ani mapy když umí ty od Googlu. Stačilo znemožnit jen 3D funkci. S navigací to samé. Copak nezvládne navigace třetích stran?

  • avatar
    15. 06. 2012 (01:09)
    Trvalý odkaz

    Podle me apple na jednu stranu prinasi dost novinek na druhou stranu zacina byt dle meho vkusu moc hamyznej, uz jim jde az moc o love, kupovat si zarizeni kazdej rok je nesmysl, jak zde nekteri uvedli tak jak iphone 4 atk ipad dve by meli vyuzivat vsech moznosti ios6, navic jak jsem zjistil apple nechce povolit aplikaci onlive pro cloud gameing, a myslim ze spousta lidi by uvitala hrat pc hry na tabletu, na androidu to uz funguje normalne, cloud gameing ma budoucnost, nove pobezi uz i na modernich tv, tak zde zustava otazka , chce apple udelat neco podobneho a nebo chce mit co nejvetsi zisky s aplikaci? Co si o tom myslite, podle me to je brzda rozvoje

  • avatar
    15. 06. 2012 (06:35)
    Trvalý odkaz

    :D Tak tohle mě pobavilo. Když se ze startu na androidu žačalo honit za Ghz, popř. 2 a více jádry, tak se každý „jablečňák“ smál, co že to je za blázny…Tehdy to byla kupa keců, že jim přece všechno běží skvěle a ani nemusí zná frekvenci procesoru…Tak co děcka? Kde se stala chyba? Najednou se starší kusy s pár set Mhz začínají potit u novějších aplikací, nebo se hodný a skvělý Apple rozhodl že bude „ovce stříhat“ častěji? Navíc mám pocit že se jim hromadí stále více chyb (viz přiložený obrázek)…tohle je ostuda i na betu :/.

    • avatar
      15. 06. 2012 (08:50)
      Trvalý odkaz

      Koukám že tady někdo něco nepochopil viď Radku, trochu mimo s těmi MHz a ostudu tu děláš jen ty sobě :)

      • avatar
        15. 06. 2012 (13:15)
        Trvalý odkaz

        Tak mi pověz co jsem nepochopil ;). Jsou dvě možnosti, proč není iOS6 kompatibilní:

        1 – nároky iOS6 na výkon2 – snaha donutit ovce k upgreatu
        Bod dvě je jasně vidět, ale některé nové funkce nemusí jet na starších procesorech (A to už je jedno jestli se bavíme o Mhz, a nebo o tom, že se jedná o starší architekturu je jedno. V případě, že by ses chtěl v tomhle stylu hádat o slovíčkaření tak jsi podle mě debil.), což se děje na všech platformách a ani božský Apple tomu neunikne…
        Vem si takový příklad: To že ti novější systém vezme třeba 50% výkonu, místo 20% u předchozí verze, tak už ne musíš mít potřebnou rezervu výkonu u náročnějších aplikací (nemluvě o tom, že i ty aplikace budou v novém systému). Protože asi nedokážeš uvažovat v širších souvislostech, uvedu ti to ještě na praktickém příkladu, který si budeš moct vyzkoušet třeba v praxi. Vem si starý počítač, řekněme 200-300Mhz. Dokážeš na něj nainstalovat windows 98 a pokud budeš fungovat s dobovou verzí programů, pojedeš bez problémů…potom si zkus, jak bude fungovat s windows XP a nakonec……zkus na něj ale hodit windows 7…zvládneš je rozjet, ale ten procesor vytížíš tak, že se prakticky nepodíváš ani na internet.

        Ty starší Iphone nebyly postavené na iOS6, ani na iOS5…..

        Tak co už jsi pochopil co tím bylo myšleno???????

Komentáře nejsou povoleny.