Další připravované novinky v OS X Mountain Lion i iOS 6

Známe další novinky připravované do chystaných operačních systémů iOS 6 a OS X Mountain Lion. Nové vlastnosti by mohly přinést tyto systémy opět o krůček blíže k sobě.

Už dříve jste mohli v OS X Mountain Lion Developer Preview vyzkoušet funkci synchronizování záložek v Safari mezi Macy pomocí iCloudu. Nyní se objevily informace, že obdobná vychytávka byla zabudována i do betaverze iOS 6.

Pakliže zakliknete ikonku s mráčkem na vašem Macu (nebo iOS zařízení s nejnovější betaverzí), pak všechny záložky otevřené v daném zařízení se pomocí iCloudu přenesou i do všech ostatních v podobě seznamu, které jsou přihlášeny pod stejným účtem. Synchronizační tlačítko na iOS zařízeních se skrývá pod lištou záložek (Bookmarks).

Další nová vlastnost se týká emailové komunikace. Ta je známá v OS X Mountain Lion jako VIP Mail. Co umí? S touto funkcí si vytvoříte seznam VIP emailových adres, jejichž komunikace bude zvýrazněna přidáním symbolu hvězdičky. Vše rovněž synchronizuje služba iCloud.

iOS 6 získá i režim „Do Not Disturb“ z OS X Mountain Lion Developer Preview 3, který schovává všechna rušivá systémová oznámení z Notification Center. Uživatelé bety iOS 6 zřejmě najdou příslušnou položku v základní aplikaci Nastavení (Settings). O propojení iOS 6 s Facebookem jste se mohli dočíst ve včerejších Apple Novinkách.

Naprosto nejzajímavější je odhalení integrace hlasové asistentky Siri do betaverze iOS 6 určené pro iPady. Zatím můžeme Siri nalézt pouze na iPhonu 4S, ale to se má s uvedením iOS 6 změnit. Siri by měla nahradit současnou funkci Diktování (Voice Dictation), avšak zatím není jisté, jestli se tohoto upgradu dočkají všechny verze iPadu.

Anonymní vývojář objevení Siri pro iPad poslal serveru 9to5Mac. Popisuje, že službu aktivujete krátkým podržením Home buttonu. Pak položíte svůj dotaz (příkaz, přání) a Siri zobrazí výsledky v menším oblém obdélníku. 9to5Mac se podle tohoto popisu pokusilo o render.

Siri zvládne veškeré úlohy, které známe z iPhonu 4S (hudba, iMessage, kalendář, upomínky, počasí, prohlížení map, email, poznámky, procházení kontaktů, práce se Safari, …) a jsou proveditelné na vaší verzi iPadu (tedy modely bez 3G nespustí navigační režim a samozřejmě ani na jednom nelze volat). Siri lze spustit i z uzamčené obrazovky.

Ačkoli zdroj tvrdí, že Apple testuje službu jak na novém iPadu, tak i na iPadu 2, vyjádřil své obavy ohledně uvedení na starší verzi. Můžeme se jen dohadovat, zdali by zvýšený počet iOS zařízení zahltil už notně posílenou výpočetní sílu datových center, anebo Applu půjde o stejnou exkluzivitu podobně jako u iPhonu 4S.

Rozlousknutí se dočkáme pravděpodobně již za necelý týden, na vývojářské konferenci WWDC.

Zdroje: MacRumors | MacRumors | 9TO5Mac


3 komentáře: „Další připravované novinky v OS X Mountain Lion i iOS 6

  • avatar
    05. 06. 2012 (13:24)
    Trvalý odkaz

    „… a jsou kompetentní pro provedení …“
    To se musí Palacký obracet v hrobě… Trochu se zamyslete, co překládáte, prosím.

    • avatar
      05. 06. 2012 (18:45)
      Trvalý odkaz

      Inu, jsem si jist, že se v hrobě už obrací při mluvě dnešní dnešní generace silně ovlivněné angličtinou.
      Každopádně na Váš podnět jsem větu upravil. Lepší?

  • avatar
    07. 06. 2012 (07:06)
    Trvalý odkaz

    Siri by se mi líbila, kdyby uměla česky. Ne že bych neuměl anglicky, ale čeština je můj rodný jazyk, ovládám ho lépe než angličtinu, což je pochopitelné. Navíc zavolat pomocí Siri kontakt, který obsahuje diakritiku, je prakticky nemožné. Takže v našich podmínkách je Siri dobrá tak maximálně na machrování, ne však na plnohodnotné použití.

Komentáře nejsou povoleny.