Aktualizace Javy pro Lion a Snow Leopard pod taktovkou Oraclu?

Apple před dvěma dny vydal dvojici aktualizací týkající se Javy – pro systémy OS X Lion a i OS X Snow Leopard.

Aktualizace je založena na předchozím updatu pro Lion, kterýžto vypnul automatické spouštění Java appletů. To by mělo minimalizovat hrozby současného malware, postaveného nejčastěji právě na Javě. Za všechny příklady můžeme jmenovat nedávný trojan Flashback.

„Tato aktualizace nastaví webový prohlíže tak, aby automaticky nespouštěl Java aplety. Jejich spouštění lze obnovit pomocí příslušné volby v oblasti webové stránky se zobrazenou hláškou„Neaktivní doplněk.“ Pakliže applet jeví nečinnost po delší časový úsek, bude deaktivován.“

Proč o této aktualizaci píšeme? Jednoduše protože v ten samý den vydal Oracle své aktualizace pro všechny platformy. Apple byl dlouho kritizován za opoždění Javových updatů, zejména při řádění Flasbacku. Tehdy počítače Mac zůstaly poměrně dlouhou dobu bez kriticky nezbytné bezpečností aktualizace a částečně i touto vinou se Flashback rozšířil tak rychle. Přitom Oracle záplatoval Javu téměř okamžitě.

„Aktualizace vydaná společností Oracle předevčírem s označením Java Update 33 a Java 7 Update 5, opravuje 14 bezpečnostních děr, pro více než tři miliardy zařízení po celém světě. Aktualizace Applu pro Macy 1.6.0_33 opravuje právě 11 chyb, jenž deklaroval Oracle ve svém updatu. Zbylé tři pravděpodobně nespadají pod Mac platformu.“

Java SE 7, jenž dorazí na Macy pravděpodobně později v letošním roce (odhaduje se po uvedení OS X Mountain Lion), bude postavená pod OpenJDK projektem. Do něj přispívá jak Apple, tak právě Oracle, aby zajistili včasné vydávání aktualizací pro Macy.

Přechod ke spolupráci s Oraclem zahájil už Steve Jobs, kdy poznamenal ohledně strategie Applu vydávat vlastní verzi Javy „že to není nejlepší cesta.“

Zdroj: MacRumors

3 komentáře: „Aktualizace Javy pro Lion a Snow Leopard pod taktovkou Oraclu?

  • avatar
    14. 06. 2012 (08:24)
    Trvalý odkaz

    Java SE 7 je již nějakou dobu od verze jdk-7u4-macosx-x64 ke stažení na stránkách Oracle. Nyní vyšla jdk-7u5-macosx-x64. Je to ale JDK. Jen čistě JRE tam není.

    Takže chápu správně, že JRE 7 bude distribuovat Apple stejně jako to teď dělá s 6? Myslel jsem, že Apple nechal distribuci a vývoj jen na Oracle.

  • avatar
    16. 06. 2012 (16:03)
    Trvalý odkaz

    Mám SL 10.6.8 s češtinou od Apconu. Při pokusu nainstalovat tuto verzi mi to hlásí, že nepodporuje tento systémový jazyk. Dá se nějak zapnou Java scipt, který mi vypnula poslední aktualizace Safari, třeba v Terminálu. Potřebuji to kvůli internetovému bankovnictví. 

    Díky za radu.

  • avatar
    27. 06. 2012 (09:10)
    Trvalý odkaz

    taky s tím mám problém, nejde mi internetbanking od Komerční banky a přitom Javu mám povolenou…. :/

Komentáře nejsou povoleny.