Zisk Applu z celosvětového mobilního trhu tvoří 73%

Mezitím co rychle narůstá celosvětový trh s mobilními telefony, Apple drží i přes svůj téměř devítiprocentní podíl zisky z prodeje celých 73%. Daná fakta uveřejnila společnost Asymco ve své analýze trhu.

Co je však mnohem zajímavější, Apple společně se Samsungem mají 99% zisk z celého trhu. O zbylá procenta se rve zejména HTC, jiní výrobci jsou ve ztrátě. Ačkoli se to zdá neuvěřitelné, právě Samsung, jenž v současné době vede nemálo soudních sporů po světě právě s Applem, tvoří silnou dominantní dvojici na trhu. Zavedení hráči jako Nokia, RIM, LG, Motorola a Sony Ericson nejsou schopni nalézt adekvátní odpověď.

Zisky z celého odvětví se raketově zvedly na 14 miliard dolarů z původních 5,3 miliard. Lví podíl má přitom na svědomí Apple, ačkoli prodává stále jeden model. iPhone je nabízen téměř u 250 operátorů po celém světě a další přibývají.

Samotný trh se smartphony narostl o 47%.

Velmi zajímavé je nyní sledovat pád Nokie. Z pozice neochvějného krále na trůnu ji nedávno sesadil Samsung. Nokii nepomohlo ani uvedení poměrně kvalitního smartphony Lumia 800 s Windows Phone a ani dotace od Microsoftu. Lidé zřejmě systém nechtějí, tudíž prodeje okolo dvou milionů kusů nemohou být pro Nokii spásou.

Zdroj: MacRumors | Apple Insider