Šéfové Apple a Samsungu se sejdou u jednacího stolu

Patentové války mezi Applem a Samsungem se nafoukly to tak velkých rozměrů, že už i soudy mají problém se v nich orientovat. Proto na obě firmy tlačí, aby došlo k dohodě.

Nejvýše postavení představitelé, Tim Cook CEO Apple a Choi Gee-sung CEO Samsungu, včera započali první z mnoha diskuzí, jak ze současného sporu ven.

Před příletem do USA komentoval současnou situaci šéf mobilní divize JK Shin: „V patentové válce s Applem je stále velká propast. Ale ještě máme pár možností k projednání.“

Experti přes danou problematiku však situaci nevidí moc příznivě. Kdyby soud na společnosti netlačil, pravděpodobně by k podobnému kroku žádná z firem rozhodně podnět nedala. I tak si nemyslí, že k dohodě dojde. Podle jejich analýz bude spor nadále pokračovat.


Vzhled údajně kopírovaný Samsungem (AppleInsider.com)

Samsung však není jediná firma vedoucí patentové války proti Applu. Například další výrobce telefonů s Androidem HTC, utrpěl významné ztráty, když se Applu podařilo soudně omezit dodávky jeho smartphonů porušujících patenty do USA.  Konkrétně šlo o model HTC Evo 4G LTE pro operátora Sprint.

Paradoxně působí rovněž situace, kdy spory neustále přiživuje zejména mobilní divize společnosti Samsung. Například ta procesorová bez problému dodává různé komponenty pro iPady a další zařízení Applu. Nedávná tahanice o podobnost Samsung Galaxy Tabu 10.1 k iPadu došla tak daleko, že daný model byl v několika zemích (například v sousením Německu) úplně stažen z prodeje. Samsung musel na trh uvést přepracovanou verzi, která již nekopírovala design iPadu příliš okatě.

V následujících dnech bychom se měli dočkat rozuzlení. Pokud nedojde k dohodě, soud bude pokračovat posledním týdnem v červnu.

Nedávno stál v podobné situaci i Google, jenž byl nařčen z kopírování zdrojových kódů Javy, využívaných v Androidu. Soud vyzval představitele obou společností Larryho Page za Google a Lary Ellisona z Oraclu, aby se pokusili spor vyřešit dohodou. K té však nakonec nedošlo a proto případ u soudu nadále pokračuje.

Zdroje: Apple Insider | MacRumors