Řekl bych, že by iTunes potřeboval změnu. A to pořádnou

Aplikace iTunes je již dávno v digitálním důchodovém věku: na našich Macích již bydlí předlouhých jedenáct let. A přestože stále nabaluje nové a nové funkce, jde stále o totéž. A pořádnou generační obměnu by si opravdu zasloužila.

Aplikaci iTunes, prostředek pro správu a synchronizaci hudby, představil Apple již v roce 2001. Ve své době šlo vlastně o pokrokový kus softwaru, který převzal kompletní správu hudebních souborů uživatele a dovolil s nimi dělat databázová kouzla, která s hudbou ukládanou v samostatných adresářích nikdy nedocílíte.

Jak však šel čas, přibalovala iTunes stále nové a nové funkce. Přišla podpora videa, schopnost synchronizace s iPody a později s iOS zařízeními, obchod s hudbou a filmy, podpora podcastů, schopnost streamování multimédií po síti, možnost správy aplikací pro iOS zařízení. A k tomu ještě spousta malých drobností, na které jsem zapomněl.

Jeden dělá všechno

Z iTunes se tak stala taková holka pro všechno. Jenže bez toho, aby došlo k nějaké větší reorganizaci aplikace samotné. Vezměme si třeba nutnost mít všechnu hudbu, kterou chcete dostat do iPodu, uloženu přímo v knihovně ve vašem počítači. Nejen že tak máte vše minimálně na dvou místech, ale v mnoha případech vám tato vlastnost znemožňuje používat vaše zařízení naplno. Pokud si například koupíte iPod Classic a máte jen základní MacBook Air se 64GB pevným diskem, budete mít polovinu úložného prostoru iPodu prázdnou, protože do ní hudbu budete dostávat jen obtížně. A podobné je to také v případě iOS zařízení, které se iTunes snaží nejen zálohovat, ale i duplikovat vaše aplikace.

Obecně správa aplikací pro iOS je kapitola sama o sobě. Nejenže je rozhraní pro toto navržené  nepřehledné a v případě mnoha nainstalovaných aplikací pomalé, ale navíc všechny aplikace nahrává i do vlastní knihovny. Proč, když by stačilo pouze držet odkazy na danou aplikaci v App Store? V době, kdy má hra běžně okolo 500 MB a do stovek megabajtů jdou i samostatné aplikace je přece zbytečné, mít jednu a tu samou aplikace nejen v iPadu nebo iPhonu, ale ještě i v počítači. A o řešení synchronizace více iOS zařízení s jedněmi iTunes ani nehovořím.

Myšlenka centrálního úložiště měla svou váhu před deseti lety, kdy iPody disponovaly jen několika málo gigabajty prostoru a digitální hudby mnoho nebylo. Nebylo tedy problémem, že byla všechna hudba na jednom místě. Dnes je situace jiná – úložné kapacity mobilních Apple zařízení často přesahují úložnou kapacitu samotných jablečných počítačů a iTunes na to není připravený. Nejrůznějšími pokoutnými postupy je sice možné umístit knihovnu na jiný disk nebo na síťové úložiště, toto však často vede k poškození knihovny samotné, v horším případě i ke ztrátě multimediálních souborů.

Jedno je jasné: jistou bezvýchodnost z této situace si uvědomuje i sám Apple, který se snaží cestou iCloudu oprostit iOS zařízení od závislosti na iTunes. Ovšem stále má obrovsky daleko k dokonalosti: pokud například iPad, který jste doposud používali pouze s iCloud, připojíte k iTunes ve vašem počítači, uvidíte možnost nabízející smazání jeho kompletního obsahu a opětovné synchronizaci s iTunes. Proč, když vše je spárováno se stejným Apple ID účtem a chcete třeba jen do iPadu přidat několik skladeb z lokální knihovny?

A teď babo raď

Jak z toho ven? Pokud bych si mohl vybrat, nejraději bych viděl ukončení vývoje celého iTunes a rozpuštění jeho služeb do samostatných aplikací integrovaných do operačního systému úplně stejně, jako je tomu v iOS. Tam také nenajdete jednu centrální aplikaci, ale samostatný iTune Store obchod, vedle něj pak přehrávač videí a podcastů, samostatně i přehrávání hudby. O synchronizaci s iOS zařízeními by se staral démon na pozadí konfigurovatelný přímo z Předvoleb systému (zde by se hodilo opět vzkřísit iSync), pro nákup multimédií při vedle Mac App Storu přibyl samostatný iTunes Store, hudba by se synchronizovala z různých umístění jak na vlastním disku, tak i z iCloud nebo disků přídavných. Hudbu by přehrával samostatný jednoduchý a přehrávač a videa by se spouštěla třeba přes systémový QuickTime Player.

Zkrátka vše v rámci zpříjemnění práce uživatele: proč, když si chce uživatel přehrávat hudbu, by měl spouště obrovského mastodonta namísto malého a nenáročného přehrávače? Stejné platí i u synchronizace: když již iOS podporují synchronizaci přes Wi-Fi, proč není integrovaná přímo v systému a opět vyžaduje spuštění a běh velkého programu, který jinak nemusíte vůbec použít a jen vám sedí v počítači a zabírá operační paměť?

Navíc toto rozdělení na víc samostatných aplikací by i zapadalo do současného trendu Applu. A nejen v případě iOS aplikací, ale i těch desktopových – přece i Poštu, Poznámky, Adresář i Kalendář drží ve formě samostatných nenáročných aplikací, místo velkého integrovaného monstra typu Microsoft Outlook. Tak proč to nejde také s iTunes?

Jakou byste si přáli budoucnost iTunes?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

37 komentářů: „Řekl bych, že by iTunes potřeboval změnu. A to pořádnou

  • avatar
    24. 05. 2012 (08:11)
    Trvalý odkaz

    skvělý článek :) btw. nadpis: jeden dělá všech(n)o….

    • avatar
      24. 05. 2012 (08:24)
      Trvalý odkaz

      Měl by jsi stím jít do Apple určitě po tobě skoč máš revoluční myšlenky a vidíš hodně daleko

  • avatar
    24. 05. 2012 (09:13)
    Trvalý odkaz

    Skvěle popsané. Bohužel se bojím toho, že v Apple asi na detaily nemají čas a tak dokud budou pracovat s Macy Pro, tak budou mít na zkoušení aplikací a synchronizaci hudby dostatek prostoru. A nebudou tak řešit problémy řadového uživatele. O ukládání kopií aplikací jsem vždycky přemýšlel. K čemu to je dobré? A o synchronizaci ani nemluvím.

  • avatar
    24. 05. 2012 (09:27)
    Trvalý odkaz

    Mně se nástroj na všechno typu iTunes docela líbí, i když iTunes používáš převážně jen na hudbu, podcasty a syncronizaci iOS zařízení, videa řeším přes VLC a jiné. Duplikování souborů mě ale docela vadí, stále bojuju s nedostatkem prostoru.

  • avatar
    24. 05. 2012 (09:33)
    Trvalý odkaz

    Radši mám kopii všech koupených aplikací v iTunes a k tomu záložní kopii téhož v TimeMachine. Obnovit v případě potřeby všechny aplikace na iVěci přes USB je o hodně rychlejší, než je instalovat přes wifi z AppStoru. Kromě toho v AppStoru nejsou aplikace věčně. Třeba Tetris, který občas hraju, byl vyřazený z AppStoru už před lety.

  • avatar
    24. 05. 2012 (10:12)
    Trvalý odkaz

    ja mam celou iTunes knihovnu na NAS disku, takze si nemyslim, ze musi byt vsechno co chci syncovat do iOS na lokalnim HDD, ale stejne je to dinosaur

  • avatar
    24. 05. 2012 (10:17)
    Trvalý odkaz

    Chuťovka je taky iTunes na windows..kdyz jsme tuhle chteli s kolegou neco s iPhonem tak nam iTunes oboum jen zasprclo pocitac aniz by nejak nabehlo, uzivatelske rozhrani je pro cloveka co to vidi prvne na pest a presne jak tu nekdo psal, obcas to podstrci nejakou zaludnou hlasku a kdyz clovek nema oci a hlavu jak ostriz tak v pripade ze ma treba kontakty jen na iPhone a chce je nalejt do iTunes v pocitaci tak si treba naopak smazne i ten iPhone a je v pr…

  • avatar
    24. 05. 2012 (11:41)
    Trvalý odkaz

    chtel sem na to neco napsat, ale nebudu se zbytecne rozcilovat ani rozdmichavat hadky v komentarich a ono ani mozna nema cenu neco rikat cloveku ktery si neumi ani v Preferences vypnout moznost „copy files to iTunes Media folder“ nebo si zkopirovat svoji hudbu na externi disk…

    • avatar
      24. 05. 2012 (11:47)
      Trvalý odkaz

       Obojí – v případě notebooku – je skvělá cesta k tomu, jak rozhodit celou iTunes knihovnu. A také omezuje výrazně použitelnost celého iTunes v místě bez dostupnosti právě takto použitých externích disků. Navíc Roman i toto bere v textu v úvahu :)

      Navíc toto nastavení ovlivňuje hudbu – neovlivňuje filmy, stažené podcast, zálohy iOS zařízení ani aplikace, které v mnoha případech zabírají více prostoru, než samotna hudba…

  • avatar
    24. 05. 2012 (11:44)
    Trvalý odkaz

    Mě nejde do hlavy jedna věc: když jsem si  zorganizoval a otagoval celou svou hudbu v iTunes na PC a když jsem to chtěl přenést na Mac tak to nejde a budu to muset vše otagovat a zorganizovat znovu protože na Macu je vše tak jak to bylo před tím, myslel jsem že iTunes ukládá ID3 tagy přímo do MP3 souborů ale není tomu tak.

    • avatar
      24. 05. 2012 (11:55)
      Trvalý odkaz

      Musela by se přenést celá knihovna jako celek, pak by to mělo fungovat. Pokud se přenáší jen soubory s hudbou, tak to často nefunguje…

    • avatar
      26. 05. 2012 (21:33)
      Trvalý odkaz

      jde to, bud se prekopiruje cely adresar itunes a nebo na jinem pocitaci se da import a oznaci se cely adresar itunes, pak se neprenesou jen playlisty, jinak vse se prenese

  • avatar
    24. 05. 2012 (12:08)
    Trvalý odkaz

    Suhlasim s autorom. Na synchronizaciu mame v OS X iSync (ktory, s iPhonmi nefunguje). Aplikacie maju poriadne robit jednu vec a poskytovat si navzajom sluzby na veci ostatne. V OS X na to mame (uz od dob predchodcu NeXt step-u) „Services“, ktore ale skoro nikto nepouziva (aj preto, lebo z hlavneho menu sa dostali az do sekundarneho menu, a tiez nie su pristupne cez pravy klik, t.j. v kontextovom menu). Uz nejaky cas sa UI Mac OS X len zhorsuje… a od LION-u je to uplna katastrofa.

    • avatar
      24. 05. 2012 (14:15)
      Trvalý odkaz

      Musím souhlasit. OS X nám značně „iPad-ovatí“ či spíše „iOSuje“. Osobně to dost tezce nesu, protože se nechci dožít toho, ze OS X bude sice úžasné láma-freindly, ale na druhou stranu bude stejně uzavřený, jako iOS.

      Tohle je a ma byt i nadále kreativní systém s relativní svobodou danou použitým unixovym jadrem. Bohužel to Apple vidi jinak a až bude na iMacich před instalován iOS 11, bude to konec Applu v mých službách v oblasti stolního počítače a notebooku. Ale kam potom …

  • avatar
    24. 05. 2012 (12:29)
    Trvalý odkaz

    Já bych to udělal tak napůl. Centrální úložiště pro hudbu a video bych nechal, konec konců se může importovaná hudba nacházet i da jiném (větším) extermím úložišti. Mám iPod Classic 160 GB, 100 GB hudby a 500 GB disk v iMacu, takže vím o čem mluvím.

    Co mi ale vadí je právě lokální ukládání iOS aplikací. Proč mi má proboha několik gigabajtů zabírat to, co mám v iPadu a iPhonu? Proč se nemůže v rámci mého iCloudu vést „seznam“ nakoupených aplikací, kde bych si při restoru nebo instalaci nového iZařízení „vyškrtal“ co chci instalovat?

    Nejsem pro to „roztříštit“ iTunes na jednotlivé démony v systému, ale rozhodně jsem pro její brutální restrukturalizaci, možná by stálo za to – jak říkala naše matikářka – smazat a přepsat!

    • avatar
      24. 05. 2012 (12:51)
      Trvalý odkaz

      Tato cesta zdá se mi nejApplovštější. Takže bych ji viděl jako reálnou budoucnost. Rozmlátit ucelený a funkční koncept je Androidně Windowsovský pohled na věc. Nebrat.

  • avatar
    24. 05. 2012 (14:03)
    Trvalý odkaz

     iTunes je dovod, preco uvazujem o jailbreaku svojho iPadu. Ja nedokazem normalne pracovat s tym programom. V iPade mam 64GB a v MBP mam 120GB SSD disk, takze mat zalohu iPadu na MBP je nezmysel. Povypinal som synchronizaciu vsetkeho a napriek tomu sa obcas stane, ze nejake programy pre iPad mam zrazu na MBP alebo ze mi zmiznu nejake pesnicky z iPadu, nechapem preco. A ak chcem nieco kopirovat na ipad, tak sa zrazu zacnu stahovat programy na MBP.

    Bude sa dat normalne pracovat s iPadom, ak bude jailbreaknuty? Myslim tym, ci uvidim adresarovu strukturu ipadu a budem si moct slobodne kopirovat subory na ipad a z ipadu. Bude jailbreaknuty ipad fungovat ako USB mass storage device?

    • avatar
      27. 05. 2012 (12:45)
      Trvalý odkaz

      To tak nefunguje, JB bam sice filesystem ukaze ale organizace multimedii pro aplikacie ipod a video se ocekava v iTunes styu – tedy hashe a stado nic nerikajicich adresaru. Vas problem vyresi spise jiny prehravac jako CineX a pod, kde muzete primo nahravat soubory do jeho adresare. Na to ale ani neni treba JB a muzete to udelat taky hadejte jak? Pres iTunes! :D

  • avatar
    24. 05. 2012 (16:21)
    Trvalý odkaz

    Úvaha je to pěkná, ale já zrovna tuhle komplexnost na iTunes mám docela rád. Ano, sice dělá sync zařízení, což na přehrávač hudby je dnes neobvyklé, ale dává to svojí logiku, hlavně v případě Apple. Naopak odloučení iOS od nutnosti používat iTunes beru třeba jako výhodu (můžete zařízení používat okamžitě a dokonce i bez počítače), ale zas na druhou stranu řada běžných uživatelů pak absolutně netuší, jak do jejich zařízení dostat obsah. Předtím to byl opruz, ale prostě to iTunes museli jednou stáhnout a aktivovat iOS zařízení a už na to tak nějak přišli sami :-) Co se týče zálohování aplikací – já zařízení obnovuju zásadně přes iTunes. Právě proto, že řada aplikací má více jak 500 MB, některé hry už překračují 2GB, takže stahovat to znovu je ještě větší otrava než to zálohovat do iTunes a samotná záloha taky nebývá úplně zanedbatelná. A co si opravdu neumím představit je, abych pro synchronizaci, kterou už dnes moc nepoužívám díky iCloud, pouštěl jednu aplikaci, kvůli nákupu hudby zas jinou, pro videa co mám v iTunes bych štrachal zas jinde, pro hudbu používal přehrávač a nemluvím o tom, že knihy bych mohl taky uchovávat ještě někde a člověk by se taky mohl z toho brzy zbláznit :-) A běžný uživatel by brečel, páč má dnes problém stáhnout iTunes. Nemluvě o tom, že Apple takto separované aplikace bude těžko vydávat i pro Windows (na Macu ještě dejme tomu, tam budou v základu) a říkat uživatelům – pokud chcete spravovat obsah vašeho zařízení, stáhněte si našich 10 aplikací :-) I to je z mého pohledu důvod, proč nikdy nebude 10 aplikací dělat věc, co teď může dělat jedna. Mail, Calendar, Contacts, Notes, Reminders, to jsou všechno aplikace, bez kterých se uživatel Windows obejde a nepotřebuje je k chodu jejich zařízení.

  • avatar
    24. 05. 2012 (16:40)
    Trvalý odkaz

    Tak nevím jak moc iTunes využíváte, ale nepotřebné aplikace se dají smazat a zůstanou jen v iCloud – smazat v Aplikace a potom v storu po kliknutí na Purchased se zobrazí s ikonkou mráčku. Takže né všechny aplikace musíte mít v iTunes.
      Podle mne by taky rozdrobení iTunes bylo prospěšné – přeci jen proč spouštět iTunes když chci třeba jen koupit aplikaci? A několik kopií hudební knihovny je také smutný fakt :-( V MBP jedna, na externím disku druhá a potom v Time Machine – ale zase má čloběk nějakou jistotu že o ní nepřijde :-D

  • avatar
    24. 05. 2012 (16:42)
    Trvalý odkaz

    Myslete na Windows uživatele, kteří nyní nainstalují jednu otřesnou aplikaci a mají všechno. Kdyby měli instalovat několik šíleně pomalých aplikací, tak by se jim Apple ještě více zhnusil. iTunes na Windows je hrůza. Nebo by Windows uživatelé neměli přistup ke všem funkcím.

    • avatar
      24. 05. 2012 (22:07)
      Trvalý odkaz

      presne jak pisete! na WIN by separovani aplikaci byl konec.btw: procisteni zdrojaku by to chtelo

    • avatar
      25. 05. 2012 (04:40)
      Trvalý odkaz

      Tak ona už teď výchozí instalace iTunes znamená taky nainstalování QuickTime a Safari. Navíc by mě zajímalo, kolik procent windowsáků používá iTunes jako databázi hudby – spíš je trpí jen kvůli synchronizaci iZařízení, takže i na Windowsech by to mohlo být přínosem, pokud by to dělení nebylo na pět aplikací, ale třeba jen na dvě.

      • avatar
        27. 05. 2012 (12:47)
        Trvalý odkaz

        Ja iTunes pouizvam na Windows. Predtim jsem mel Winamp ale jak sem jednou sedl za maca a pochopil konecne o cem je iTunes tak ho sirim vsude jako mor protoze to je vyborny organizer medii.

  • avatar
    25. 05. 2012 (04:44)
    Trvalý odkaz

    Souhlasím, že s iTunes je potřeba něco udělat. Jako hlavní problém ale vidím to, že se iTunes chová „jednovláknově“, takže když se rozjíždí synchronizace iPhonu, nemůžu si pustit hudbu, zatímco třeba v Chromu jedna karta ostatní prakticky neomezuje. Kdyby iTunes uměly fungovat tímto způsobem, tak by mi to stačilo. Ale rozdělení bych nejspíš taky uvítal, ale nešel bych do víc než dvou aplikací – jedna jako správce a přehrávač médií včetně mediálního iTunes Store a druhá jako správce iZařízení s App Storem, iBookStorem a tak.

    • avatar
      27. 05. 2012 (12:48)
      Trvalý odkaz

      Stiskni na mac klavesnici „play“ (u mne je to na F7). A hudba se rozjede i pri syncu.

      • avatar
        27. 05. 2012 (12:51)
        Trvalý odkaz

        Asi jsem to nepopsal moc přesně – jde o dobu přepnutí hlavní části okna, když vlevo kliknu na Hudbu v postranním pruhu. Hudba pustit jde, akorát to trvá hrozně dlouho.

  • avatar
    25. 05. 2012 (05:03)
    Trvalý odkaz

    iTunes 1.0 používám od doby, kdy jsem měl první iPod s kolečkem (2001), takže vím jak se funkce u něj nabalují; nicméně nedám na iTunes dopustit a plně mi vyhovují. Hezké české video o prvních iTunes je zde: http://www.youtube.com/watch?v=ITxVpDCOwDg

  • avatar
    25. 05. 2012 (05:03)
    Trvalý odkaz

    iTunes 1.0 používám od doby, kdy jsem měl první iPod s kolečkem (2001), takže vím jak se funkce u něj nabalují; nicméně nedám na iTunes dopustit a plně mi vyhovují. Hezké české video o prvních iTunes je zde: http://www.youtube.com/watch?v=ITxVpDCOwDg

  • avatar
    25. 05. 2012 (16:25)
    Trvalý odkaz

    Článek pěkný, ale.. …pro mne je iTunes vyhovující… na hudbu mám přece iTunes Match!, na video centrální server… …já než úpravu software bych viděl cestu ve větším množství titulů (filmů, hudby je myslím dost) v češtině na apple tv…  

  • avatar
    26. 05. 2012 (08:25)
    Trvalý odkaz

    No… Já jsem ten pripad s MBA 64 GB… Kdybych s tím sesynchronizoval iPad, iPhone a iPod touch, tak uz bych si nepustil ani terminál. Řešení pro majitele Macbooku s malým diskem je presun iTunes knihovny a záloh aplikací na externi disk, což ovšem znamena, že si bez tohoto disku nepustite ani notu. Já jsem to tedy vyřešil tak, že jsem knihovnu i zálohy přesunul na disk připojeny k Airportu a přístupný vzdáleně pres AFP protokol. V podstate tak mám vlastni iTunes cloud, ktery jede kdykoliv jsem na netu. Je to obskurní řešení, ale současné iTunes mi jinou možnost nedávají.

  • avatar
    27. 05. 2012 (12:41)
    Trvalý odkaz

    Zmenu? Ted kdyz konencne je vyladen a slape jak hodinky? Uvedomujete si ze je spousta lidi kteri maju NASy CLOUDy a podobne neekologicke zrudnosti na haku a neresi je uz z principu? Ja chci mit sve veci na svem pocitaci a nebyt zavislej na LAN ci Interetu. To je pro mne o moc dulezitejsi nez, ze si jednou za rok nekde ve vlaku spomenu ze nemam v iPhonu nejaku pisnicku na kterou mam chut.

  • avatar
    27. 05. 2012 (18:34)
    Trvalý odkaz

    „Vezměme si třeba nutnost mít všechnu hudbu, kterou chcete dostat do iPodu, uloženu přímo v knihovně ve vašem počítači“ – toto je blbost a dál jsem to nečetl. Imho je i na tomto serveru návod, jak dostat knihovnu mimo. Já mám celou knihovnu na lokálním serveru (46GB) a vše funguje jak má. S 80GB SSD diskem v ntb bych byl při lokálním uložišti iTunes pěkně v háji.

    • avatar
      27. 05. 2012 (19:29)
      Trvalý odkaz

       Není, a dále v textu je to vysvětleno, a vlastně to potvrzuje i váš komentář samotný, že současný přístup k synchronizace je pěkně v háji :)

      Je totiž lhostejno, zda je knihovna fyzicky přímo na disku nebo na externím disku – stále musí být na disku připojenému k vašemu počítači přímo, bez něj synchronizaci neprovedete. A stále musíte mít duplikovány všechna data – a to je to, oč tu běží :)

      Přesunutí na jiný disk je sice možné, ale v případě notebooku maximálně nepraktické a nepohodlné (jak je ostatně v článku zmiňováno). Pokud jste na cestách a potřebujete sesynchronizovat své zařízení? Pak máte prostě smůlu, iTunes si s něčím takovým zkrátka poradit neumí. A to je to, o čem tento text je – články fungují jako celek a proto je docela vhodné je tak i číst a vnímat :)

Komentáře nejsou povoleny.