Podíl na trhu s tablety pevně drží Apple

V prvním čtvrtletí opět boduje Apple a jeho iPad celými 68% veškerých dodávek tabletů. Ostatní Androidová konkurence včetně Kindle Fire od Amazonu opět ztrácí.

Poslední data publikovaná společností IDC, která tento týden uveřejnila více analýz, ukazují současnou situaci na trhu s tablety. Z průzkumu lze vyčíst velký nárůst podílu Apple – z původních 54,7% na konci roku 2011 až na současnou hodnotu 68%. Firma získala převážně podíl Amazonu. Podíl Kindle Fire totiž z 16,8% poklesl až na pouhá čtyři procenta.

„Apple opět ukazuje svou dominanci na trhu díky obrovským dodávkám, kdy krom pár ostatních výrobců všichni ztrácí po skončeném Vánočním období,“ říká Tom Mainelli, ředitel v Mobile Connected Devices IDC. „Krok Apple udělat z iPadu zařízení pro co největší šíři využití místo pouhého konzumního nástroje se vyplatil. Nejen díky zájmu běžných zákazníků ale také díky školství. Snížená cena iPadu 2 od března přesvědčila mnoho zájemců o tablet.“

Výrazný pokles podílu Amazonu umožnil návrat Samsungu na druhou příčku. Čtvrté je pak Lenovo následované pátým Barnes & Noble Nook, který nedávno dostal investici 300 milionů dolarů skrze započaté partnerství s Microsoftem.

Celkový roční nárůst trhu s tablety čítá celých 120%, avšak mezi čtvrtletími byl zaznamenán pokles 38%. Ten způsobilo poslední čtvrtletí minulého roku, zejména velmi silné Vánoční období.

Zatímco Amazon plánuje nové verze Kindle Fire vybavené větší úhlopříčkou, očekává se nástup dalšího významného hráče – samotného Googlu. Ten by měl vyrobit referenční tablet, který by sloužil jako vzor. Obdobně se tomu děje ve sféře smartphony, kde Google s partnery vyrábí sérii Nexus, která slouží k daným reprezentačním účelům a obsahuje čistý Android bez jakýchkoli úprav.

Následující měsíce nám teprve poodhalí, zdali noví hráči vytasí z rukávu trumfy, anebo bude Apple držet svou pozici pevně jako doposud.

Zdroj: Apple Insider | MacRumors 

Jeden myslel na “Podíl na trhu s tablety pevně drží Apple

  • avatar
    05. 05. 2012 (22:25)
    Trvalý odkaz

    Myslím, že jediný, kdo může trochu zamíchat karty, je Microsoft se svými Windows 8 for ARM. Android už dokázal, že není konkurencí a jiný OS zde není.

Komentáře nejsou povoleny.