Apple v průběhu prvního čtvrtletí 2012 navýšil podíl na trhu s mobily

Společnost IDC uveřejnila odhady světového trhu s mobilními telefony a smartphony za první čtvrtletí roku 2012. Apple z celého trhu zabírá 8,8% podíl.

Oproti předchozímu čtvrtletí, kdy byl uveden iPhone 4S, došlo k nárůstu o 0,1%. Může se to zdát nepatrné, avšak mluvíme o trhu celosvětovém, kdy i desetiny procenta znamenají až miliony prodaných přístrojů.


Celosvětové dodávky telefonů v milionech kusů za Q1 2012 (IDC)

Celoroční nárůst Applu dosahuje nyní hodnoty 88%. Firma tak zaujala pozici světové dvojky za prvním Samsungem. Dohromady pak obě firmy mají nadpoloviční většinu trhu a vyšachovaly Nokii, kterou potkal další velký propad, a po dlouhých letech odešla z trůnu.


Celosvětový podíl na trhu v milionech kusů za Q1 2012 (IDC)

Trh se smartphony nyní tvoří 36% celosvětového trhu s telefony. Výrazný růst Applu však zastínil neskutečný 267% nárůst Samsungu. Přitom je nutné podotknout, že Apple svou pozici vydobyl díky jednomu modelu, kdežto Samsung sází na strategii pokrytí celého segmentu.

Krom studie IDC a Strategy Analytics, jež se v číslech více méně shodují, zveřejnila svůj odhad také firma iSuppli. Ta však prezentuje zcela odlišné výsledky. Podle ní Samsung prodal pouze 32 miliónů telefonů a tím by se zařadil za Apple.

Jedno je však jisté, obě firmy zaznamenávají jasný úspěch a jimi zvolené strategie se zjevně vyplácí.

Zdroj: MacRumors | 9To5mac

2 komentáře: „Apple v průběhu prvního čtvrtletí 2012 navýšil podíl na trhu s mobily

  • avatar
    02. 05. 2012 (14:46)
    Trvalý odkaz

    Není toto špatně: “ Firma tak zaujala pozici světové dvojky před prvním Samsungem“ nemělo by to být „…za prvním Samsungem“? Je to jen maličkost, ale bodlo mne to do očí :-D

Komentáře nejsou povoleny.