Apple novinky: 20. týden [2012]

Opět vám přinášíme shrnutí nejzajímavějších událostí za poslední týden, jenž byste neměli minout. Co tedy uplynulých sedm dní přineslo?

Blíží se nové Apple Story v EU

Apple plánuje letos otevřít celých 40 obchodů. Dočkají se zákazníci Spojeného království, Německa, Španělska, Francie a nám nejbližšího Německa. Bohužel, my a naši slovenští sousedé si budeme muset ještě počkat. Krom evropských storů jsou v plánu také další v USA (Californie, Salt Lake City) a v Kanadě. Celkový rozpočet Applu pro oficiální obchody tvoří 900 milionů dolarů.

iTunes Festival 2012 bude v Londýně

Každoroční tradiční koncert iTunes Festival, pod záštitou Applu už od roku 2007, letos bude v září a nikoli v červnu. Za místo konání byl zvolen Londýn. Program slibuje 60 umělců hrajících každý den po celý měsíc. Zúčastní se například Norah Jones, Jack White, Usher i mnozí další. Lístky získají zdarma účastníci loterie, do které se mohou zapojit obyvatelé Británie, Irska, Francie, Německa a Nizozemska. Pro ostatní budou k zakoupení Live alba v iTunes Storu.

Apple odkoupil doménu iPhone5.com

Spor o doménu iPhone5.com je u konce. Apple nyní přebral správu domény. Firma si chrání obchodní známku, takže věnovala patřičné úsilí v boji s doménovými spekulanty. Zbývá už jen otázka, zdali přijde iPhone 5 nebo „nový iPhone“.

Datová centra Applu kompletně přejdou na zelenou energii

Apple získal povolení správní komise Severní Karolíny k výstavbě sluneční farmy. Ta bude zásobovat blízké datové centrum. Díky výkonu 20 mega Watt pokrývající téměř 60% veškeré spotřeby. Sluneční farma se rozprostře na 100 akrech. Ročně by měla vy produkovat až 42 milionů kWh. Dále bude kombinována s druhou farmou, fungující na bio-plynové články. Celkový energetický potenciál dosáhne 84 milionů kWh. Tím snaha fungovat na ekologickou energii nekončí, obdobný zelený projekt se chystá i v Oregonu.

Apple získal nový patent na vícebodové ostření

Celý patent se točí kolem pokročilé metody ostření. Ta umožňuje vybrat dvě a více oblastí zájmu na obrazovce za pomocí dotekového výběru. Laicky řečeno, procesor se bude snažit živě přeostřovat na vámi vybrané oblasti. Teoreticky bychom tak mohli dosáhnout naprosto ostrých fotografií, než u současných metod ostřících na střed, případně při detekci obličeje. Není však jisté, kdy technologii spatříme v praxi.

Technické detaily naleznete zde.

ECTS obdržela další návrh nano-SIM

Evropský telekomunikační úřad obdržel další verzi návrhu nano-SIM vypracovanou společnostmi RIM a Motorola. Ty založily svůj návrh na nano-SIM předložené Applem. Díky pár úpravám (zahrnujícím odstranění nutnosti zásuvky do slotu) se tak obě firmy postavily na stranu Applu, kterémuž je hlavním oponentem Nokia. Zasedání ECTS k předmětu nano-SIM proběhne 31. května.

Budoucí sestavení OS X Mountain Lion

Poslední informace naznačují, že by následující sestavení OS X Mountain Lion mohly být speciálně rozlišeny pro různý hardware. Tím chce Apple důkladně otestovat různé hardwarové komponenty (například grafické karty) a odstranit veškeré chyby. Aktualizace tudíž nebudou vydávány plošně, ale každý počítač získá update pro svůj hardware zvlášť. Faktem, jenž pravděpodobně v tomto rozhodnutí hraje roli, může být i HiDPI displej chystaných MacBooků Pro.

Videopodcasty SuperApple opět v iTunes Store

Po delší tahanici s Applem odstartovanou zablokování našeho podcastu jsou naše videa dostupná i v této formě. Bohužel bylo nutno založit nový kanál SuperApple Podcast, k jehož odběru vás zveme. Najdete zde nejen videa použitá v článcích, ale i mnohá zákulisní, která se na web nedostanou nebo taková, která doplňují informace našeho tištěného časopisu.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

 

Jeden myslel na “Apple novinky: 20. týden [2012]

  • avatar
    25. 05. 2012 (05:01)
    Trvalý odkaz

    Co to je akr? V českém článku by měly být použity jednotky SI a od nich odvozené. Takže nikoli 100 akrů, ale 40 hektarů. To už se dá představit – je to obdélník 1000×400 metrů.

Komentáře nejsou povoleny.