Apple by mohl vybavit HiDPI displeji postupně všechny počítače

Server ABC News, který vedle zprávy o grafických kartách MacBooků Pro, přinesl také další zajímavé informace. Týkají se nasazení HiDPI (neboli „Retina-like“ ) displejů do všech současných počítačů v nabídce.

„Notebooky budou předvojem HiDPI displejem vybavených počítačů,“ říká Joanna Stern z ABC News. Těsně v závěsu by se měly přidat i aktualizované iMacy a MacBooky Air.


Vize HiDPI displeje dle 9to5Mac

Předtím než začneme jásat, měli bychom se zamyslet. Krom velmi zvýšené zátěže na grafickou kartu (a tím logicky větší spotřebu), musíme vzít v potaz limity současných portů. Ačkoli Thunderbolt podporuje vysoká rozlišení, v případě HiDPI iMacu 27“ by šlo o obřích 5120×2880 pixel (současné rozlišení má 2560×1440). Bude Thunderbolt schopný dostávat tak velké rozlišení od grafické karty a zároveň předávat na všechna zapojená zařízení? Pravděpodobně ano, díky velké 20Gps datové propustnosti.

Současný MacBook Pro 17“ má Full HD rozlišení v poměru 16:10, tedy 1920×1200 pixel. Nové rozlišení by pak mělo tvořit neuvěřitelných 3840×2400 pixel na obrazovce tohoto notebooku. Vzhledem ke vzdálenosti z jaké na displej MacBooku pohlížíme, bude úžasně jemný.

Hodnota PPI by sice nepřekonala ani iPhone ani nový iPad, avšak při způsobu používání nám to vůbec nepřijde. U 27“ iMacu bude PPI dosahovat 168 – pro porovnání iPhone 4S má 326ppi a nový iPad pak 264.

Apple se zjevně popere i s problémem zobrazování a překreslování množství prvků GUI.

Co bude ovšem zajímavější, je zobrazování současné grafiky. U fotek si změny zřejmě nepovšimneme. Ale například na webu bývá grafika optimalizovaná pro současná ne-HiDPI rozlišení. Mohlo by tak dojít k lehce „rozmáznutým“ obrázkům, tlačítkům atp. Ostatně tento fenomén nejlépe vnímají uživatelé nového iPadu, i když většina webů už chystá přepracované verze.

Bude zajisté velmi zajímavé sledovat nadcházející „retina“ budoucnost počítačů.

Zdroj: MacRumors | 9to5mac | Apple Insider

Jeden myslel na “Apple by mohl vybavit HiDPI displeji postupně všechny počítače

  • avatar
    16. 05. 2012 (06:43)
    Trvalý odkaz

    Ta přechodná éra bude na prd. Myslím, že trošku moc spěchají. Vemte si, to není jen o rychlosti zobrazování, to je i o rychlosti načítání webu. Nyní může web dělat kdejaký amatér ve wordpressu nebo jiných věcí, ale teď aby člověk přemýšlel, jestli udělá jeden web pro vysoké rozlišení, tj. bude se v ČR přes mobilní net načítat dlouho, nebo 2x jednou ve vysokém jednou v menším rozlišení. Nebo musí existovat nástroj, který to bude dělat automaticky… ale než takový vznikne… Prostě se podle mě celý proces kvůli RETINE výrazně zpomalí a rychlostně rozvojové trhy, kde je slabé ADSL nebo není LTE budou v háji :-(

Komentáře nejsou povoleny.