Apple a Nokia se přetahují o podobu nano-SIM

Firma Giesecke & Devrient zabývající se tvorbou SIM karet ukázala upravený vzhled nového standardu nano-SIM. Ten byl přepracován na základě připomínek od finské Nokie, které se nepozdávalo několik parametrů.

Celá záležitost se řeší u ETSI – Evropském Instutu pro Telekomunikační Standardy. Původně mělo padnout rozhodnutí už v březnu, ale jelikož Nokia využila možnosti připomínkovat návrh, došlo ke zpoždění.

Nokia argumentovala nedostatečnými rozdíly mezi rozměry nano-SIM a současných micro-SIM, kdy by mohlo dojít k záměně a pokusu uživatele vsunout nano-SIM do nevhodného slotu. Apple proto návrh přepracoval a nano-SIM tedy není již pouhým čipem, ale obsahuje po stranách pár milimetrů plastu. Tím rozměry nedovolí vsunutí do slotu pro micro-SIM.

Apple se nechal slyšet, že nový standard nasadí ihned po jeho schválení. Pravděpodobně k tomu dojde již v roce 2013 společně s novými modely iPhonu a iPadu.

Na procesu najdeme ještě jednu zvláštnost – Apple v rámci snahy nový standard prosadit co nejrychleji, nabídl možnost „licence free“. Tak by ostatní nemuseli platit poplatky a došlo by k velkému urychlení příchodu nano-SIM na trh. Samozřejmě vše za předpokladu, že současný návrh nano-SIM bude schválen. Apple totiž není sám, kdo chce představit novou podobu standardu.

Za pár měsíců budeme moudřejší.

Technické okénko: nano-SIM, micro-SIM?

Možná vás to překvapí, ale SIM karta, jenž se pravděpodobně nacházela (nebo možná i nadále nachází) ve vašem starším mobilu není ta „pravá“ SIM. Jde o variantu zvanou mini-SIM – původní SIM karty pamatují jistě starší uživatelé – byla přesně velikosti kreditní karty. Následoval evoluční krok a přišla mini-SIM, kterou dodnes využívá mnoho mobilů, ačkoli se od ní pomalu opouští. Novějším formátem uvedený Applem je micro-SIM, prvně jsme ji mohli spatřit v iPhone 4. Poslední verzí SIM karty bude nano-SIM, na které spolupracují instituce i výrobci telefonů, paradoxně ne samotní mobilní operátoři.

Zdroj: AppleInsider | MacRumors

2 komentáře: „Apple a Nokia se přetahují o podobu nano-SIM

  • avatar
    10. 05. 2012 (09:54)
    Trvalý odkaz

    Micro SIM (3FF) neni formatem uvedenym Applem. Je to standard schvaleny v roce 2003 Evropskym ustavem pro telekomunikacni normy a v ruznych zarizenich jako jsou modemy, nebo komunikacni moduly se pouzival uz davno pred iPhonem 4.

    • avatar
      10. 05. 2012 (11:22)
      Trvalý odkaz

      Máte pravdu. Z článku vypadlo slovo „zejména“ uvedený. Věta sama os obě měla naznačovat, že Apple formát více protlačil.

      Děkuji za komentář.

Komentáře nejsou povoleny.