Zkušební verze iWork a Aperture končí

Zdarma stažitelné zkušební verze kancelářského balíku iWork a profesionálního nástroje pro úpravu fotek Aperture již nejsou dále nabízeny. Z oficiálních stránek zmizely odkazy na jejich diskové obrazy a místo nich se objevily odkazy směřující na Mac App Store s možností zakoupení plné verze.

Stránky hlásí, že „Trial verze iWork už není podporována, avšak můžete si snadno zakoupit aplikace Keynote, Numbers a Pages z Mac App Store.“ Tímto krokem Apple nadále pokračuje v odstraňování software z rozličných distribučních kanálů a nadále sjednocuje vše do svého obchodu s aplikacemi. Krabicové verze se nenabízí už dlouho.

Poslední Trial verze dostupné ze stránek Applu je tak Final Cut Pro X. Pravděpodobně ji ale čeká stejný osud jako výše zmíněné aplikace.

Sjednocení distribučních kanálů i odstranění fyzických médií hodnotím vlastně kladně. V otázce zkušebních verzí jsem na vážkách. Občas si člověk chce daný produkt vyzkoušet ještě před koupí, zvláště u profesionálního software, jímž Aperture bezpochyby je. Proto mi zkušební případně demoverze aplikací dávají smysl.

Jak na danou problematiku nahlížíte vy?

Zdroje: Apple Insider | MacRumors

 

5 komentářů: „Zkušební verze iWork a Aperture končí

  • avatar
    17. 04. 2012 (08:14)
    Trvalý odkaz

    Zkušební verzi iWork bych uvítal, Office má 60 dní :-/ Také mi vadí, že není možné v App Store aplikace „vrátit“ jako v Google Play. Často vyzkouším několik programů nebo aplikací (hlavně u iOS), než zjistím, která je nejlepší a všechny bych měl zaplatit…

    • avatar
      17. 04. 2012 (08:17)
      Trvalý odkaz

      Aplikace – minimálně ty pro iOS – přece vracet jde, když ji zakoupí omylem. Ale při zakoupení pěti „na zkoušku“ a vrácení čtyř to už neprojde…

  • avatar
    17. 04. 2012 (14:38)
    Trvalý odkaz

    Je mi to celkem jedno, ale co bych uvítal by byly nové verze aplikací iWork. Update by si už určitě zasloužily.

  • avatar
    18. 04. 2012 (07:25)
    Trvalý odkaz

    Mně se tohle nelíbí. Díky tomu že iWork byly zkušebně k mání jsem je stahnul, zkusil a smazal protože pro mně to je děs běs a zůstávam u OpenOffice který jsou pro mně ovladatelnější.
    Ináč trend přesunu všeho na jedno místo se mi nelíbí už vůbec. Díky tomuhle přiblblýmu modelu mizej servery s free aplikacema a člověk často nesežene novější verzi programů aniž by si dělal účet u Appla což třeba já nechci.
    Časem to stejně dopadne tak, že počítač od Appla bude jenom terminál (nedej bože dotykovej), aplikace nebudou na HD ale někde na netu. Na obrazovce uvidíme místo složky aplications záložky nebo tlačítka jako v nastavení a podle plateb budeme mít k dispozici aplikace z tohohle storu :-(

  • avatar
    27. 04. 2012 (12:05)
    Trvalý odkaz

    Přesun do App Storu mi nevadí, ale vadí mi, že si nemůžu aplikaci před nákupem vyzkoušet. Chtělo by to časově omezený trial a to jak na OS X tak i na iOS.

Komentáře nejsou povoleny.