Publero Mobile: čtěte nejen SuperApple Magazín na iPadu

Zcela nová generace čtečky elektronických novin, knih a časopisů Publero Mobile pro iPad je k dispozici ke stažení v App Store. Je intuitivní a podporuje také Retina displej v novém iPadu.

Přestože je pro náš časopis SuperApple Magazín primární jeho tištěná podoba, můžete jej již od prvního čísla kupovat také v čistě elektronické podobě právě prostřednictvím portálu Publero a již delší dobu jej můžete číst na iPad s využitím konkurenční služby Wooky. Nyní, po delší době čekání na schválení finální aplikace, se nativní čtečky pro iPad dočkali také uživatelé systému Publero. Stejně tak i předplatitelé tištěné verze mají možnost získat přístup k elektronickému archívu zcela zdarma. A téměř si troufnu tvrdit, že se toto čekání vyplatilo.

Aplikace Publero Mobile je jak čtečkou časopisů, novin a elektronických knih nabízených portálem Publero (a současné chvíli zde najdete více než 260 českých titulů). Umožňuje přístup k vaší knihovně, do které můžete kupovat časopisy jak prostřednictvím webových stránek Publero.com, tak i přímo z aplikace samotné.

Publero Mobile poskytuje tři základní obrazovky: knihovna (zde vidíte všechny své zakoupené časopisy a noviny), obchod (zde můžete procházet nabídku a kupovat jednotlivá čísla) a nastavení. Všechna čísla nakoupená přímo přes webový portál i přes vestavěný obchod se objevují ve vaší knihovně seskupené podle titulů, kde je můžete zobrazit a číst. Zachovány zůstávají právě obě možnosti nákupu, z nichž ta přímo přes portál Publero je pro samotné vydavatele výhodnější, protože se o vámi zaplacenou částku nemusí dělit ještě s Applem coby dalším prostředníkem. To je také důvod, proč mnozí vydavatelé u svých titulů volí dvojí ceny: jednu pro nákup přes klasické webové rozhraní a druhou pro nákupy z iOS zařízení. A nezřídka je právě nákup přímo z iPadu o několik procent dražší. Záleží tedy na vás, zda zvolíte spíše pohodlní nebo úsporu finančních prostředků.

Samotná čtečka je zcela nativní aplikací a její rychlost je velmi slušná i na starém iPadu 1, na novějších modelech je pak velmi slušně rychlá. Vzhledem k tomu, že k zobrazování používá vektorové podklady (byť za cenu viditelného „zaostřování“ stránek) a nikoli předpřipravené obrázky jako časopisy vytvořené jiným způsobem, je zobrazení naprosto dokonalé i na novém iPadu s retina displejem. Text je zde naprosto ostrý i v základním zobrazení a vše vypadá velmi dobře.

[HTML1]

Pokud máte iPad otočený na šířku, listujete časopisem stejně, jako v jeho tištěné podobě – vidíte tedy odpovídající dvoustrany vedle sebe a můžete si tak vychutnat grafiku jednotlivých sekcí tak, jak jej v redakci zamýšleli. Samozřejmostí je rychlé přiblížení zvolené části klepnutím na požadovaný text. Po celou dobu máte k dispozici také náhled všech stran daného časopisu, jejichž prostřednictvím se snadno pohybujete v rámci celé publikace. V té lze také vyhledávat libovolný text. Při otočení iPadu do zobrazení na výšku uvidíte samostatnou stranu, kterou v případě iPadu s Retina displejem bez problémů přečtete i v tomto základním rozlišení bez nutnosti dalšího přibližování textu .

Potěšující je především rychlost aplikace – při našem testování bylo zobrazování stran i generování miniatur je stejně rychlé, jako ve známé aplikaci Zinio, jejíž stejnojmenný portál používají pro distribuci elektronických verzí především zahraniční média. Vykreslování stránek je trochu pomalejší především na prvním iPadu, kde vinou nedostatku paměti není možné provádět generování stránek z vektorového formátu dopředu.

Nezbývá tedy než doufat, že v že v trendu nastaveném aplikací Publero Mobile budou autoři postupovat také při vývoji verzí také pro jiné platformy. Již nyní je ve vývoji další verze, která by měla přidat podporovat interaktivní možnosti, které Publero v časopisech nabízí od počátku.

34 komentářů: „Publero Mobile: čtěte nejen SuperApple Magazín na iPadu

  • avatar
    10. 04. 2012 (11:44)
    Trvalý odkaz

    Ahoj,
    nějak nemohu přijít na to, když mám předplatné na celý rok, jak odebírat i jeho elektronickou verzi. Podle odkazu bych si to celé musel zaplatit znovu.
    Díky za radu.

    • avatar
      10. 04. 2012 (11:46)
      Trvalý odkaz

      Záleží na tom, zda jste si jako bonus k předplatnému zvolil elektronickou verzi, nebo jiný dárek (pouzdro, knihu).

  • avatar
    10. 04. 2012 (11:44)
    Trvalý odkaz

    Mně osobně tedy vadí zdlouhavé vykreslování dané stránky…stejně dlouhé na novém iPadu jako na starém :/

    • avatar
      10. 04. 2012 (11:49)
      Trvalý odkaz

      Ono záleží na optimalizaci, které provedou jednotliví vydavatelé. My prozatím máme optimalizovanou knihu a poslední sam, ostatní čísla postupně repuloadujeme. Například ZSM se vykresluje na dvojce v podstatě instantně, avšak některým jiným časopisů to chvíli trvá. Tady s tím aplikace moc nezmůže, zdroj musí být přizpůsoben technicky omezeným možnostem PDF renderu iPadu…

      • avatar
        10. 04. 2012 (15:41)
        Trvalý odkaz

        Vaše „optimalizované“ číslo jsem si zaplatil a stáhl a popravdě, příště to neudělám. Rychlost překreslování je tragická, takto si opravdu čtení časopisů nepředstavuji. Zkoušel jsem i nějaké časopisy zdarma (Velo, Menu) a tam je rychlost ještě horší. V minulosti jsem zkoušel časopisy, mající vlastní aplikaci a tam byla rychlost stejná jako např. v Kiosku (Albert magazin např.), tj. super.
        (zkoušeno na iP3)

        • avatar
          10. 04. 2012 (16:06)
          Trvalý odkaz

          Pokud máte problémy s aplikací, kontaktuje podporu autora, my aplikaci nevyvíjíme ani neupravujeme. Z naší strany jsme provedli maximální možnou optimalizaci zdrojového materiálu…

          • avatar
            14. 04. 2012 (18:47)
            Trvalý odkaz

            Musim se castecne omluvit za mou predchozi reakci. Albert magazin byl na iPadu2 krasne rychly. Nyni na iPadu3 je o dost pomalejsi nez drive. I tak se mi zda ve vykreslovani rychlejsi jak casopisy v Publeru – mozna to bude tim, ze se vyhlazuje jen text (fotky se neprekresluji). Chtel jsem si to overit i v Publeru, bohuzel mi neustale pada.

            Uvidime co s tim vyvojari udelaji, do te doby dam prednost papirovemu vydani.

        • avatar
          11. 04. 2012 (08:50)
          Trvalý odkaz

          Ano, potvrzuji na iPad3 rychlost vykreslovani temer tragicka. Zinio je rychlejsi! Kupuji pres Zinio par titulu (napr. MacWorld) a je to vykreslovani vyrazne rychlejsi. Na Publeru jsem zkousel Watch Magazine a niejaky regionalni platek. Watch magazine – tragedie, regionalni platek – o neco rychlejsi, ale take nic moc!

          • avatar
            11. 04. 2012 (09:08)
            Trvalý odkaz

            JJ, je to iPad 3 specific záležitost. Zřejmě se na něm o renderování PDF stará procesor namísto grafické karty a ten to v tomto rozlišení nestíhá. Na iPadu 2 se stejným procesorem je vykreslování v podstatě instantní – zde bude muset Apple ještě na iOS trochu zapracovat…

            Ono většina produkce na publeru není pro iPad optimalizovaná vůbec (vydavatelé to doposud neřešili), například Watch Magazine je nádherným případem. Ve videu v článku vidíte rychlost vykreslování na starém iPadu 1, z čeho můžete porovnat, jak si na tom ve srovnáním s ním iPad 3 stojí…

            Je MacWorld v Ziniu upraven pro Retinu, nebo jen resizuje podklady pro klasický displej?

          • avatar
            11. 04. 2012 (09:21)
            Trvalý odkaz

            Diky za rychlou reakci. Snad to kluci poresi pro iPad3 v brzke dobe. Vas dotaz – zeptam se jako laik, jak se to pozna?

          • avatar
            11. 04. 2012 (09:23)
            Trvalý odkaz

            Je text v základním zobrazení ostrý, nebo je na něm vidět „chlupatost“ způsobená zvětšením?

          • avatar
            16. 04. 2012 (16:17)
            Trvalý odkaz

             Dobrý den,

            na úvod bychom se vám rádi omluvili za nedostatky
            v aplikaci Publero Mobile pro iPad. Děkujeme za oznámení chyb
            souvisejících s padáním aplikace a váš popis problémů. Rádi bychom uvedli
            na pravou míru příčiny chyb v aplikaci i představili konkrétní řešení.

            ·        
            Publero Mobile na iPad 1 – U iPadu 1 se vyskytl
            problém s pamětí. Tento problém vyžaduje větší zásah do struktury
            aplikace. V současné době pracujeme na nápravě a nové verzi Publero Mobile,
            jež by tuto chybu řešila.

            ·        
            Publero Mobile na iPad 3 –U iPadu 3 vyvstal
            problém s větším rozlišením displeje. Vykreslování je náročnější což způsobuje,
            že u některých zobrazovaných titulů aplikace padá. I u tohoto problému je třeba
            větší zásah do aplikace, tudíž jeho řešení zahrneme do příprav nové verze
            aplikace.

            ·        
            Aplikaci nešla přes víkend spustit – Tento víkend bohužel
            došlo k chybě, kvůli níž nešlo aplikaci vůbec spustit. Tuto chybu jsme již
            odstranili.

          • avatar
            16. 04. 2012 (16:17)
            Trvalý odkaz

             Dobrý den,

            na úvod bychom se vám rádi omluvili za nedostatky
            v aplikaci Publero Mobile pro iPad. Děkujeme za oznámení chyb
            souvisejících s padáním aplikace a váš popis problémů. Rádi bychom uvedli
            na pravou míru příčiny chyb v aplikaci i představili konkrétní řešení.

            ·        
            Publero Mobile na iPad 1 – U iPadu 1 se vyskytl
            problém s pamětí. Tento problém vyžaduje větší zásah do struktury
            aplikace. V současné době pracujeme na nápravě a nové verzi Publero Mobile,
            jež by tuto chybu řešila.

            ·        
            Publero Mobile na iPad 3 –U iPadu 3 vyvstal
            problém s větším rozlišením displeje. Vykreslování je náročnější což způsobuje,
            že u některých zobrazovaných titulů aplikace padá. I u tohoto problému je třeba
            větší zásah do aplikace, tudíž jeho řešení zahrneme do příprav nové verze
            aplikace.

            ·        
            Aplikaci nešla přes víkend spustit – Tento víkend bohužel
            došlo k chybě, kvůli níž nešlo aplikaci vůbec spustit. Tuto chybu jsme již
            odstranili.

          • avatar
            11. 04. 2012 (09:25)
            Trvalý odkaz

            Tuto odpoved jsem ted obdrzel.

            „Dobrý den,
            v zařízení iPad 3 může docházet k delším časovým prodlevám při načítání stránek nebo i výpadkům aplikace vzhledem ke čtyřnásobné kvalitě vykreslování. Na úpravě verze pro iPad 3 intenzivně pracujeme.

            S pozdravem
            Ing. Tomáš SmejkalTechnická podpora“

  • avatar
    10. 04. 2012 (12:10)
    Trvalý odkaz

    FAJNE …trošku ešte popracovať na „rýchlosti“ a je to úplne skvelé. 

  • avatar
    10. 04. 2012 (13:02)
    Trvalý odkaz

    Mě by spíš tak informativně zajímalo proč není časopis k dispozici v Newsstandu? 

    • avatar
      10. 04. 2012 (13:36)
      Trvalý odkaz

      To je jednoduché a důvody jsou hned dva: za 1) zařazení do kiosku není možné v případě, že prodáváte předplatné na určitý počet kusů a za 2) náklady na prodej časopisů zobrazených v kiosku jsou ještě vyšší, než za samostatný prodej…

  • avatar
    10. 04. 2012 (13:22)
    Trvalý odkaz

    No to mě taky hlava nebere proč vymejšlet nějaký další aplikace když máme Kiosek přímo v systému.

    • avatar
      10. 04. 2012 (13:34)
      Trvalý odkaz

      Kiosek v systému nic není – musíte mít aplikaci, aby v něm časopis byl. Pokud si neuděláte vlastní aplikaci, do kiosku se nedostanete – to není jako iBook store, kde stačí jen odeslat knížku, je to „jen“ složka pro aplikace podporující tento způsob doručování obsahu :)

  • avatar
    10. 04. 2012 (16:05)
    Trvalý odkaz

    Tiez som hned skusal tuto app ale vykreslovanie je katastrofalne…. Stiahnut mi slo len jedno cislo casopisu zdarma… napr. Velo dalsi casopis zdarma sa mi stiahnut nepodarilo.. Po zmazani casopisov a opatovnom stiahnuti sa nic nedialo… app som musel uplne vypnut a celkova rychlost app bola katastrofalna…. 

    Najvacsie minus u mna je ta rychlost vykreslovania ale ako pisete vyssie/nizsie je to len optimalizaciou PDF. 

    dodo

    • avatar
      10. 04. 2012 (16:15)
      Trvalý odkaz

      Přesně tak, vše je závislé od podpory vykreslování PDF přímo v iOS. O samotné vykreslování se stará systém, s tím už aplikace nic nezvládne…

    • avatar
      10. 04. 2012 (20:17)
      Trvalý odkaz

      absolutne suhlasim, naviac aplikacia pri spušťani padá, treba ju spúšťat 3-4 krat aby nabehla,

  • avatar
    10. 04. 2012 (16:21)
    Trvalý odkaz

    To je parádička a něco pro mě- jsem líná osoba. Na novém iPadu se to velmi dobře čte při vertikálním rozložení, dokonce je text ostrý i na horizontální, ale to už je tak na lupu :) Celkově Publero v iPadu je super a fandím tomu, i když by bylo určitě lepší mít vše v kiosku, ale to je jak se zdá nereálné. Doporučuju všem ale nejdřív vyzkoušet tištěnou verzi!

  • avatar
    10. 04. 2012 (16:34)
    Trvalý odkaz

    Aha, díky Láďo. Mám pouzdro v šuplíku a přemýšlím komu ho věnuji. Asi jsem nepozorně četl možnosti při objednávání. Tak to musím napravit při objednávce na další rok.
    Jinak chválím, chválím, chválím. Moc se mi líbí a jsem naprosto spokojen.
    Ať se daří.
    Ještě jednou moc děkuji za info a především za časák.

  • avatar
    11. 04. 2012 (12:32)
    Trvalý odkaz

    Dobrý deň, rád by som zistil, či ak si Váš časopis pravidelne kupujem, mám nejakú šancu si ho stiahnuť (free) aj do iPhone. Som vo komunite Apple dosť krátko-teda sa stále cítim neskúsený užívateľ (mám iP4 a MBA), .. Viem Váš časopis nájsť v „Kiosk“ na iPhone, alebo ako?  Ďakujem za odpoveď. 
    Ivan 

  • avatar
    12. 04. 2012 (15:23)
    Trvalý odkaz

    Tak pro retinu iPadu uzpůsobený není, při prohledávání časopisů se seká a stránky časopisu načítá pomalu. Nedoporučuju.

  • avatar
    12. 04. 2012 (22:46)
    Trvalý odkaz

    jeeemine, preco som zrovna tento tyzden original iPad predal? :) na Retina som to este neskusal a co pocuvam, vobec nebudem nadseny. Snad to paniv Apple doriesia co najskor.

  • avatar
    13. 04. 2012 (16:55)
    Trvalý odkaz

    Mne to Publero na iPade 1 vobec ani nenastartuje. Po dvoch sekundach s sedociernou uvodnou strankou , to pada.

      • avatar
        16. 04. 2012 (16:27)
        Trvalý odkaz

         Dobrý den, přes víkend se opravdu objevila chyba v aplikaci a ta nešla spustit Za problémy se omlouváme. Tuto chybu jsme již odstranili.Tým Publero

        • avatar
          16. 04. 2012 (19:20)
          Trvalý odkaz

          Mám to mimojiné chápat tak, že bez internetového připojení (proč jinak přes víkend sama od sebe začala padat?) není možné publero používat ?

          • avatar
            16. 04. 2012 (19:24)
            Trvalý odkaz

            Pri offline to jede, je mi tedy zahadou, proc to o vikendu nejelo ;-)

          • avatar
            17. 04. 2012 (12:09)
            Trvalý odkaz

            Dobrý den,
            důvod proč aplikace nejela je ten, že se do ní přidala nová kategorie Knihy a aplikace ji špatně načítala.   Pokud byl iPad bez připojení, aplikace se normálně spustila. Po připojení pak v důsledku problému s novou kategorií spadla. Nyní je vše nastaveno tak, aby si aplikace nově vzniklou kategorii Knihy vůbec nenačítala a šlo ji bez problému spustit.Kategorie Knihy tedy přibude v aplikaci až v její nové verzi. 

Komentáře nejsou povoleny.