Podívejte se, jak se vyrábí iPad

Rob Schmitz z Marketplace rádio show sehrál klíčovou roli v poodhalení roušky výrobního procesu nejoblíbenějšího tabletu na trhu. Vydal se na výlet do Číny, kde se podíval do jedné z továren Foxconnu.

Zároveň se snažil ověřit některá tvrzení, jež v poslední době kolují internetem.

Z těchto důvodu faktů byl vpuštěn i přímo k montážním linkám a natočil pár krátkých videí, z nichž jedno naleznete právě na konci tohoto odstavce. Jedná o postupný proces výroby iPadu a popis denní náplně dělníků Foxconnu.

[HTML1]

Zkrácený přepis komentáře v češtině:

Je sedm ráno a my vidíme jeden z pracovních komplexů Foxconnu. Pracuje zde na čtvrt milionu převážně okolo  18-25 mladých lidí a téměř 99% jich za prací přijelo z celé Číny – peníze posílají domů. Před halou vedoucí pracovník dělníkům oznámí jejich přiřazenou pozici.

V prvním patře se montují základní desky iPadů. Foxconn nedávno tuto část inovoval a nasadil stroje dělající část práce dělníků. Zde máme ukázku stroje, kde pokud nastane chyba ve výrobě konkrétního kusu, je možno vadný produkt zpětně nalézt a opravit. Poté jsou součástky instalovány přímo. Některé kroky trvají pouhé sekundy. Například přilisování baterií k tělu. Dělníci obvykle mění své pozice po několika dnech. Na této lince konkrétní lince si vydělají 14$ za den. Po několika letech se plat zdvojnásobí. Poté co se přimontuje displej, iPad je téměř hotov.

Ale nejdříve musí projít pár testy. Zde se zkouší gyroskop. Po testech obrazovky je iPad připraven k balení. Ačkoli je práce nudná a těžká, každý den přichází stovky zájemců o práci. Dnes se sešlo 500 uchazečů, mnoho jich je znaveno po dlouhé cestě z domova, ale plno nadějí.

Ačkoli okem západních společností je Foxconn odsuzován, Číňané jej hodnotí jako jednoho z nejlepších zaměstnavatelů. Pro pohodlí zaměstnanců se snaží investovat do odpočinkových areálů. Poslední dobou také staví továrny ve více velkých městech, aby se eliminovala nutnost dojíždění zaměstnanců.

Schmitz byl vyzpovídán mnoha médii hlavně na pracovní podmínky a spokojenost dělníků. Ti si stěžovali hlavně na stále dokola se opakující práci, zdravotní problémy (stání u pásu, sezení u montážní linky) v podstatě běžné neduhy takovéto práce. Navíc všichni dodali, že pracovat ve Foxconnu je mnohem finančně výhodnější než kterákoli tamní běžná práce.

Jeden myslel na “Podívejte se, jak se vyrábí iPad

  • avatar
    16. 04. 2012 (17:39)
    Trvalý odkaz

    Nevim ci na těch displaych kontrolujou, když už mám druhý iPad 3 a oba měli vadné pixely, ten první 3 a po návratu z reklamace, kdy mi dali nový kus jich mám 14. Takže kvalita displayů fakt skvělá, je vidět že to copysung nevyrábí pro sebe, ale pro konkurenci.

Komentáře nejsou povoleny.