Apple vyvíjí aplikaci podobnou 1Password

Podle nejnovějších zjištění z poslední vývojářské verze Mountain Lion Developer Preview 3 Apple vyvíjí aplikaci nebo službu podobnou oblíbenému 1Password. Ten funguje na mnoha platformách od Macu přes Windows, iOS až po Android.

Princip aplikace jistě znáte – 1Password vytváří dlouhá a silná unikátní hesla pro užívané služby a kdykoli se přihlašujete, stačí zadat „master“ heslo aplikace. Tudíž pro mnoho služeb stačí jediné heslo.

Nyní to však vypadá, že 1Password obdrží silnou konkurenci. Ta bude nativně integrovaná do systému a bude spolupracovat i s iCloudem.


Nastavení hesel v Safari 5.2

Jednou z mnoha viditelných změn v aktualizovaném sestavení vývojářské verze Safari označené 5.2, můžeme najít záložku „Passwords“ v nastavení aplikace. Nabízí možnost správy hesel k rozličným webovým stránkám a službám. Zatím však nabízí „pouze“ jiný pohled na hesla uložená v aplikaci Keychain.


Řetězec v kódu aplikace ukazující „unikátní“ návrh hesel, Safari 5.2

V nejčerstvějších sestaveních se však funkcionalita poměrně rozšířila. Při návštěvě služby nebo webu dokáže navrhnout vlastní unikátní heslo a uložit si jej.


Srovnání možností synchronizace – současná verze OS X Lion 10.7.3 a OS X Mountain Lion DP3

Při zaměření Mountain Liona na iCloud lze usoudit, že takto vytvořená hesla bude možno synchronizovat napříč všemi Apple platformami. Nebylo by to však poprvé, obdobnou funkcionalitu už nabízela dnes nepoužívaná služba .Mac. Apple chce pravděpodobně tuto funkcionalitu vzkřísit.

 

8 komentářů: „Apple vyvíjí aplikaci podobnou 1Password

    • avatar
      24. 04. 2012 (17:34)
      Trvalý odkaz

      1Password je jedna z nej aplikací a nedám na ni dopustit!Nicméňe pokud by se apple do toho opravdu pustil a navíc by to integroval i do safari v iOS (což bohužel 1Password neumožňuje nebo spíš mu to apple neumožnil) tak by to byla bomba, uvidíme. Už se těším na léto :-)

      • avatar
        30. 04. 2012 (21:36)
        Trvalý odkaz

        +1
        Bez 1Password ani ránu, mám v něm přes 1100 hesel :-) Ale má i své mouchy. Přijde-li Apple s něčím lepším, přejdu taky. :-)

  • avatar
    24. 04. 2012 (20:21)
    Trvalý odkaz

    no pokud to nebude taky napric platformama, coz asi nebude, tak nevidim smysl, proc prechazet, pokud uz mam vsechny hesla naukladany do 1Pass.. navic i ten uklada na cloud, resp. na dropbox (aspon u osx a WP7.x).. a loginy se stejne vestinou ukladaji do prohlizece, kterej si to sam taky uklada na cloud (napr. chrome).. 

  • avatar
    25. 04. 2012 (05:16)
    Trvalý odkaz

    Co je to za kravinu? To okýnko v Safari je jen jiné GUI ke keychain. Zapněte si keychain access a uvidíte to samé. A to je v OS X už léta…

  • avatar
    04. 05. 2012 (09:55)
    Trvalý odkaz

    Keychain synchronizace byla v .Me a velmi mi chybí v iCloud uz od jeho zpusteni. 
    Jsem velmi rad, ze tuto sluzbu vraci a je uplne jedno jestli zaskrtnu skrkatko u klicenky nebo u prohlizece. 
    Dulezite je aby to, co si zaskrtnu zapamatovat u portablu bylo potom i doma u desktopu. Kdyby byla i web verze jako treba u kalendare, vyresilo by to i multiplatformitu…

Komentáře nejsou povoleny.